Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Osztrogonác Andor

Több ezren érkeztek a doroszlói Szentkúti búcsú központi ünnepségére

2018-09-08
16:34
2018-09-08
18:14
Forrás
Pannon RTV
Már a hajnali órákban elkezdődtek a liturgiák, majd következtek a szentmisék. A magyar nyelvű ünnepi püspöki nagymisét Varga László, kaposvári megyéspüspök celebrálta.

Palackokban vitték haza a hívek a doroszlói Szentkút vizét. Mások mosdottak benne. Volt, aki fájós végtagjait áztatta a kút melletti medencében, a víznek ugyanis gyógyhatása van - mondják a zarándokok. Povázai Margit, zarándok, Mohol: „Érezni a lábon, hogy amikor bejövök, akkor a víz egy kicsit hűvös, de nem hideg, amikor kimegyek, akkor meg szinte átforrósodik, tehát nagyon kellemes. Bízzunk a Szűzanyában, hogy meggyógyít bennünket.”

Varga László kaposvári megyéspüspök szentbeszédében párhuzamba állította Szűz Mária és Krisztus titkát. Kiemelte, mivel Mária volt Krisztus első követője, mindannyiunknak Krisztus követőivé kell válnunk: „Isten bizalmát, Isten alázatát, sebezhetőségét Máriában és az Eucharisztiában emeltem ki és erre szeretetválaszként azt kértem mindenkitől, hogy a bizalomra bizalommal, az alázatra alázattal és a sebezhetőségre pedig magunk odaajándékozásával válaszoljunk.”

A Mária-kegyhelyhez fiatalok is nagy számban érkeztek. A fiatalokban, főként a vajdasági fiatalokban még van áhítatérzés és alázat - mondta Hajnal Jenő. Az MNT elnöke hozzátette, nem véletlen, hogy az elvándoroltak is hazalátogatnak a vallási eseményekre: „A délvidéki magyarság legfontosabb és legjelentősebb kegyhelye. Azt hiszem, hogy nem csak nekünk, hanem a Kárpát-medence magyarságának, katolikusságának is az egyik legfontosabb helyszíne lesz, és mindenekelőtt nem csak az áhítatnak, hanem a fiatalokkal való foglalkozásnak és törődésnek olyan alkalmai teremtődnek itt meg, amelyekre büszkék lehetünk, és amit tovább kell segítenünk, építenünk.”

Babity János, Magyarország szabadkai főkonzulja kiemelte, az anyaország számára fontos minden, ami a határon túl élő magyar közösségek életét is érinti, illetve befolyásolja, és ez az ünnep is ilyen: „A közösség hitéletében ez egy nagyon fontos esemény és fontos helyszín. A magyar kormány jelentős összegekkel támogatja az itteni megjelenést és a létesítményeket is, és szépen bővül a doroszlói Szentkút környéke is.”

Az ünnepi szentmise és a körmenet mellett minden évben hagyományosan kirakodóvásárt is szerveznek a településen.

Doroszló
Szentkúti búcsú

Most

09:14, Frissítve: 09:48

A cél a 2020-as tokiói olimpia

Nemes Máté és Nemes Viktor kiváló birkózók voltak a zentai BeeHome Közösségi Ház Példakép(p) című rendezvénysorozatának vendégei. Meséltek sikerekről, élményekről és a jövőbeli tervekről.
07:46

Traktorbaleset Felsőhegyen

Halálos kimenetelű traktorbaleset történt szerdán Felsőhegyen a Kossuth Lajos utcában. A Magyar Szó értesülései szerint V. J. a kertben dolgozott, amikor faszedés közben szerencsétlenül járt.
07:41, Frissítve: 10:05

Kisebbségi média, mint kulturális örökség

Európa 5 országából érkeztek idén vendégek a kisebbségi és helyi média második európai konferenciájára. A tanácskozás a Heror Media Pont és a Magyar Szó Lapkiadó közös szervezésében valósul meg.
07:34, Frissítve: 08:19

Beszélgetés Ágh Istvánnal

Ágh István magyar költő, író volt a magyarkanizsai könyvtárban megtartott irodalmi est vendége. A megközelítőleg 40 kötetet kiadó íróval Pécsi Györgyi irodalomtörténész és Bicskei Zoltán beszélgetett.

Népszerű

Látványkonyhával várja vendégeit a Varga Csárda

Ünnepséggel, állófogadással nyitotta meg kapuit az új Varga Csárda Magyarkanizsán. Az egykori Halászcsárda helyén kialakított új étterem látványkonyhával és széles halétel különlegességekkel szolgál.

Kigyulladt egy családi ház Szabadkán

Vasárnap kora este sűrű füst gomolygott az Arsenije Čarnojević és a Szép Ferenc utca kereszteződésénél. A közlekedés teljesen megbénult, mert a látási viszonyok minimálisra csökkentek.

Tartós lehűlés jön

A hét eleji napos idő után a hét második felében végre megérkezhet a késő őszies, hideg idő vidékünkre.