Ugrás a tartalomra
Szabadkai Zsinagóga beltere
Pannon RTV/Tímár Zsolt

Teljes pompában a szabadkai Zsinagóga beltere

2018-01-16
12:19
2018-03-27
10:48
Forrás
Pannon RTV
Határidőn belül, 2017. december 31-én befejezték a szabadkai Zsinagóga felújításának belső munkálatait. A három kupola helyreállítása is a megfelelő ütemben halad - mondják az illetékesek.

A felújítás kivitelezője a szabadkai Yumol vállalat. Nagy István igazgató elmondta, óriási kihívásnak és lehetőségnek tekinti a Zsinagóga renoválására vonatkozó megbízatást: „Munkálkodásunk harminc éve alatt egyik legszebb feladat volt ez. 2016. november 1-én kezdtük, 2017. december 31. volt a befejezés határideje, és napra sikerült teljesítenünk. Bíztunk benne, nagyon jó csapat volt a kivitelező.”

Padsorok

A karzat és a földszint majdnem ezer személy számára biztosít ülőhelyet. A padokat teljesen restaurálták, lecsiszolták, majd újrafestették. Az egész épület klimatizált, szellőzőberendezéssel, továbbá tűzvédelmi- és riasztóberendezésekkel rendelkezik, valamint a padlófűtést is beépítették. Emellett az elektromos vezeték teljes cseréjét is elvégezték. 

Szabadkai Zsinagóga beltere

A falak 5500 négyzetméteres felületén lévő díszítőelemek teljesen újonnan készültek. Helyenként megtartottak egy-egy régi elemet, hogy szemmel látható legyen, mindent az eredeti, 116 évvel ezelőtt készült formára állítottak vissza. Szabados Róbert, elnök, Szerbiai Zsidó Hitközségek Szövetsége: „Nem mindennapi összefogás volt, mert lényegében a város, a tartomány, a köztársaság, amerikai zsidó szervezetek és különösképpen Magyarország adománya, felajánlása alapján jött létre, amit most látunk az egész épületben a felújított szabadkai zsinagógában.”

A Magyar Kormány a belső felújításra, valamint az udvar és a kerítés felújítására több, mint 2 millió eurót biztosított - tette hozzá Szabados Róbert. Szabadka város több éven keresztül támogatta a Zsinagóga helyreállítását, a költségvetésből minden évben különítettek el erre eszközöket. A most folyamatban lévő kupolafelújításra a város 21 millió dinárt hagyott jóvá. A homlokzat és a tetőszerkezet rendbe tétele tartományi és köztársasági támogatásokból valósult meg.

Szabadkai Zsinagóga kívül

A szabadkai Zsinagóga több funkciót tölt majd be. Nem csak imaház, hanem kulturális rendezvények, hangversenyek, koncertek helyszíne lesz. Ezenkívül egy kiállítás is helyet kap a falai között, ahol a szabadkai zsidóság története lesz látható. De nem feledkezhetünk meg az idegenforgalmi szerepéről sem, hiszen a budapesti Dohány utcai zsinagóga után a szabadkai Európa második legnagyobb zsidó imahelye.

szabadkai zsinagóga
felújítás

Most

Népszerű

Látványkonyhával várja vendégeit a Varga Csárda

Ünnepséggel, állófogadással nyitotta meg kapuit az új Varga Csárda Magyarkanizsán. Az egykori Halászcsárda helyén kialakított új étterem látványkonyhával és széles halétel különlegességekkel szolgál.

Kigyulladt egy családi ház Szabadkán

Vasárnap kora este sűrű füst gomolygott az Arsenije Čarnojević és a Szép Ferenc utca kereszteződésénél. A közlekedés teljesen megbénult, mert a látási viszonyok minimálisra csökkentek.

Állami ünnep van

A ma és holnap állami ünnep van Szerbiában, ezért a hétfő is munkaszüneti nap.