Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Dobó Krisztián

Templombúcsú Doroszlón

2023.05.25
07:44
2023.05.25
16:16
Forrás
Pannon RTV
A doroszlói kegytemplom búcsúját ünnepelték szerdán. Május 24-e a Segítő Szűzanya ünnepe, ezen a napon tartják a búcsút Doroszlón, ugyanis a templom újjáépítését követően a Boldogságos Szűzanyának ajánlották fel.

Május 24-e Mária, Keresztények Segítsége vagyis a Segítő Szűzanya ünnepe. Ez egyben a doroszlói szentkúti kegytemplom búcsúja is. Ünnepi szentmisével ünnepelték a napot. A hívek viszont nem csak ilyenkor látogatják a kegytemplomot.

Tancsik Lajos, Doroszló: „Három éve megözvegyültem, kerestem a helyem a világban és itt találtam meg a megbékélést. Itt érzem jól magam.”

A doroszlói kegytemplom az 1800-as évek végén leégett. Újjáépítését követően a Boldogságos Szűzanyának, Keresztények Segítségének ajánlották fel. Arról a kegyképről kapta a nevét, amelyet a betelepülő németek Passauból magukkal hoztak - mondta Verebélyi Árpád doroszlói plébános.

„A kegyhely nem plébánia, tehát azt jelenti, hogy nincsenek rendszeres szentmisék a kegyhelyen, hanem csak abban az esetben, amikor valamilyen ünnep van, vagy valamilyen zarándok csoport érkezik, vagy Mária ünnep van, vagy valami kifejezett kegyhelyi program van. Ebben a templomban vasárnaponként, vagy minden nap rendszeresen nincs is szentmise. Ilyenkor, amikor valami ünnep van, akkor a környékből, a faluból, de a szomszéd falvakból is összejönnek emberek és ez azt jelenti, hogy minden Mária ünnep itt egy ünnep.”

Az ünnepi szentmisét gyónási lehetőség, rózsafűzér imádság, a májusi ájtatosság előzte meg. Az ünnepi szentmisét Verebélyi Árpád doroszlói plébános celebrálta, vendégként pedig Ralbovsky Dominik atya is jelen volt.

Doroszló
Verebélyi Árpád
templombúcsú

Most

13:21, Frissítve: 13:31

Július elsejétől drágul a cigaretta Szerbiában

Ez lesz a második áremelés idén és valószínűleg a szokásos 10 dinárral drágul majd. A drágulás oka a 2020 végén elfogadott jövedéki naptár, amely szerint 2025-ig minden január és július elején 1,5 dinárral emelik a cigaretta utáni külön jövedéki adót
08:49

Narancssárga riasztás van érvényben egész Vajdaságban

Jön a rossz idő – figyelmeztet a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet. Vajdaságban és Közép-Szerbia egyes részein narancsriasztás van érvényben. A hétvégéig és a jövő hét első felében folytatódik a változékony időjárás, záporokkal, zivatarral.

Népszerű