Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Payeta Maurice

Tizenegyen adtak vért Hajdújáráson

2023.02.08
12:11
2023.02.08
16:14
Forrás
Pannon RTV
Önkéntes véradási akciót tartott Hajdújáráson a Vöröskereszt a Szabadkai Közkórház Transzfúziós Osztályával karöltve. A helyi közösség egészségházában 11-en adtak vért.

Egyetlen véradással egy önkéntes 450 milliliter vért adó és ezzel három emberen segíthet. A levett vérből plazmakészítmény, vörösvérsejt- és vérlemezke-koncentrátum készül. A véradás a véradó egészségét is szolgálja.

A királyhalmi Szalma Debóra már többször adott vért. Hangsúlyozta, hogy számára ez egy kis dolog, de valakinek nagyon sokat jelenthet.

A palicsi Kőrösi Nándor is azért ad vért, hogy segítsen másokon.

Minden egészséges személy lehet önkéntes véradó. Egyetlen feltétel, hogy elmúlt 18, de még nincs 65 éves, és testsúlya meghaladja az 50 kilogrammot. A hajdújárási helyi közösségben évente három alkalommal rendezi meg a Vöröskereszt a Szabadkai Közkórház Transzfúziós Osztályával karöltve az önkéntes véradási akciót. Az illetékesek elmondták, jelenleg elfogadható a vérkészlet Észak-Bácskában.

Nevena Lukić, a Vöröskereszt szabadkai szervezetének munkatársa ismertette, hogy az önkéntes véradóknak mire kell ügyelniük: „Gondoskodjon arról, hogy a véradás napján és az az előtti napon pihenjen, és hogy a véradás napján fogyasszon könnyű ételt és igyon sok folyadékot. Amint vért adott tőlünk kap reggelit és aznap inkább pihenni kell, nem ajánlatos nehéz fizikai munkát végezni. Fontos elmondani, hogy ha antibiotikumot vett be a véradó, akkor hét napot inkább ne adjanak vért, azonban a cardiopirin, az aszpirin vagy a brufen nem ellenjavallott. Tehát adhatnak vért ezek a gyógyszerek fogyasztásakor is, azonban ezt el kell mondani az orvosi vizsgálaton.”

A Vöröskereszt következő véradási akcióját a szabadkai Vackor Magyar Iskoláskor Előtti Nevelő és Gyakorlóintézményben szervezi pénteken reggel fél 8-tól fél 10-ig.

önkéntes véradás
Hajdújárás
Nevena Lukić
Vöröskereszt

Most

16:27

Új kutat fúrnak Csantavéren

A régiek már elavultak, ezért december óta egy újat fúrnak, amely beüzemeltetése a nyár végén esedékes. A helyieknek egyébként szerencséjük van, mert a település talajában jó minőségű vízre lehet bukkanni, amely nem tartalmaz arzént.
15:02, Frissítve: 16:24

Emberek a kulisszák mögött

Renata Rudićtyal, a szabadkai Szabadegyetem oktatási programszervezőjével beszélgetett a Kortárs Galéria munkatársa, az emberek a kulisszák mögött című beszélgetős esten.
14:52, Frissítve: 16:25

Orvoshiánnyal küzd Magyarkanizsa község

Egyebek mellett erről is szó esett a Községi Képviselő-testület mai ülésén. Elfogadtak továbbá egy rendeletjavaslatot, amely az Európai Charta esélyegyenlőségi akciótervének helyi szintű megvalósítását irányozza elő.

Népszerű

Tömegbaleset Szabadkánál - VIDEÓ!

A baleset a Topolya és az észak-bácskai város közötti úton történt, a szakaszt teljesen lezárták. A szerencsétlenséget az orkán erejű széllökések miatt kialakult porvihar okozta.