Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Ádám

Tisztelgés az ártatlan áldozatok előtt Adorjánon

2020-10-31
17:11
2020-10-31
17:55
Forrás
Pannon RTV
Napra pontosan 76 évvel ezelőtt, 1944. október 31-én 51 ártatlan személyt végeztek ki a helyi partizánok Adorjánon.

Az áldozatok tiszteletére megemlékezést és koszorúzást tartottak a helyi temetőben felállított emlékműnél. 17 akkori népőrségi tag érkezett a faluba és gyűjtötte össze a férfiakat 1944. október 31-én. 200 emberből 50-et vittek tovább a Tisza-partra. Sokan azon a napon azt gondolták, hogy kihallgatásra viszik a férfiakat, viszont ítélet nélkül a folyóba lőtték őket. A megemlékezésen Forró Lajos beszédében visszaemlékezett a 44-es eseményekre, majd felolvasták az áldozatok névsorát és megkoszorúzták az emlékhelyet. Az 1944/45-ös áldozatokra való emlékezés Vajdaság-szerte a szerb-magyar történelmi megbékélés jegyében zajlik, ahogyan az 1942-es újvidéki hideg napok kapcsán szervezett emlékező rendezvények is.

Forró Lajos, alelnök, Délvidék Kutató Központ: „Azt gondolom, hogy az 1944-es események azok mára részei az emlékezetkultúrának, és nagyon fontos, hogy ne felejtsük el az áldozatainkat, és megemlékezzünk méltó módon róluk. Itt Adorjánon sajnos nem tudjuk az embereket végső nyughelyre a temetőbe helyezni, hiszen a Tiszába lőtték az áldozatokat. Néhányat sikerült még akkor, néhány nappal később a gyilkosságot követően kiszedni és a temetőbe elhelyezni, de döntő többségük mai napig valahol a Tiszába alussza örök álmát.”

Adorján
ártatlan áldozatok
1944-45
1944-es áldozatok
1944–45
megemlékezés
koszorúzás
Délvidék Kutató Központ
Forró Lajos

Most

21:08

Brexit - Felfüggesztették a londoni tárgyalásokat

Felfüggesztette az Egyesült Királyság és az Európai Unió jövőbeni kapcsolatrendszerének feltételeiről folyó londoni tárgyalásokat péntek este a brit és az uniós küldöttség, mivel nem sikerült áthidalni a nézetkülönbségeket.
20:59

Moszkvában megkezdődött a feliratkozás a védőoltásra

Moszkvában pénteken megkezdődött a feliratkozás a Covid-19 járvány elleni tömeges védőoltásra, Szergej Szobjanyin polgármestere elmondta, hogy az első napon ötezren jelentkeztek a veszélyeztetettségük miatt elsőbbséget élvező szakmai csoportokból.
19:06

Elhalasztják a TSC meccsét

Elhalasztják a TSC labdarúgóklub hétvégi, a Javor otthonában esedékes szuperligás mérkőzését, miután a topolyaiak több játékosuk koronavírusos megbetegedésére hivatkozva kérelmezték ezt a ligától.
17:01, Frissítve: 17:13

Több belgrádi vendéglátós a csőd szélére került

Az új járványügyi intézkedések miatt az eddigieknél is nagyobb mértékű veszteségekkel kell számolniuk a fővárosi vendéglátósoknak - panaszolják. Szerintük a felgyülemlett kiadások miatt már így is sokukat a teljes csőd fenyegeti.

Népszerű

Új szigorításokat vezetnek be Szerbiában

Hétköznaponként 17 órakor be kell zárniuk, hétvégente pedig ki sem nyithatnak a vendéglátóipari egységek és a szolgáltatói tevékenységeket végző vállalkozások - többek között ez tartozik az új szigorítások közé - írja a szerbiai sajtó.