Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Ádám

Tisztelgés az ártatlan áldozatok előtt Adorjánon

2020.10.31
17:11
2020.10.31
17:55
Forrás
Pannon RTV
Napra pontosan 76 évvel ezelőtt, 1944. október 31-én 51 ártatlan személyt végeztek ki a helyi partizánok Adorjánon.

Az áldozatok tiszteletére megemlékezést és koszorúzást tartottak a helyi temetőben felállított emlékműnél. 17 akkori népőrségi tag érkezett a faluba és gyűjtötte össze a férfiakat 1944. október 31-én. 200 emberből 50-et vittek tovább a Tisza-partra. Sokan azon a napon azt gondolták, hogy kihallgatásra viszik a férfiakat, viszont ítélet nélkül a folyóba lőtték őket. A megemlékezésen Forró Lajos beszédében visszaemlékezett a 44-es eseményekre, majd felolvasták az áldozatok névsorát és megkoszorúzták az emlékhelyet. Az 1944/45-ös áldozatokra való emlékezés Vajdaság-szerte a szerb-magyar történelmi megbékélés jegyében zajlik, ahogyan az 1942-es újvidéki hideg napok kapcsán szervezett emlékező rendezvények is.

Pannon RTV/Molnár Ádám

Forró Lajos, alelnök, Délvidék Kutató Központ: „Azt gondolom, hogy az 1944-es események azok mára részei az emlékezetkultúrának, és nagyon fontos, hogy ne felejtsük el az áldozatainkat, és megemlékezzünk méltó módon róluk. Itt Adorjánon sajnos nem tudjuk az embereket végső nyughelyre a temetőbe helyezni, hiszen a Tiszába lőtték az áldozatokat. Néhányat sikerült még akkor, néhány nappal később a gyilkosságot követően kiszedni és a temetőbe elhelyezni, de döntő többségük mai napig valahol a Tiszába alussza örök álmát.”

Adorján
ártatlan áldozatok
1944-45
1944-es áldozatok
1944–45
megemlékezés
koszorúzás
Délvidék Kutató Központ
Forró Lajos

Most

16:32, Frissítve: 18:04

A szabadkaiak 45 százaléka vette fel eddig az oltást

Nem kielégítő az oltási készség Szabadkán és környékén, jelentette ki Ivanka Beoković. A Szabadkai Egészségház igazgatója hangsúlyozta, Szabadka Város lakosságának alig 45 százaléka vette fel eddig a koronavírus elleni oltás első adagját.

Népszerű

Négy új pályázatot írt ki a tartomány

Az elsővel a női többségi tulajdonban lévő és nők által vezetett vállalkozásokat támogatják - mondta a Közügyek műsorában Pelt Ilona tartományi gazdasági és idegenforgalmi segédtitkár.

Ki lett a parasztolimpia legjobbja?

Egy év kényszerpihenő után újra megtartották a Moholi Parasztolimpiát és Főzőversenyt, amely immáron hagyományosnak számító rendezvény a Tisza-mentén élő mezőgazdasággal foglalkozó emberek életében. Nagy volt az érdeklődés idén.