Ugrás a tartalomra

Tiszta vizet a tavakba!

2020.08.26
13:47
2020.08.26
16:58
Forrás
Pannon RTV
Nagyszabású, nemzetközi projekt keretében zajlik a Palicsi- és Ludasi-tó vízminőségének javítása, valamint azok biodiverzitásának védelme.

A projekt szerb-német nemzetközi összefogással valósul meg, német szakemberek és a helyi közvállalatok együttműködésében. Ennek kapcsán tartották meg éves értékelésüket az Ecolacus elnevezésű projekt résztvevői a palicsi Vigadó teraszán.

A vízminőség javulását egy összetett projekttevékenységgel igyekeznek elérni. A szabadkai Vízművek és Csatornázási Kommunális Közvállalat a projekt három fázisban is szerepet vállal. Ezek egyike egy szivattyúállomás kiépítése, amellyel a szennyvíz átirányításra kerül a szennyvíztelepre, valamint ehhez kapcsolódóan a már meglévő szennyvíztelep hatásfokának növelése. Sugár György, a közvállalat igazgatója elmondta, ezek közül a legnagyobb volumenű a palicsi csatornahálózat bővítése, mely összesen 22km csatorna lefektetését jelenti.

"Ezek a munkálatok meg lettek hosszabbítva, mert a meglévő csatornához, amit első körben kiírtunk, még 3,1 kilométer csatorna járult hozzá, így összesen 22 kilométer csatornahálózatot, vagyis vezetéket fogunk lefektetni Palicson. A kivitelező határideje szeptember 30 - a és ahogy látni lehet, lassan a munkálatok végéhez közeledünk, ez a legnagyobb szegmense a projektnek."

A szennyvízhálózat fejlesztése nemcsak környezetvédelmi szempontból fontos mérföldkő. A palicsi lakosság számára is nagy előrelépés - mondta Góli Csilla, a városi tanács kommunális ügyekkel és fejlesztéssel megbízott tagja.

"Ez egy nagyon jó feltétel a palicsiak számára, hogy alapvető életfeltételt tudjunk biztosítani az itteni lakosoknak, mert ez nagyon nagy probléma. Az emésztőgödrök minden helyi közösségben komoly gondokat okoznak, környezetvédelmileg pedig megengedhetetlen. Nemcsak a Palicsi-tó és a Ludasi-tó szempontjából, hanem az alapvető életfeltételek szempontjából ez egy nagy előrelépés a palicsi lakosoknak."

A projektben a Palics-Ludas Közvállalat a tavak körüli védelmi sáv kidolgozásában vesz részt, amely a vegyszerek és egyéb káros anyagok talajba, valamint vízbejutását hivatott megakadályozni. Ezen felül a Palicsi-tó lehalászása is a közvállalat irányításával zajlik, melynek fő célja az invazív halfajok ritkítása.

Dobó Márta, a Palics-Ludas Közvállalat igazgatója: "Ezek a fajok, amelyek nem idetartozóak, mint az ezüst kárász, ami eddig 95 százalékát képezte a halállománynak a Palicsi-tó esetében, ennek a lehalászása zajlik. A cél 50 tonna lehalászása volt, örömmel jelenthetem, hogy a 60 tonnánál tartunk. Ez látványos eredményt kellene, hogy hozzon, hiszen a jövő évben a Palics-Ludas Közvállalat terveiben szerepel őshonos, főként ragadozó halak telepítése is."

A projekt 2018-ban kezdődött, melynek időtartama 33 hónap, vagyis várhatóan 2021 júniusában már látható eredményekkel zárulnak a beruházási és munkafolyamatok.

Palicsi-tó
Ludasi-tó
vízminőség
éves beszámoló

Most

10:01, Frissítve: 10:08

A niši Radničkit fogadja a TSC

Ismét hazai pályán játszik ma a TSC labdarúgó csapata. A topolyaiak a bajnokság 17. fordulójában a niši Radnički együttesét látják vendégül.
07:39, Frissítve: 07:54

Támadás az Eiffel-toronynál, egy halott

Egy embert késsel megölt, két másikat pedig kalapáccsal megsebesített szombat este egy támadó Párizsban, az Eiffel-torony közelében, miközben szemtanúk szerint azt kiáltotta, hogy "Allah Akbar".
07:03, Frissítve: 07:29

Advent első vasárnapja

Eljött az ideje, hogy meggyújtsuk az első gyertyát az adventi koszorún. Az idei ünnepkör azonban rendhagyó, különbözik a korábban megszokottaktól.

Népszerű

Mezőgazdászok, figyelem!

Új pályázatot hirdettek a mezőgazdászok számára. Beruházásaik 50 százalékát az állam biztosítja, vissza nem térítendő támogatás formájában.

Elindult a személyforgalom a Szabadka-Szeged vasútvonalon

Az első járat 5 óra 19 perckor indult Szegedről. Az első utasok között volt Lázár János magyar közlekedési miniszter és dr. Pásztor Bálint a VMSZ megbízott elnöke is. A személyvonatok ezen a vonalon ötször közlekednek majd mindkét irányba.