Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Osztrogonác Andor

Több ezren érkeztek a doroszlói Szentkúti búcsú központi ünnepségére

2018-09-08
16:34
2018-09-08
18:14
Forrás
Pannon RTV
Már a hajnali órákban elkezdődtek a liturgiák, majd következtek a szentmisék. A magyar nyelvű ünnepi püspöki nagymisét Varga László, kaposvári megyéspüspök celebrálta.

Palackokban vitték haza a hívek a doroszlói Szentkút vizét. Mások mosdottak benne. Volt, aki fájós végtagjait áztatta a kút melletti medencében, a víznek ugyanis gyógyhatása van - mondják a zarándokok. Povázai Margit, zarándok, Mohol: „Érezni a lábon, hogy amikor bejövök, akkor a víz egy kicsit hűvös, de nem hideg, amikor kimegyek, akkor meg szinte átforrósodik, tehát nagyon kellemes. Bízzunk a Szűzanyában, hogy meggyógyít bennünket.”

Varga László kaposvári megyéspüspök szentbeszédében párhuzamba állította Szűz Mária és Krisztus titkát. Kiemelte, mivel Mária volt Krisztus első követője, mindannyiunknak Krisztus követőivé kell válnunk: „Isten bizalmát, Isten alázatát, sebezhetőségét Máriában és az Eucharisztiában emeltem ki és erre szeretetválaszként azt kértem mindenkitől, hogy a bizalomra bizalommal, az alázatra alázattal és a sebezhetőségre pedig magunk odaajándékozásával válaszoljunk.”

A Mária-kegyhelyhez fiatalok is nagy számban érkeztek. A fiatalokban, főként a vajdasági fiatalokban még van áhítatérzés és alázat - mondta Hajnal Jenő. Az MNT elnöke hozzátette, nem véletlen, hogy az elvándoroltak is hazalátogatnak a vallási eseményekre: „A délvidéki magyarság legfontosabb és legjelentősebb kegyhelye. Azt hiszem, hogy nem csak nekünk, hanem a Kárpát-medence magyarságának, katolikusságának is az egyik legfontosabb helyszíne lesz, és mindenekelőtt nem csak az áhítatnak, hanem a fiatalokkal való foglalkozásnak és törődésnek olyan alkalmai teremtődnek itt meg, amelyekre büszkék lehetünk, és amit tovább kell segítenünk, építenünk.”

Babity János, Magyarország szabadkai főkonzulja kiemelte, az anyaország számára fontos minden, ami a határon túl élő magyar közösségek életét is érinti, illetve befolyásolja, és ez az ünnep is ilyen: „A közösség hitéletében ez egy nagyon fontos esemény és fontos helyszín. A magyar kormány jelentős összegekkel támogatja az itteni megjelenést és a létesítményeket is, és szépen bővül a doroszlói Szentkút környéke is.”

Az ünnepi szentmise és a körmenet mellett minden évben hagyományosan kirakodóvásárt is szerveznek a településen.

Doroszló
Szentkúti búcsú

Most

19:54, Frissítve: 20:21

Haradinaj: A vámtarifák maradnak

A Szerbiából származó árura kivetett vámtarifák mindaddig érvényben maradnak, amíg nem születik egy mindent átfogó, kölcsönös megállapodás Koszovó elismeréséről - jelentette ki Ramush Haradinaj.

Népszerű

Családi ház égett le Kishegyesen

Leégett a Csőke házaspár családi háza a Deák Ferenc utcában Kishegyesen. Kedden este 17 óra környékén ütött ki a tűz a kazánházában, majd átterjedt a tetőszerkezetre.

Baleset a zentai Thurzó Lajos Általános Iskolában

Súlyos iskolai balesethez riasztották tegnap kora délután a zentai mentőszolgálatot. Egy kisfiú zuhant le a zentai Thurzó Lajos Általános Iskola lépcsőjéről, aki súlyos sérüléseket szenvedett.