Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Edvárd

A téli szünet után a vajdasági diákok ma ültek be újra az iskolapadokba

2020-01-15
12:36
2020-01-15
17:26
Forrás
Pannon RTV
Az elsőtől a hetedik osztályos tanulóknak a nyári szünet június 17-én indul, a nyolcadikosok pedig a kisérettségivel fejezik be az általános iskolát.

A gimnáziumok negyedikesei május 22-ig járnak iskolába, a három és a négyéves szakközépiskolák végzős tanulói számára egy héttel tovább, május 29-ig tart a félév. A többiek június 19-ig koptatják majd a padokat.

A palicsi Miroslav Antić Általános Iskola 8/4 osztálya a kémiaórán az első félév tananyagát ismételte. Az ismétlés a tudás anyja, ez a nyolcadikosok esetében a júniusi kisérettségi miatt különösen fontos. Mezei Sára Csenge már eldöntötte, hogy majd a szabadkai Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium nyelvi szakán szeretne továbbtanulni, így felkészítőn is részt vett a szünidőben, de pihenésre is jutott ideje. „Sokat utaztam, találkoztam a barátaimmal nagyon sokat, voltam korcsolyázni, hogy kihasználjuk ezt a két-három hónapot, amíg lehet menni, és hát kipihentem magam.”

A 6/3 osztálynak ottjártunkkor szerbórája volt. B. Varga Ádám már várta, hogy becsengessenek a második félévre. „A második félév megkezdését vártam, mert szeretném kijavítani azokat a jegyeimet, amik rosszul sültek el egy kicsit, tehát hogy nem lettek ötösök. A szünetben korcsolyáztam az osztállyal, voltam apukámmal korizni, olvastam sokat, könyveket. Voltam a nagymamáméknál, meg sokat sportoltam.”

A tanárok számára a legnagyobb újdonság és örömhír a második félév elején a létszámstop bejelentett feloldása a tanügyben. Ez Nagy György Kristóf matematikatanárt is érinti, aki hamarosan állandó munkaviszonyt létesíthet. A téli szünidő utolsó napjait ő már az iskolában töltötte. „Azt terveztük, hogy indítunk majd egy új szakkört az egyik kollégával, ilyen programozói szakkört, akkor arra behívtunk néhány diákot, és egy kicsit elprogramozgattunk, bemutattuk nekik, hogy mégis miből állna.”

A palicsi tanintézményben a második félévet úgy kezdték, hogy tíz tanteremben kicserélték a nyílászárókat, így most jóval hatékonyabb a fűtés - mondta Sörös Márta igazgató. „Így a fűtésszámla is szépen lecsökkent, tehát szigeteltük a külső falakat, teljesen új fal került, az ablakok újak és a fal is, mert még 1973-ban költöztek ebbe az iskolába, és azóta elavult az az építési anyag, azbeszttel volt kitöltve a falak köze.”

A tantermek most sokkal melegebbek, és a tervek szerint a hátramaradt tíz tantermet is hamarosan felújítják.

A vajdasági általános és középiskolákban mindenhol becsengettek. A palicsi Miroslav Antić Általános Iskolában 491 diák kezdte meg a második félévet. A következő hosszabb pihenőre a diákok április 10-es és 20-a között számíthatnak, azaz a katolikus nagypéntek és az ortodox húsvéthétfő között.

téli szünet
második félév
Palics
Miroslav Antić Általános Iskola

Most

12:33, Frissítve: 12:50

Kikaptak a magyarkanizsai lányok Szabadkán

Nem épp jól sikerült a bemutatkozása az újonc magyarkanizsai TSC Női Labdarúgó Klubnak a szerb Szuperligában. Vajda Fangyó lányai 7:0 arányú vereséget szenvedtek a címvédő Spartacus otthonában.

Népszerű

Ítéletidő Bácskában

Szabadkát nem sokkal 20 óra előtt érte el a vihar. Egyes helyi közösségekben nagy mennyiségű jég esett.