Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Lukács Attila

Téli Egyetem az MNT és az MTTK szervezésében

2019-01-11
19:03
2019-01-12
11:12
Forrás
Pannon RTV
Harmincöt bánáti pedagógus vett részt a Magyar Nemzeti Tanács és a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar Téli Egyetemének akkreditált képzésén, amelynek a mai színhelye Muzslya volt.

Szabadka és Magyarkanizsa után a muzslyai Szervó Mihály Általános Iskolában folytatódott ma a pedagógusok akkreditált továbbképzése.

Molnár Attila, a Magyar Nemzeti Tanács tagja: „Harmincöt tanár veszt részt két továbbképzésen. Egyik az anyanyelvvel kapcsolatban a másik pedig az interaktív tábla használattal. A tanárok körében nagyon nagy volt az érdeklődés. Nem csak Muzslyáról és Nagybecskerekről jöttek, hanem Torontálvásárhelyről és Tordáról is vannak tanárok.”

Az a tapasztalat, hogy az interaktív tábla nagyban segíti a tanórai motivációt. Ezért fontos a gyakorló pedagógusok felkészítő képzése az alkalmazására.

Kovács Cintia, a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar oktatás informatikai asszisztense: „Az interaktív tábla használata egyre elterjedtebb lesz már itt Vajdaságban is, viszont a visszajelzések még mindig arra utalnak, hogy nem kellő mértékben van kihasználva egy-egy tábla az iskolában. Ezért döntöttünk úgy a tanítóképzővel és az MNT-vel karöltve, hogy minél több pedagógus-továbbképzést bonyolítsunk le.”

A torontálvásárhelyi iskolában is vannak interaktív táblák és a pedagógusok továbbképzése hozzájárul majd a fokozottabb használatukhoz.

Bakator János, osztálytanító, Torontálvásárhely: „A gyereknek ez sokkal érdekesebb lesz, színesebbek lesznek az óráik. Én most első osztályos tanító bácsi vagyok, elsős diákjaim vannak, akik már sokkal modernebbek, hiszen mindenki azt szeretné, hogy még a mobil telefonját is hozza az iskolába, habár azt nem lehet.”

A továbbképzésen részt vehettek azok a pedagógusok, akik 2018 őszén kísérő tanítóként rész vettek a MNT által támogatott szervezett kiránduláson Nyelvi kísérletek – heurisztikus módszerek az anyanyelvoktatásban címmel tartottak számukra előadást.

Kovács Zsuzsanna, osztálytanító, Muzslya: „A továbbképzésünk a magyar nyelvhez kapcsolódik. Most itt nagyon sok új módszerrel ismerkedhettünk meg, amit majd a tanításban alkalmazni tudunk. Igaz, sokévi tapasztalat áll mögöttem, de nagyon örülök, hogy eljöttem, mert mindig tanulhat valami újat az ember.”

A kétnapos muzslyai továbbképzés szombaton fejeződik.

Magyar Nemzeti Tanács
Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar
Muzslya

Most

23:22, Frissítve: 23:39

A kávé lehet az elhízás elleni harc kulcsa

A Nottinghami Egyetem tudósai felfedezték, hogy a kávé képes stimulálni az energiaégetésben szerepet játszó barna zsírszövetet, ami kulcsfontosságú lehet az elhízás és a cukorbetegség elleni harcban.
22:32, Frissítve: 22:40

Feltárják a waterlooi csatamező kórházát

A waterlooi csatamező tábori kórházát az európai szövetséges csapatokat vezető wellingtoni herceg hozott létre Mont-St-Jeanban. Feltételezik, hogy legalább hatezer sebesültet láttak el itt.

Népszerű