Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Osztrogonác Andor

Több ezren érkeztek a doroszlói Szentkúti búcsú központi ünnepségére

2018-09-08
16:34
2018-09-08
18:14
Forrás
Pannon RTV
Már a hajnali órákban elkezdődtek a liturgiák, majd következtek a szentmisék. A magyar nyelvű ünnepi püspöki nagymisét Varga László, kaposvári megyéspüspök celebrálta.

Palackokban vitték haza a hívek a doroszlói Szentkút vizét. Mások mosdottak benne. Volt, aki fájós végtagjait áztatta a kút melletti medencében, a víznek ugyanis gyógyhatása van - mondják a zarándokok. Povázai Margit, zarándok, Mohol: „Érezni a lábon, hogy amikor bejövök, akkor a víz egy kicsit hűvös, de nem hideg, amikor kimegyek, akkor meg szinte átforrósodik, tehát nagyon kellemes. Bízzunk a Szűzanyában, hogy meggyógyít bennünket.”

Varga László kaposvári megyéspüspök szentbeszédében párhuzamba állította Szűz Mária és Krisztus titkát. Kiemelte, mivel Mária volt Krisztus első követője, mindannyiunknak Krisztus követőivé kell válnunk: „Isten bizalmát, Isten alázatát, sebezhetőségét Máriában és az Eucharisztiában emeltem ki és erre szeretetválaszként azt kértem mindenkitől, hogy a bizalomra bizalommal, az alázatra alázattal és a sebezhetőségre pedig magunk odaajándékozásával válaszoljunk.”

A Mária-kegyhelyhez fiatalok is nagy számban érkeztek. A fiatalokban, főként a vajdasági fiatalokban még van áhítatérzés és alázat - mondta Hajnal Jenő. Az MNT elnöke hozzátette, nem véletlen, hogy az elvándoroltak is hazalátogatnak a vallási eseményekre: „A délvidéki magyarság legfontosabb és legjelentősebb kegyhelye. Azt hiszem, hogy nem csak nekünk, hanem a Kárpát-medence magyarságának, katolikusságának is az egyik legfontosabb helyszíne lesz, és mindenekelőtt nem csak az áhítatnak, hanem a fiatalokkal való foglalkozásnak és törődésnek olyan alkalmai teremtődnek itt meg, amelyekre büszkék lehetünk, és amit tovább kell segítenünk, építenünk.”

Babity János, Magyarország szabadkai főkonzulja kiemelte, az anyaország számára fontos minden, ami a határon túl élő magyar közösségek életét is érinti, illetve befolyásolja, és ez az ünnep is ilyen: „A közösség hitéletében ez egy nagyon fontos esemény és fontos helyszín. A magyar kormány jelentős összegekkel támogatja az itteni megjelenést és a létesítményeket is, és szépen bővül a doroszlói Szentkút környéke is.”

Az ünnepi szentmise és a körmenet mellett minden évben hagyományosan kirakodóvásárt is szerveznek a településen.

Doroszló
Szentkúti búcsú

Most

11:54, Frissítve: 12:00

Stabilizálták a Notre-Dame szerkezetét

Az építészek és az építőmunkások stabilizálták a párizsi Notre-Dame székesegyház tűzvészben meggyengült struktúráját, a tűzoltók pedig péntek éjjel megkezdték a levonulást a katasztrófa helyszínéről.
10:43, Frissítve: 11:27

Eltűnnek a vizes élőhelyek

Továbbra is nagy gondot okoz a szárazság, nemcsak a mezőgazdaságban, hanem a vizes élőhelyek, az állóvizek megmaradását is veszélyezteti.
21:52, Frissítve: 22:37

A Szerbia Jövője kampány Belgrádban

Szerbia nem megosztott ország, tisztességes emberek lakják, akik dolgoznak és fejlődést szeretnének - hangzott el a Szerbia Jövője kampánysorozat központi nagygyűlésén, Belgrádban.

Népszerű

Holttestet találtak a Tiszában

Megtalálták annak a 62 éves férfinek a holtestét a Tiszában Adorjánnál, aki március 24-én tűnt el Törökkanizsán.