Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Osztrogonác Andor

Több ezren érkeztek a doroszlói Szentkúti búcsú központi ünnepségére

2018-09-08
16:34
2018-09-08
18:14
Forrás
Pannon RTV
Már a hajnali órákban elkezdődtek a liturgiák, majd következtek a szentmisék. A magyar nyelvű ünnepi püspöki nagymisét Varga László, kaposvári megyéspüspök celebrálta.

Palackokban vitték haza a hívek a doroszlói Szentkút vizét. Mások mosdottak benne. Volt, aki fájós végtagjait áztatta a kút melletti medencében, a víznek ugyanis gyógyhatása van - mondják a zarándokok. Povázai Margit, zarándok, Mohol: „Érezni a lábon, hogy amikor bejövök, akkor a víz egy kicsit hűvös, de nem hideg, amikor kimegyek, akkor meg szinte átforrósodik, tehát nagyon kellemes. Bízzunk a Szűzanyában, hogy meggyógyít bennünket.”

Varga László kaposvári megyéspüspök szentbeszédében párhuzamba állította Szűz Mária és Krisztus titkát. Kiemelte, mivel Mária volt Krisztus első követője, mindannyiunknak Krisztus követőivé kell válnunk: „Isten bizalmát, Isten alázatát, sebezhetőségét Máriában és az Eucharisztiában emeltem ki és erre szeretetválaszként azt kértem mindenkitől, hogy a bizalomra bizalommal, az alázatra alázattal és a sebezhetőségre pedig magunk odaajándékozásával válaszoljunk.”

A Mária-kegyhelyhez fiatalok is nagy számban érkeztek. A fiatalokban, főként a vajdasági fiatalokban még van áhítatérzés és alázat - mondta Hajnal Jenő. Az MNT elnöke hozzátette, nem véletlen, hogy az elvándoroltak is hazalátogatnak a vallási eseményekre: „A délvidéki magyarság legfontosabb és legjelentősebb kegyhelye. Azt hiszem, hogy nem csak nekünk, hanem a Kárpát-medence magyarságának, katolikusságának is az egyik legfontosabb helyszíne lesz, és mindenekelőtt nem csak az áhítatnak, hanem a fiatalokkal való foglalkozásnak és törődésnek olyan alkalmai teremtődnek itt meg, amelyekre büszkék lehetünk, és amit tovább kell segítenünk, építenünk.”

Babity János, Magyarország szabadkai főkonzulja kiemelte, az anyaország számára fontos minden, ami a határon túl élő magyar közösségek életét is érinti, illetve befolyásolja, és ez az ünnep is ilyen: „A közösség hitéletében ez egy nagyon fontos esemény és fontos helyszín. A magyar kormány jelentős összegekkel támogatja az itteni megjelenést és a létesítményeket is, és szépen bővül a doroszlói Szentkút környéke is.”

Az ünnepi szentmise és a körmenet mellett minden évben hagyományosan kirakodóvásárt is szerveznek a településen.

Doroszló
Szentkúti búcsú

Kapcsolódó tartalmak

Most

17:55, Frissítve: 18:10

Tökfesztivált tartottak Temerinben

A rendezvény az évek alatt nemzetközivé nőtte ki magát, így idén is itt hirdették ki legszebb konyhakertek magyarországi program vajdasági díjazottjait.
16:18

3 millió euró gyógykezelésre

Több mint hárommillió eurót különített el költségvetéséből Szerbia az idei év első félévében gyerekek és felnőttek gyógykezelésére - közölte a szerb kormány.

Népszerű

nő babakocsival, kisgyerekkel

Változik a családtámogatás rendszere Vajdaságban

A tartományi kormány megszüntette a harmadik gyermek után járó támogatást Vajdaságban, mivel a 2017.december 24-e után született gyermekek után ezentúl a szerb kormány folyósítja a támogatást.

Elhunyt Bödő Sándor, a Pannon RTV munkatársa

Tragikus hirtelenséggel elhunyt Bödő Sándor, a Pannon RTV magyarkanizsai tudósítója, Aranytoll-díjas újságíró, kedves kollégánk. Tegnap töltötte be 65. életévét és vonult nyugdíjba.
Szabadkai Zsinagóga beltere

Teljes pompában a szabadkai Zsinagóga beltere

Határidőn belül, 2017. december 31-én befejezték a szabadkai Zsinagóga felújításának belső munkálatait. A három kupola helyreállítása is a megfelelő ütemben halad - mondják az illetékesek.