Ugrás a tartalomra

Több mint 130, köztük több vajdasági iskolában volt bombariadó

2022.05.20
20:23
Forrás
Pannon RTV
Vajdaság több általános iskolájában is bombariadót jelentettek ma reggel. Több mint 130 oktatási intézményben volt riasztás, a legtöbb az újvidéki iskolaigazgatási területen, amely felöleli a dél-bácskai és a szerémségi körzetet.

A vajdasági iskolák mellett bejelentések érkeztek Pirot, Niš, Babušnica, Vlasotince, Libane és Kuršumlija egyes iskoláiba is.

Pannon RTV/Gál Hermina

A Belügyminisztérium egységei ma 13 óráig összesen 224 tanintézményt vizsgáltak át, az újvidéki, niši és leskovaci iskolaigazgatóságok területén. Olyan iskolákról van szó, amelyek korábban az állítólagosan ott elhelyezett robbanószerkezetekről kaptak bejelentést. Az ellenőrzött iskolákban, mint megállapították, hamisak voltak a bombariadók.

Azokban az oktatási intézményekben, amelyeket még nem vizsgáltak át, az órákat online tartják. Az iskolák tájékoztatják majd a tanulókat és szüleiket a foglalkozások megszervezéséről, a közvetlen tanítási órákra való visszatérés módjáról, áll az Oktatási Minisztérium közleményében.

Pixabay

Több mint száz iskolát átnézni időigényes, így a tanintézmények többsége online szervezte meg az oktatást. A szülők és nagyszülők körében általános a felháborodás a bombariadók miatt.

Svetlana Dragić: „Nem tudom megérteni az ilyen embereket, akik 7-től 15 éves gyerekekre támadnak, náluk okoznak pánikot, valamint a szüleiknél és a családtagjaiknál. Szerintem nincs elég szigorú büntetés a számukra.”

Miroslav Đorđević: „Ez az iskolai erőszak - mondhatni - egy új fajtája, amely létezett korábban is, de másmilyen módon. Ez valójában modern terrorizmus, szörnyű kötelesség hárul az iskolákra, az igazgatókra és tanárokra, és mindenekelőtt természetesen a szülőkre és a gyerekekre.”

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

A diákok nem igazán estek kétségbe a bombariadóktól, de nem is lelkesedtek a kialakult helyzetért és a bizonytalanságért.

„- Szerintem ez egy hülyeség. Valószínűleg csak egy fiú, akinek volt ellenőrzője, szétküldte az üzenetet, és kiment a rendőrség, hogy ezt megoldja neki.
- Ti részt vettetek az órákon?
- Mi igen, de az iskolák többsége nem. Csak a mi iskolánk.”

Pixabay

A körleveleket még a hajnali órákban küldték szét az iskoláknak, így az igazgatóknak és osztályfőnököknek volt idejük időben értesíteni a szülőket. Mivel diákok nem tartózkodtak a reggeli órákban az iskolákban, így nem volt szükség evakuációra és pánikhelyzet sem alakult ki.

Argyelán Zoltán, az újvidéki Petőfi Sándor Általános Iskola igazgatója: „Megszerveztük úgy, hogy a szülőket értesítettük időben, hogy ne is indítsák el a gyerekeket. Mi itt voltunk az iskolában már akkor, esetleg aki nem olvasta el az értesítést, és a szülőkkel visszaküldtük a gyerekeket. 1500 tanulója van iskolánknak, úgyhogy egy nagy iskola, és nagyon sokat érintett ez a riadó.”

A bejelentések nem érintették a középiskolákat. Vajdaság több általános iskolájában is bombáról érkezett bejelentés ma reggel. Nem hivatalos információk szerint a dél-bácskai körzetből minden általános iskola igazgatója kapott e-mailt elhelyezett bombákról. Újvidéken bombariadó volt a Svetozar Marković Toza, a Vasa Stajić, a Kosta Trifković, a Dušan Radović, az Ivan Gundulić, és a telepi Nikola Tesla általános iskolákban, ami miatt elmaradt az érintett iskolákban az első óra.

bombariadó
Újvidék
iskola
tanintézmény

Most

11:50

Csaknem 40 fokkal köszönt be a július

36-37 Celsius fokos meleggel köszöntött be a július. Jó hír viszont, hogy már csak pár napig kell kibírni a kánikulát, a jövő hét elején enyhe lehűlés érkezik térségünkbe. Nem szakad meg azonban a strandolós idő.
10:48, Frissítve: 10:55

Könnyítik a vasúti teherforgalmat

Elfogadta a szerb parlament Külügyi Bizottsága a szerb és a magyar kormány közötti közúti, vasúti és vízi forgalom határellenőrzéséről szóló megállapodás módosításait - írja közösségi oldalán Kovács Elvira.

Népszerű

Apa és négy gyerek – segítsünk a Vranka családnak

Segítségre szorul a szabadkai Vranka család. Az apa egyedül neveli négy gyermekét. A szerény körülmények között élő öttagú családnak leginkább élelmiszerekre, tisztálkodási szerekre, valamint építőanyagokra lenne szükségük.

Betakarítják az illegálisan vetett gabonát

Törökbecsén újra betakarítják az illegális terméshozamot az állami tulajdonban lévő földterületekről. A bánáti községben 2016-tól gyűjtik be a terményt azzal a céllal, hogy ily módon fékezzék meg a föld törvénytelen használatát.