Ugrás a tartalomra

Tilos a szabadtéri tűzgyújtás!

2021.04.12
12:21
2021.04.12
16:46
Forrás
Pannon RTV
Szerbiában a jogszabályok értelmében 2012 óta tilos a szabadban tüzet gyújtani. Fokozottan igaz ez a mezőkre. A szabálysértőket pénzbírsággal sújthatják. Magyarkanizsán jártunk utána annak, hogy mit tapasztaltak az elmúlt évben a helyi tűzoltók.

Az illetékesek elmondása szerint Magyarkanizsa községben a tűzesetek nagyobb számban a természetben fordulnak elő.

A törvény értelmében január elsejétől december 31-éig tűzgyújtási tilalom van az egész ország területén, viszont sokan nem tartják be az előírásokat. Ezt jól bizonyítja az is, hogy a horgosi Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjait többnyire szabadban keletkezett tűzhöz hívják ki.

Dobák Tibor, a horgosi Önkéntes Tűzoltó Egyesület parancsnoka: „Nálunk az idei évben 19 tűzeset volt, ebből 15 tarlótűz, nádas és mezőgazdasági tűz.”

Több olyan gazda is van, aki úgy tartja, a tarlóégetést követően a tarló megújul. A hatalmas hő ugyanakkor megsemmisíti a mikroorganizmusokat, ami a talajminőség romlásához vezet - mondja Tóth Zoltán, a horgosi Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke.

„Nálunk, itt, Vajdaságban hagyománya van már a tűzgyújtásának, a fel nem használt kukoricaszár-tarló, búzaszalma, ami ott marad, vagy gabonákból ottmaradt szalma, mint a kaszálók égetése. Ebből kifolyólag nagyon sok tűzeset történik Magyarkanizsa község területén. A tűzesetek jelentős része nyílt területen történik. Felelőtlenül meggyújtják a tarlót és az tovább terjed a különböző nádasokra, így veszélyeztetve annak élővilágát.”

Horgoson szinte minden évben előfordul, itt ugyanis nagy termőterület található, és sok nádas is, ami könnyen lángra kaphat.

tarlóégetés
tűz
tűzgyújtási tilalom
Horgos
Önkéntes Tűzoltó Egyesület

Most

20:11, Frissítve: 20:24

Az ukrán elnökkel tárgyalt a szerb államfő Tiranában

Az Ukrajna-Délkelet-Európa csúcstalálkozón Aleksandar Vučić egyebek mellett a két ország területi integritásáról, az ENSZ Alapokmányának tiszteletben tartásáról és a béke megteremtésére tett erőfeszítésekről egyeztetett Volodimir Zelenszkijjel.
19:03, Frissítve: 19:10

Kedvezmények a Forum Könyvkiadónál

A Forum Könyvkiadó Intézet felhívja a figyelmet, hogy a Vajdasági Szép Magyar Könyv pályázat elismert alkotásait további két hétig árusítják 20%-os kedvezménnyel a weboldalukon (https://forumliber.rs/shop).
18:36, Frissítve: 18:44

Ajándék a hölgyeknek

Miközben még az előző koncert hatása alatt állunk, a Szabadkai Népszínház és a Szabadkai Szimfonikus Zenekar újabb közös eseményre készül.

Népszerű