Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Dobó Krisztián

A település belterületét most már messze elkerülik

2023.05.29
15:28
2023.05.29
16:54
Forrás
Pannon RTV
Csak átutazóban vannak Horgoson azok a migránsok, akik a nyugat-balkáni útvonalon Magyarországon keresztül próbálnak meg az Európai Unió országaiba jutni.

A rendszeres rendőrségi akciók miatt olyan helyeken rejtőzködnek az illegális bevándorlók, ahol a hatóság emberei nehezen találnak rájuk. A falu polgárai ugyanakkor megelégedéssel nyugtázzák, hogy a település belterületét most már messze elkerülik a hívatlan vendégek.

A horgosiak azt mondják, a migránsok egy része a Kamarás-erdőben, mások az autópálya melletti migránstanyán, többségük pedig az úgynevezett kishorgosi Bácska-birtokhoz közeli bezöldült erdős-rétes területen bujkál. A faluba nemigen mennek be.

Bilbija Valéria:
„ Most egy kicsit megkönnyebbülés, de bizony volt ettől rázósabb időszak is. Bizony, hogy féltünk, nem mertünk kimenni, most egy kicsikét könnyebb.
- Milyen gyakran jön a rendőrség és viszi el őket?
- Hát én itt látom napi szinten. Napi szinten, meg van, hogy a rabszállító is jön, az is elég sűrűn. Mozognak, mozognak. Megnyugvást is jelent egy kicsikét, mert mennek, meg minden.”


Időnként jelennek csak meg Horgos központjában pénzt váltani és vásárolni a migránsok.

Az autópálya melletti horgosi migránstanya látszólag kihaltnak tűnik, viszont odabenn, a romos épületekben néhány tíz migráns tanyázik, akik általában nem nagyon merészkednek elő, hiszen a rendőrség gyakran jön a migránstanyára, begyűjti őket, és elszállítja a távolabbi szerbiai befogadóközpontokba. Emiatt a migránsok többsége általában erdők mélyén és olyan megközelíthetetlen terepen bújik meg és emel sátrat, ahova a rendőrök terepjáróikkal nem tudnak bemenni, és nem tudják felkutatni őket. Egyébként az autópálya mellett sűrűn állnak meg a taxisok is, és a migránstanyára szállítják a migránsokat, illetve akik elmennek, azokat Szabadka irányába viszik.

Ottjártunkkor is egy, az autópálya mentén gyalogló migráns mellett parkolt le egy taxi, majd rövid egyeztetés után az illegális bevándorló be is szált az autóba. Egy másik migránssal a magyar határkerítéshez közeli gyümölcsösökben találkoztunk. A gazdák már előre félnek, hogy az éretlen gyümölcsöket idén is leszedik és megdézsmálják az arra járó hívatlan vendégek. Az afgán fiatalember arcát nem vállalva nyilatkozott stábunknak.

„Magyarország felé indulok, és megyek Európába. Afganisztánból jöttem.”

Azt mondta, többször próbált már átjutni Magyarországra.

„A magyar rendőrség gondot jelent, elkapnak és visszaküldenek Szerbiába.”

Hozzátette, már két éve Szerbiában van, állítása szerint a tálibok elől menekült el. Szerinte Szerbiában is jó az élet, de Nyugat-Európában jobb, így ott szeretne letelepedni.

Horgos
átutazó
migráns
Európai Unió
Magyarország
nyugat-balkáni útvonal
illegális bevándorló
Bácska-birtok
migránstanya

Most

12:02, Frissítve: 12:12

A népmese napját ünnepelték Horgoson

Ugyan egy nappal korábban, de Horgoson is megünnepelték a magyar népmese napját, amely Benedek Elek születésnapjához kötődik. Papírszínházzal és élőszavas mesemondással várták a helyi Művelődési Ház előtt a legkisebbeket.

Népszerű