Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Csipak Edvin

Tehetséggondozó diáktábort szerveztek Pacséron

2022.01.29
13:01
2022.01.29
17:53
Forrás
Pannon RTV
A huszonharmadik hagyományos fizika-kémia szaktábort a GENIUS - a tehetséges diákokért mozgalom keretében hagyományosan a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete rendezte meg.

Az általános iskolás diákok előadásokat hallgatnak, kísérleteznek és fejtörő játékokban vesznek részt a négynapos táborban, a pacséri Moša Pijade Általános Iskola épületében.

Vajdaságban a több mint két évtizede megrendezésre kerülő diáktáborban idén mintegy negyven tanuló vesz részt.

Idén két csoportban valósulnak meg a foglalkozások. Az egyik programon pixeleztek, ami a visszafejtő intelligencián dolgozik. A diákok először csak kis mozaikdarabokat láttak, amelyek egy híres építményt rejtettek. Közben a másik tanteremben a látást tanulmányozták. Nem is akárhogyan. Szarvasmarha-szemet boncoltak.

Kollár Bence: „- Olyan zselés volt és fura. Keményebb, mint amilyennek hittem a marhaszemet.
- Miért jó itt a táborban?
- Tetszik és nagyon érdekesek. Főként azokról van szó, amik engem érdekelnek. Áramtechnika meg ilyen különböző kémiai, biológiai dolgok.”

Banjac Adrianna: „Nem hiszem, hogy mindennap találkozhatunk ilyen lehetőséggel, úgyhogy ez egy ritka pillanat volt és örülök, hogy részt vehettem benne.”

A tehetséggondozó diáktábor elsődleges célja a tehetségnevelés, de a barátkozás és a játszva tanulás is - mondta el Ortó Kanyó Anikó. A tábor szervezője kiemelte: a tanulók az elméleti tudás gyakorlati alkalmazása terén is fejlődnek.

„A gyerekek nagyon élvezik, mivel a tanórák keretein belül ezeket nem tudjuk velük megvalósítani, illetve az órákon bizonyos szabályokat be kell tartani, itt pedig sokkal szabadabban, sokkal vidámabban, bátrabban végzik el a kísérleteket, illetve gyakorlatokat.”

A GENIUS tehetséggondozó mozgalomnak több rendezvénye is van, tanárok továbbképzései és számos diáktábor. A mostani tábor támogatója a magyar kormány.

Muhi Béla, a GENIUS tehetséggondozó mozgalom elnöke: „Ha visszatekintek az elmúlt 23 évre, mondhatom, hogy nagyon sok esetben volt alkalmunk megfigyelni a diákot, hogy hova jut, mivé alakul. Az, aki megkap itt tőlünk pár érdekes kísérletet, akár élményeket és amelyek alapján aztán mint egy kristály elkezd növekedni és rátapadnak újabb és újabb tartalmak mondjuk a fizikával, a kémiával, a biológiával kapcsolatban.”

A rendezvények és táborok a jövőben sem fognak szünetelni. Muhi Béla hozzátette, szerinte a vajdasági diákokat külföldön is számításba veszik, és van is mivel dicsekedni, hiszen nagyon sok alkalom van, hogy különféle nemzetközi diákkonferenciákon megismerjék őket - szögezte le.

Pacsér
tehetséggondozás
diáktábor
Genius
Muhi Béla

Most

21:48

Közel az antarktiszi átbillenési pont

A közelmúltban bekövetkezett hőhullámok, a Déli-óceánban bekövetkezett változások és az antarktiszi tengeri jég kiterjedésének csökkenése arra utal, hogy éghajlati fordulópont közelébe kerülhetünk.
18:31, Frissítve: 19:27

Bor és a hal Horgoson

Halászlé és borversenyt tartottak Horgoson. A Szent Orbán Borlovagrend és a Proleter Horgászegyesület már tizenegyedik alkalommal szervezte meg a Bor és a hal elnevezésű eseményt a Művelődési Ház melletti téren.

Népszerű

Narancssárga riasztás van érvényben egész Vajdaságban

Jön a rossz idő – figyelmeztet a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet. Vajdaságban és Közép-Szerbia egyes részein narancsriasztás van érvényben. A hétvégéig és a jövő hét első felében folytatódik a változékony időjárás, záporokkal, zivatarral.