Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

A települések között is fontos az összefogás

2020-06-03
08:13
2020-06-03
18:47
Forrás
Pannon RTV
A testvérvárosi kapcsolat megannyi lehetőséget jelent egy településnek - nyilatkozta Czegledi Rudolf, Zenta polgármestere.

Zentának összesen 10 testvérvárosa van, amelyek a Kárpát-medence több pontjáról, Felvidékről, Magyarországról, Erdélyből származnak, de akadnak szerbiai és ausztriai kapcsolatok is. A polgármester elmondta, az egyik legrégebbi testvértelepülési kötődés Hódmezővásárhellyel alakult ki, az ottani és a zentai képzőművészek jóvoltából. A történelmi múlt is szoros kapcsolatot jelenthet két település között. Ez leginkább a magyarországi városokra jellemző, de például az ausztriai kötelék is a zentai csata emlékének jegyében született meg.

Czegledi Rudolf, polgármester, Zenta: „Számunkra fontosak ezek a testvér települési kapcsolatok, hiszen egyrészt erősítik bennünk a nemzeti összetartozás érzését, hiszen sok ünnepet közösen tudunk megünnepelni, egymást és a Kárpát-medencében élő magyarságot erősítve. Másrészről viszont egy keret, amelyben a résztvevő többi intézményünk és szervezetünk is konkrét elképzeléseket valósított meg. Vannak olyan települések, amelyekkel kórházi együttműködés van, de vannak olyanok is, ahol a sportlétesítmények működnek együtt, de valahol a civil szervezeteink működnek együtt. A keretbe, a képkeretbe, nagyon sok elképzelés belefér, és ezért is fontosak ezek a kapcsolatok.” 

Zenta
Czegledi Rudolf
testvérváros

Most

Népszerű

Megtalálták csantavéri kisfiút

Este fél nyolc körül előkerült a ma délután Csantavéren eltűnt kisfiú. Réti Dénes jól van, a szülei köszönik a segítséget a fiú felkutatásában.

Vučić: holnap döntenek a szigorításokról

Aleksandar Vučić szerb elnök ma délután is sajtótájékoztatót tartott. Elmondta, hogy a járványügyi helyzettel kapcsolatban a konkrét intézkedésekről holnap döntenek.

302 új eset és 5 áldozat Szerbiában

5 személy vesztette életét a koronavírus szövődményeinek következtében Szerbiában az elmúlt 24 órában, és 302 újabb fertőzöttet regisztráltak. Cikkünk folyamatosan frissül.