Ugrás a tartalomra
Szabadkai Zsinagóga beltere
Pannon RTV/Tímár Zsolt

Teljes pompában a szabadkai Zsinagóga beltere

2018-01-16
12:19
2018-03-27
10:48
Forrás
Pannon RTV
Határidőn belül, 2017. december 31-én befejezték a szabadkai Zsinagóga felújításának belső munkálatait. A három kupola helyreállítása is a megfelelő ütemben halad - mondják az illetékesek.

A felújítás kivitelezője a szabadkai Yumol vállalat. Nagy István igazgató elmondta, óriási kihívásnak és lehetőségnek tekinti a Zsinagóga renoválására vonatkozó megbízatást: „Munkálkodásunk harminc éve alatt egyik legszebb feladat volt ez. 2016. november 1-én kezdtük, 2017. december 31. volt a befejezés határideje, és napra sikerült teljesítenünk. Bíztunk benne, nagyon jó csapat volt a kivitelező.”

Padsorok

A karzat és a földszint majdnem ezer személy számára biztosít ülőhelyet. A padokat teljesen restaurálták, lecsiszolták, majd újrafestették. Az egész épület klimatizált, szellőzőberendezéssel, továbbá tűzvédelmi- és riasztóberendezésekkel rendelkezik, valamint a padlófűtést is beépítették. Emellett az elektromos vezeték teljes cseréjét is elvégezték. 

Szabadkai Zsinagóga beltere

A falak 5500 négyzetméteres felületén lévő díszítőelemek teljesen újonnan készültek. Helyenként megtartottak egy-egy régi elemet, hogy szemmel látható legyen, mindent az eredeti, 116 évvel ezelőtt készült formára állítottak vissza. Szabados Róbert, elnök, Szerbiai Zsidó Hitközségek Szövetsége: „Nem mindennapi összefogás volt, mert lényegében a város, a tartomány, a köztársaság, amerikai zsidó szervezetek és különösképpen Magyarország adománya, felajánlása alapján jött létre, amit most látunk az egész épületben a felújított szabadkai zsinagógában.”

A Magyar Kormány a belső felújításra, valamint az udvar és a kerítés felújítására több, mint 2 millió eurót biztosított - tette hozzá Szabados Róbert. Szabadka város több éven keresztül támogatta a Zsinagóga helyreállítását, a költségvetésből minden évben különítettek el erre eszközöket. A most folyamatban lévő kupolafelújításra a város 21 millió dinárt hagyott jóvá. A homlokzat és a tetőszerkezet rendbe tétele tartományi és köztársasági támogatásokból valósult meg.

Szabadkai Zsinagóga kívül

A szabadkai Zsinagóga több funkciót tölt majd be. Nem csak imaház, hanem kulturális rendezvények, hangversenyek, koncertek helyszíne lesz. Ezenkívül egy kiállítás is helyet kap a falai között, ahol a szabadkai zsidóság története lesz látható. De nem feledkezhetünk meg az idegenforgalmi szerepéről sem, hiszen a budapesti Dohány utcai zsinagóga után a szabadkai Európa második legnagyobb zsidó imahelye.

szabadkai zsinagóga
felújítás

Most

19:58, Frissítve: 07:28

Ramush Haradinajt Hágában hallgatják ki

A volt koszovói miniszterelnököt a háborús bűnöket vizsgáló különleges bíróság idézte be. Amennyiben nem emelnek ellene vádat, ismét indul a miniszterelnöki posztért - jelentette be elutazása előtt.
16:47

Újabb hőhullám sújtja Olaszországot

Olaszország északi és középső térségeiben kedden közepes, szerdától a legmagasabb szintű hőségriadó lesz életben az Afrikából érkező hőhullám miatt, amely ismét negyven fokra emeli a hőmérsékletet.

Népszerű