Ugrás a tartalomra

Több mint 2000 középiskolai férőhely magyar nyelven Vajdaságban

2022.04.21
21:54
2022.04.22
13:23
Forrás
Pannon RTV
Több mint 2000 férőhelyet biztosítanak magyar nyelven a 2022/23-as tanévben a vajdasági középiskolák - mondta el a Közügyekben Vicsek Annamária oktatási államtitkár.

Ez jelentősen több, mint amennyire szükség van, ugyanis idén júniusban 1252 nyolcadikos tanuló fejezi be az általános iskolát Vajdaságban magyar nyelven.

Szabadkának és vonzáskörzetének jelentős, hogy a Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium színház- és audiovizuális művészeti szakát is választhatják a diákok a meglevő szakok mellett. Az államtitkár elmondta azt is, hogy az elmúlt években egy jól bejáródott folyamatot sikerült kialakítani, amely első lépéseként az iskolák a Magyar Nemzeti Tanáccsal egyeztetve alakítják ki beiratkozási tervüket, majd ezt egyeztetik a minisztériummal. A szakok megnyitásakor figyelembe veszik a munkaerőpiac elvárásait is.

Vicsek Annamária szerint nagyon fontos lenne, hogy a nyolcadikosok a szülőföldön való továbbtanulást válasszák. E mellett szól többek között az egyre javuló középiskolai infrastruktúra, az egyre bővülő kollégiumi hálózat, hosszabb távon pedig az MNT felsőoktatási ösztöndíjrendszere és az Európa Kollégiumban való elhelyezés lehetősége - mondta.

A Vicsek Annamáriával készült teljes beszélgetést a Közügyekben tekinthetik meg.

középiskola
továbbtanulás
Vicsek Annamária

Most

16:06

Elmaradt a meglepetés

Búcsúzott a wimbledoni tenisztorna további küzdelmeitől Filip Krajinović. A zombori játékost a második körben a favoritnak számító Nick Kyrgios győzte le.
15:51, Frissítve: 17:09

Aranyos Delfinek

Megnyerte az Algériában zajló Mediterrán Játékokat a szerb férfi vízilabda-válogatott. Szerbia a fináléban Montenegrót múlta felül 9:8 arányban.

Népszerű

Apa és négy gyerek – segítsünk a Vranka családnak

Segítségre szorul a szabadkai Vranka család. Az apa egyedül neveli négy gyermekét. A szerény körülmények között élő öttagú családnak leginkább élelmiszerekre, tisztálkodási szerekre, valamint építőanyagokra lenne szükségük.

Betakarítják az illegálisan vetett gabonát

Törökbecsén újra betakarítják az illegális terméshozamot az állami tulajdonban lévő földterületekről. A bánáti községben 2016-tól gyűjtik be a terményt azzal a céllal, hogy ily módon fékezzék meg a föld törvénytelen használatát.