Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Gál Hermina

Templombúcsú és Dózsa-napok Bajmokon

2021.06.27
15:29
2021.06.27
20:53
Forrás
Pannon RTV
Énekkel és felvonulással ünnepelték meg Bajmokon a templombúcsút és a Dózsa-napokat, amelyet a helyi művelődési központ szervezett. A vasárnapi szentmise a templomi betörés miatt azonban elmaradt.

A programsorozat pénteken egy kiállításmegnyitóval kezdődött, ahol a Bajmokon élő kisebbségek népviseleteit és régi, mindennapi használati tárgyakat állítottak ki. Emellett a bajmoki és a csantavéri kézimunkacsoportok legszebb munkáit is bemutatták.

Bálint Lukács Mónika, a  Dózsa György Magyar Művelődési Központ elnöke: „Hat évvel ezelőtt jött az ötlet, hogy akkor mi, mint a művelődési egyesület, csatlakozunk a templomhoz és egy kis programsorozattal hozzájárulunk a templom búcsújához.”

Dr. Pásztor Bálint, a szabadkai VKT elnöke részt vett az ünnepélyes felvonuláson, majd megtekintette a kiállítást is.

„Ez a település virágzó volt már két évszázaddal ezelőtt is, és nagyon örülök annak, hogy Magyarország Kormánya és Szabadka Város támogatásának köszönhetően a legközelebbi jövőben el fog indulni három fázisban a templomnak a felújítása itt, Bajmokon. Ez az épület az egyik legszebb épület a városban, Szabadka Város területén. Az ehhez hasonló események pedig azért jók, mert összejön a falu apraja-nagyja és a koronavírus által meghatározott időszakot követően lehetőség van arra, hogy örüljenek egymásnak az emberek.”

A bajmoki katolikus templom immár 204 éves, a helyi magyarság pedig okkal lehet büszke örökségére - hangzott el az eseményen.

Bajmok
templombúcsú
Dózsa-napok

Most

Népszerű

Négy új pályázatot írt ki a tartomány

Az elsővel a női többségi tulajdonban lévő és nők által vezetett vállalkozásokat támogatják - mondta a Közügyek műsorában Pelt Ilona tartományi gazdasági és idegenforgalmi segédtitkár.

Ki lett a parasztolimpia legjobbja?

Egy év kényszerpihenő után újra megtartották a Moholi Parasztolimpiát és Főzőversenyt, amely immáron hagyományosnak számító rendezvény a Tisza-mentén élő mezőgazdasággal foglalkozó emberek életében. Nagy volt az érdeklődés idén.