Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Kovács Tibor

Teherautókban próbálnak Magyarországra jutni a migránsok

2019-03-05
15:56
2020-04-19
18:12
Forrás
Pannon RTV
A Horgoson és a határ közelében élők szerint továbbra is próbálkoznak belépni a migránsok Szerbiából Magyarországra.

Többen a kamionok rakterében elbújva igyekeznek átjutni, de a határátkelőn üzemelő röntgenkészülék rendszerint lebuktatják őket.

A Röszke-Horgos autópálya-határátkelőhelytől 1km-re a szerb oldalon próbálkoznak azzal a migránsok, hogy a kamionok rakterébe beférkőzve átjuthassanak a határkerítésen Magyarország területére.

Az órákon át tartó várakozás során a kamionok rakterébe általában az éjszaka leple alatt próbálnak bejutni a migránsok a kamionsofőrök szerint. Ez gyakran sikerül is nekik, hiszen a sofőrök nem tudják mindig észrevenni őket.

Juhász Csaba, kamionsofőr: „Estefelé csak látom őket mocorogni, de úgy igazából sok mindent nem. Inkább ponyvás autó körül.”

Borányi Zoltán kamionsofőrt már érte kellemetlen meglepetés amiatt, hogy a járművén szállított rakománya nemkívánatos potyautasokkal bővült: „A MOL kút előtt álltam – mert nem fértem be a kútra; elfogyott a munkaidőm – és úgy álltam meg a leállósávba, hogy a benzinkút előtt legyek, hogy ott van fény, és ott másztak fel a raktérbe. A benzinkúton az őr a benzinkútra figyel, másra nem.”

A horgosi Bácska-birtokon szinte naponta cserélődnek az illegális bevándorlók. Ez az afgán férfi arcát nem vállalva annyit mondott, nemrégiben érkezett, és már nem egyszer próbált átjutni a határkerítésen. Rendszerint elkapták a rendőrök. Franciaországba szeretne jutni:
„- Vannak rokonai Franciaországban?
- Nincsenek. Egyedül vagyok. Nincs nekem ott senkim se.
- Valami terve van Franciaországban?
- Szeretnék ott egy jobb életet élni, ezért mennék oda. A jobb oktatásért, a jobb életért. Mindenki ezért menne oda, hogy jól érezze magát és élvezze az életet. Egyszerűen jobb volna úgy ott mindenkinek az élete végéig.”

Kamerán kívül egy másik migráns elmondta, már ő maga is többször megpróbált a kamion ajtaját felfeszítve, a raktérben elbújva átjutni a határ másik oldalára. Minden alkalommal lebukott. A Bácska-birtok területén jelenleg több mint 20 migráns tartózkodik. Többségük továbbra is heti vagy akár napi rendszerességgel kísérli meg az illegális határátlépést Magyarország irányába.

Horgos
migráns
Szerbia
Magyarország
teherautó

Most

22:39

Palics várja a turistákat

Újraindulnak júniustól az ingyenes városnéző gyalogtúrák Szabadkán, jelentette be a Város Idegenforgalmi Szervezetének igazgatója.
21:31, Frissítve: 21:37

Támad a levéltetű – mit tehetünk?

A karantén és a kijárási tilalom miatt, aki csak tehette, igyekezett szépítgetni a kertjét, udvarát. Hiába azonban a kis fák eddigi gondozása, ha kártevők jelennek meg rajta. Mit tehetünk ilyenkor?

Népszerű

Újra szabadon átléphető a szerb-magyar határ

Ma délelőttől karanténkötelezettség nélkül lehetséges a személyforgalom a szerb-magyar határon a szerb és a magyar állampolgárok számára - jelentették be Röszkén sajtótájékoztatón.