Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szalai Adrián

Tavaszköszöntő sáfránytúra Topolyán

2023.03.05
17:42
2023.03.06
15:52
Forrás
Pannon RTV
Az év egyik első tavaszi vadvirágát, a tarka sáfrányt figyelhették meg a túrázók vasárnap délután Topolyán. Az Arcus Környezetvédő Egyesület szervezésében megtartott túrán az érdeklődők a Tomislavci melletti völgyben keresték a virágokat.

Jellegzetes lila, fehér, kékeslila, illetve albínó, az az csík nélkül virágzó sáfrányokat figyelhettek meg az érdeklődők a 11. alkalommal megrendezett topolyai sáfránytúrán.

Szvetnyik Krisztina párjával és gyermekeivel érkezett az eseményre.

„Nagyon fontosnak tartjuk, hogy a gyerekekkel megismertessük a környékünk növény- és állatvilágát, és nagyon szeretünk a természetben, úgyhogy mindig figyeljük, hogy milyen események vannak, és akkor amin csak tudunk, azon részt is szoktunk venni.”

Szvetnyik Csongor és Léna:
„ Miket láttál, melyik tetszett a legjobban?
- Azok a lilák, meg az az albínó tetszett.
- Miért?
- Mert olyan érdekes, meg nehéz megtalálni.
- Te hogyan érezted magad?
- Nagyon nagyon jól.”

A völgyben kizárólag óvatos léptekkel haladtak a túrázók, annak érdekében, hogy ne tapossák el a gyepen elszórtan virágzó törékeny növényeket.

Suturović Edita, okleveles biológus, az Arcus Környezetvédő Egyesület tagja: „Crocus reticulatus a latin neve, és a reticulatus szó utal arra a tulajdonságra, tarka sáfrányra vagy azokra a csíkokra, ami jellegzetes erre a fajra, ahogy a képeken is látható, könnyen megfigyelhető, hogy a virágnak a külsején látható sötétlila színű három csík.”
 

A sáfrányok hagymás növények, nagyon lassan szaporodnak, és ha egy területet felszántanának, akkor több 100 évre lenne szükség, ahhoz, hogy a sáfrány visszatelepüljön - emelte ki Sihelnik József, az Arcus Környezetvédő Egyesület titkára.

Sihelnik József, titkár, Arcus Környezetvédő Egyesület, Topolya: „Mivelhogy látványos a tarka sáfrány, és sajnos egyébként nem védett növény, védendőnek mondjuk itt, nálunk, és kizárólag csak Közép-Bácskában, a Krivaja-patak löszvölgyeiben maradhatott fenn még, tehát ezeken a lejtős területeken, amit valamilyen oknál fogva, de elsősorban azért nem szántottak fel annak idején, mert túl lejtős volt, és ennek köszönhetően nem tudtak hozzáférni traktorral.”

Egy egy ilyen túra jó alkalmat kínál arra is, hogy más kora tavaszi vadvirággal, például az apró, sárga virágú tyúktaréjjal is megismerkedhessenek az érdeklődők - tette hozzá Sihelnik József.

tavaszköszöntő
tarka sáfrány
sáfrány
sáfránytúra
Topolya

Most

21:48

Közel az antarktiszi átbillenési pont

A közelmúltban bekövetkezett hőhullámok, a Déli-óceánban bekövetkezett változások és az antarktiszi tengeri jég kiterjedésének csökkenése arra utal, hogy éghajlati fordulópont közelébe kerülhetünk.
18:31, Frissítve: 19:27

Bor és a hal Horgoson

Halászlé és borversenyt tartottak Horgoson. A Szent Orbán Borlovagrend és a Proleter Horgászegyesület már tizenegyedik alkalommal szervezte meg a Bor és a hal elnevezésű eseményt a Művelődési Ház melletti téren.

Népszerű

Narancssárga riasztás van érvényben egész Vajdaságban

Jön a rossz idő – figyelmeztet a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet. Vajdaságban és Közép-Szerbia egyes részein narancsriasztás van érvényben. A hétvégéig és a jövő hét első felében folytatódik a változékony időjárás, záporokkal, zivatarral.