Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Apczi Jenő

Tilos a szabadtéri tűzgyújtás!

2021.04.12
12:21
2021.04.12
16:46
Forrás
Pannon RTV
Szerbiában a jogszabályok értelmében 2012 óta tilos a szabadban tüzet gyújtani. Fokozottan igaz ez a mezőkre. A szabálysértőket pénzbírsággal sújthatják. Magyarkanizsán jártunk utána annak, hogy mit tapasztaltak az elmúlt évben a helyi tűzoltók.
Pannon RTV/Apczi Jenő/illusztráció

Az illetékesek elmondása szerint Magyarkanizsa községben a tűzesetek nagyobb számban a természetben fordulnak elő.

Pannon RTV/Apczi Jenő

A törvény értelmében január elsejétől december 31-éig tűzgyújtási tilalom van az egész ország területén, viszont sokan nem tartják be az előírásokat. Ezt jól bizonyítja az is, hogy a horgosi Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjait többnyire szabadban keletkezett tűzhöz hívják ki.

Dobák Tibor, a horgosi Önkéntes Tűzoltó Egyesület parancsnoka: „Nálunk az idei évben 19 tűzeset volt, ebből 15 tarlótűz, nádas és mezőgazdasági tűz.”

Pannon RTV/Apczi Jenő

Több olyan gazda is van, aki úgy tartja, a tarlóégetést követően a tarló megújul. A hatalmas hő ugyanakkor megsemmisíti a mikroorganizmusokat, ami a talajminőség romlásához vezet - mondja Tóth Zoltán, a horgosi Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke.

„Nálunk, itt, Vajdaságban hagyománya van már a tűzgyújtásának, a fel nem használt kukoricaszár-tarló, búzaszalma, ami ott marad, vagy gabonákból ottmaradt szalma, mint a kaszálók égetése. Ebből kifolyólag nagyon sok tűzeset történik Magyarkanizsa község területén. A tűzesetek jelentős része nyílt területen történik. Felelőtlenül meggyújtják a tarlót és az tovább terjed a különböző nádasokra, így veszélyeztetve annak élővilágát.”

Pannon RTV/Apczi Jenő

Horgoson szinte minden évben előfordul, itt ugyanis nagy termőterület található, és sok nádas is, ami könnyen lángra kaphat.

tarlóégetés
tűz
tűzgyújtási tilalom
Horgos
Önkéntes Tűzoltó Egyesület

Most

22:06

Elfogadták a képviselők a jelentést

A köztársasági parlament képviselői közül 154-en szavaztak igennel, 23-an nemmel a Pristinával folytatott párbeszédről szóló jelentésre, amely a tavaly szeptembertől idén január közepéig terjedő időszakra vonatkozik.
21:17

Dr. Pásztor Bálint a koszovói jelentésről

A vajdasági magyarság érdeke is az, hogy béke és stabilitás legyen az országban, és ameddig Koszovó kérdése nem oldódik meg, addig Szerbia nem tud előre jutni sem az integráció, sem a gazdasági fejlődés útján.
21:11

Áthelyezik a belgrádi állatkertet

Majdnem kilencven évvel megalapítása után Belgrád közvetlen központjából egy szigetre helyezik át a belgrádi állatkertet annak érdekében, hogy a nándorfehérvári várnak is helyet adó Kalemegdan felkerülhessen az UNESCO világörökségi listájára.

Népszerű

Meghalt egy féléves gyermek

A kuršumlijai Egészségügyi Központ sürgősségi osztályára vitték be, életjelek nélkül volt. A gyermeket előző nap megvizsgálták ebben az egészségügyi intézményben, ahol az illetékesek szerint megfelelő terápiát írtak elő.

Ilyen egy hagyományos falusi lakodalom!

300 vendég és 17 vőfély mulatott a 16. vőfélybálon Szabadkán, a Népkörben. Magyarországról és Vajdaságból érkeztek a vőfélyek és vőfélylányok, akik közül többen családi hagyományként űzik ezt a mesterséget.

Szabadka legendás diszkói

Largo, Aquarius, Lezonit, Amfora, Mladost, Hacienda… Legendás hírű szabadkai szórakozóhelyek a 1970-es és 80-as évekből, amikor még mindenki táncolt.