Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Géza

Templombúcsú Szenttamáson

2022.09.15
07:05
2022.09.15
07:41
Forrás
Pannon RTV
A Szent Kereszt felmagasztalásának ünnepén, vagyis ma ünneplik a templombúcsút Szenttamáson. A hívők a keresztúti ájtatosság és az ünnepi szentmisék mellett kiállításokkal teszik teljesebbé a napot.

A Szent Kereszt felmagasztalása római katolikus templomot 1815-ben áldották meg. Az ünnep keresztúti ájtatossággal kezdődött reggel a Kálvárián, majd délelőtt és délután is tartottak ünnepi szentmisét.

Pannon RTV/Juhász Géza

Zsúnyi Tibor, plébános: „Én lehet, hogy csak belemagyarázom, de azt szoktam találni, vagy azzal találkoztam, hogy mivel ez a nép itt annyit szenvedett, mint mindegyik közösség, itt, a körülöttünk lévők, hogy a keresztre tekintettek mint reménységre, mint életünk fájára, a feltámadás fájára, illetve a kivégzés fájára, de ugyanakkor amelyre a keresztény ember úgy tekint, mint amely az üdvösséget hozza."

Pannon RTV/Juhász Géza

A templombúcsút a Szenttamási Kézimunka-kedvelők Egyesülete által szervezett kiállítás tette ünnepélyesebbé. Füstös Erzsébet: „A kézimunkacsoportunk 25 éve van bejegyezve. Évek óta készítjük a kiállítást a búcsúra. Az idén a Hagyományápoló Klub Tulipán csoportjával közösen készítettük el. Van fehér hímzésünk, szűcshímzés, tarka hímzések, poentlas, csipke, tehát nagyon sok technikával dolgozunk."

Pannon RTV/Juhász Géza

A Citadella Civil Szervezet 2013 óta szervezi meg a Dédmamáink kalácsa kiállítást. A hagyományos módon készült sütemények kinézetét és ízét értékelték. Hulala Katalin, zsűritag: „33 személy adta le a süteményt, ebből 48 fajta kalács volt. Ebből a 48 fajtából négy kategóriát csináltunk: voltak a sós sütemények, a kelt kalácsok, a piték és a sütemények. Mindenhol három helyezettet választottunk ki."
 

Pannon RTV/Juhász Géza

Első alkalommal szervezték meg a Bácska szíve pálinkaversenyt. 84 minta érkezett Vajdaság több településéről és Magyarországról is. Zoran Varađanin, zsűritag: „Jók voltak a minták, az eredményeken majd meglátják. Volt aranyérem, ezüst és bronz is. A pálinkában is megmutatkozik, hogy milyen év volt a gyümölcstermés szempontjából. Ha a gyümölcsnek megfelelt az év, akkor aromatikusabbak, ízesebbek lesznek a pálinkák."

A kiállítások és hálaadás után kultúrműsorral tették színesebbé a templombúcsút.

Szenttamás
búcsú
templombúcsú

Most

11:28, Frissítve: 11:37

Egy napra elegendő a vértartalék Szerbiában

Mirjana Knežević, a Szerbiai Vérátömlesztési Intézet munkatársa azt mondta, a műtétek megnövekedett száma miatt jelenleg csak egy napra elegendő vértartalék van az intézetben, ami aggodalomra ad okot.

Népszerű