Ugrás a tartalomra

Több mint 2000 középiskolai férőhely magyar nyelven Vajdaságban

2022.04.21
21:54
2022.04.22
13:23
Forrás
Pannon RTV
Több mint 2000 férőhelyet biztosítanak magyar nyelven a 2022/23-as tanévben a vajdasági középiskolák - mondta el a Közügyekben Vicsek Annamária oktatási államtitkár.

Ez jelentősen több, mint amennyire szükség van, ugyanis idén júniusban 1252 nyolcadikos tanuló fejezi be az általános iskolát Vajdaságban magyar nyelven.

Szabadkának és vonzáskörzetének jelentős, hogy a Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium színház- és audiovizuális művészeti szakát is választhatják a diákok a meglevő szakok mellett. Az államtitkár elmondta azt is, hogy az elmúlt években egy jól bejáródott folyamatot sikerült kialakítani, amely első lépéseként az iskolák a Magyar Nemzeti Tanáccsal egyeztetve alakítják ki beiratkozási tervüket, majd ezt egyeztetik a minisztériummal. A szakok megnyitásakor figyelembe veszik a munkaerőpiac elvárásait is.

Vicsek Annamária szerint nagyon fontos lenne, hogy a nyolcadikosok a szülőföldön való továbbtanulást válasszák. E mellett szól többek között az egyre javuló középiskolai infrastruktúra, az egyre bővülő kollégiumi hálózat, hosszabb távon pedig az MNT felsőoktatási ösztöndíjrendszere és az Európa Kollégiumban való elhelyezés lehetősége - mondta.

A Vicsek Annamáriával készült teljes beszélgetést a Közügyekben tekinthetik meg.

középiskola
továbbtanulás
Vicsek Annamária

Most

14:04, Frissítve: 14:12

Elhunyt Czakó Gábor, író

A vajdasági gyökerekkel is rendelkező, Kossuth- és József Attila-díjas író, kritikus, nyelvrégész, a nemzet művésze szerdán hajnalban, hosszú betegség után halt meg életének 82. évében.
13:11, Frissítve: 13:21

Tizenhatan vehették át diplomájukat Zentán

A kertész- és mezőgazdasági mérnök szakon végzett hallgatók diplomaosztóját a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Zentai Konzultációs Központjában tartották. Az eseménynek a Pro Scientia Naturae Alapítvány Oktatási Központja adott otthont.

Népszerű

Alapos metszés, bőséges termés

Bőséges szőlőtermésre a tőkét a radikális metszés serkenti. A szőlőtőkék szeretik ezt az ösztönzést, kiváltképp ha a növényt indáitól a gazda február végén vagy március elején szabadítja meg.

Hosszú hétvége, hosszú sorok

Továbbra is sokan utaznak Magyarország irányába Szerbiából a hosszú hétvége alatt. Stábunk a délelőtti órákban járta körbe a határátkelőket.