Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Tizenhat éves a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar

2022.11.26
07:38
2022.11.26
17:06
Forrás
Pannon RTV
Az ünnepi megemlékezésen összefoglalták az elmúlt év fontosabb eseményeit és eredményeit.

Fennállásának tizenhatodik évfordulóját ünnepelte a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar, pénteken. Az ünnepség előtt a Kárpát-medence felsőoktatási intézményeinek képviselői tanácskozáson osztották meg egymással a tapasztalataikat és elképzeléseiket a jövőt illetően.

A kar napját ünnepelte a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző kar. Az ünnepi megemlékezésen összefoglalták az elmúlt év fontosabb eseményeit és eredményeit.

Takács Márta, az MTTK pénzügyi dékánhelyettese: "Megjutalmazzuk a legjobb hallgatóinkat, azokat az oktatókat, akik több évtizede dolgoznak nálunk, illetve van egy úgynevezett Pro Facultate-díj is, amit azok a karral nem jogviszonyban levő személyek, vagy intézmények kaphatnak, akik az elmúlt egy évben sokat segítettek abban, hogy az intézmény zavartalanul működjön."

Az ünnepséget szakmai beszélgetések előzték meg. Ezen a Kártápmedence magyar nyelvű oktatásának támogatói és megvalósítói osztották meg egymással tapasztalataikat.

Hankó Balázs, Magyarország felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár: "Kötelességünk, erkölcsi kötelességünk az, hogy a külhoni magyar felsőoktatás ügyét is erősítsük, segítsük azzal a fő céllal, hogy itt Vajdaságban, Felvidéken, Erdélyben és Kárpátalján a magyar hallgatóknak lehetőséget biztosítsunk a magyar nyelvű felsőoktatásra. Ebben Vajdaság, Délvidék élen jár."

Egy nagyon örvendetes képzési kínálatbővülésnek vagyunk a szemtanúi Vajdaságban - emelte ki Maruzsa Zoltán, magyar köznevelésért felelős államtitkár.

"Vajdasági magyar nyelvű felsőoktatásnak a helyzetét tekintettük át, mi az a magyar nyelven elérhető szakos kínálat, ami az állami intézményekben, illetve mi az, ami a Magyarországról ide delegált székhelyen kívüli képzésekben érhető el. Örömmel állapítottuk meg azt is, hogy az elmúlt egy évtizedben bővült a kínálat és hát nagyon sokat tudtak fejlődni azok az épületek, az az infrastruktúra is, ami befogadja ezeket a képzéseket."

Az elmúlt évtizedben megújult a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar, létre jött a A Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ, amely ma több magyarországi egyetem képzéseit fogadja be. Ez mellett Zentán és Zomborban is képzőhelyeket létesítettek.

MTTK
kar napja
oktatás
Szabadka
Takács Márta
Ivanović Josip

Most

11:32

Vasárnap kezdődik a Házasság hete

Vasárnap kezdődik a Házasság hete programsorozat Magyarországon. A szervező egyházak és civil szervezetek egy héten át közel ötven településen száznál több programmal hívják fel a figyelmet a házasság, a család értékeire.

Népszerű