Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Géza

Templombúcsú Szenttamáson

2021.09.14
17:12
2021.09.14
21:30
Forrás
Pannon RTV
Minden évben szeptember 14-én, a Szent Kereszt felmagasztalásának ünnepén gyűlnek össze a helyiek. Keresztúti ájtatosságot tartottak a Kálvárián, majd az ünnepi szentmise után kiosztották az Értünk díjat. Idén egy új díjat is alapítottak.

A dél-bácskai település templombúcsúján, mint minden évben a szenttamási hívők keresztúti ájtatosságon vehettek részt a Kálvárián, majd gyalogosan visszavonultak a templomba, az ünnepi szentmisére.

Kraszulyák Ilona, Szenttamás: „Ez nagyon különleges hely, ahová én magam minden nap eljárok, ha tehetem, mert itt vagyok a tőszomszédságában, és nagyon szeretek eljönni. Lelki nyugalmat, lelki békét találok, amikor felnézek a feszületre, ami az oltár felett van.”

Pannon RTV/Juhász Géza

A szenttamási római katolikus templomot 1815-ben szentelték fel.

Zsúnyi Tibor, plébános, Szenttamás: „Nagyon jó lenne, ha az emberek megértenék ennek az ünnepnek a lényegét, vagy legalább kapisgálnák, hogy mit is akar ezzel az egyház üzenni. Szép és felemelő ünnep, hogy ennek az ünnepnek szentelték a szenttamásiak a templomukat.”

Pannon RTV/Juhász Géza

A szentmise után kiosztották az Értünk díjat. Ezt az elismerést a helyi Arany János Magyar Művelődési Egyesület ítéli oda minden évben olyan szenttamásiaknak, akik tevékenységükkel sokat tettek a helyi magyar közösségért. Idén a nemrégiben elhunyt Bergel Zoltán kapta meg posztumusz a díjat. Felesége Bergel Anna, meghatódva vette át helyette: „A Vöröskeresztben dolgozott, ott is a tőle telhető mindent megtett az emberekért.”

Emellett idén egy új díjat is alapítottak, amit ezentúl azoknak fognak kiosztani minden évben, akik a legtöbbet tesznek a Szenttamás és testvérvárosai közötti kapcsolat ápolásáért. Az első ilyen díjat Ifjú Zoltán kapta.

Ifjú Zoltán, tag, Szenttamás KT: „Megszerveztük ezt a diákcsere programot, ugyanis a negyedik osztályosok két hetet töltöttek Orosházán, tudniillik Orosháza mellett van Gyopárosfürdő, egyik legkomolyabb magyarországi gyógyfürdő, és az ő középiskolás gyerekeik pedig Szenttamásnak van egy nyaralója Sutomorén, ott töltöttek tíz napot a tanáraikkal.”

A szentmise után a helyi kézműves csoport tagjai által készített süteményekkel vendégelték meg a jelenlévőket.

Szenttamás
búcsú
templombúcsú

Most

19:47, Frissítve: 19:55

Klári néni újra énekelt Moholon

Harmadik alkalommal emlékeztek meg Moholon a Csobolyó Művelődési Egyesület szervezésében emléknappal és gyönyörű dallamokkal Vlasityné Zélity Klára életéről és munkásságáról.
16:00, Frissítve: 19:59

Leégett egy autószerelő műhely Szabadkán

A villámgyorsan a helyszínre érkező tűzoltók már csak a környező épületeket tudták megvédeni a lángoktól. A tűz szerencsére emberi életet nem követelt, azonban a kár tetemes. Az illetékesek szerint nem önhiba, hanem elektromos zárlat okozta a tüzet.

Népszerű

Börtönbe vonul Lagzi Lajcsi

Lopás és vesztegetés miatt 2 év 10 hónap börtönbüntetésre ítélték Galambos Lajost, művésznevén Lagzi Lajcsit.