Ugrás a tartalomra
A székelykevei templom orgonája
Pannon RTV/Idei Sándor

Több mint 120 éves orgonát újítanak fel Székelykevén

2019-07-16
21:24
2019-07-17
18:00
Forrás
Pannon RTV
Felújítják a székelykevei Szent István Király-templom orgonáját, amely még az 1800-as évek végén készült.

Azóta a folyamatos üzemeltetés miatt nagy szükség mutatkozik a teljes rendbetételére. Szinte minden eredeti alkatrésze megvan, ami könnyíti a munkálatokat, és még értékesebbé teszi a hangszert.

Orgonasípok

A hívek adományának köszönhetően elkezdődtek a munkálatok és várhatóan a vasárnapi szentmisén már a felújított orgona hangjai csendülnek fel. Nagy Mária szívesen hallgatja a hatalmas hangszer kellemes hangját. A helyi lakos szerint orgona nélkül kevésbé meghitt a hangulat a templomban.

A székelykevei templom orgonája

A mintegy 126 éves hangszer az eredeti hangzását nyeri vissza, sőt annál többre is képes lesz a bővítésnek köszönhetően - mondja Csipak Csaba helyi plébános. „A felújításkor teljesen szétszedték az orgonát, kitakarították és újra összerakták. A mesterek szerint ritkán találkoznak ilyen orgonával, aminek még minden része eredeti, nem nagyon módosították az idők folyamán. Így remélhetőleg sikerül visszaállítani az eredeti állapotába, azaz megközelítőleg olyan lesz, mint amikor fölépült” - magyarázta a székelykevei plébános.

Az orgona billentyűzete

A munkálatok során a teljes szerkezetet átvizsgálják, a sípokat kiszerelték a szakemberek, javítják, tisztítják és portalanítják azokat. Amennyiben szükséges, a deformálódott, nagy homlokzati sípokat is kijavítják, megerősítik, és a végén újrahangolják az orgonát - tette hozzá a plébános.

A székelykevei templom
Székelykeve
orgona
felújítás

Most

14:13, Frissítve: 14:23

Fekete Péter a Jadran Színpadon

A pénz beszél, A szerelemhez nem kell szépség, Holdvilágos éjszakán, Lesz maga juszt is az enyém - örök értékű, közismert slágerek csendülnek fel december huszadikán, a szabadkai Jadran színpadon.

Népszerű

Megállapodott a kormány és a Szerbiai Posta

Aláírták a megállapodást a posta munkásainak képviselői, a cég vezetősége és a kormány illetékesei, amellyel megvalósulnak a foglalkoztatottak fizetésemelés iránti igényei.