Ugrás a tartalomra
Tanjug/Dragan Kujundžić

Több mint 50 áldozat és 7600 felett az új fertőzöttek száma Szerbiában

2020-11-26
15:22
2020-11-26
18:51
Forrás
Pannon RTV, covid19.rs, Szerbiai RTV, 021.rs
Újabb negatív rekordok dőltek meg a koronavírus-járványt illetően Szerbiában. Az elmúlt 24 órában 51-en haltak bele a kór szövődményeibe,

A járvány kezdete óta a halottak száma 1366-ra emelkedett, a halálozási arány 0,92 százalékos. Minden eddiginél több, 7606 új fertőzöttet regisztráltak egy nap alatt, 21569 polgárt teszteltek. Kórházakban Szerbia-szerte 6722 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 243 állapota kritikus, őket lélegeztetőgépen tartják. A járvány kezdete óta több mint 148 ezren fertőződtek meg koronavírussal az ország területén.

Városok és települések szerint a következőképpen alakult a legtöbb új koronavírus-fertőzött szám az elmúlt egy nap alatt. Szabadkán 116 új páciensnél mutatták ki a vírus jelenlétét. A legtöbb új fertőzöttet, 2196-ot, ugyanakkor ezúttal is Belgrádban vették nyilvántartásba. Újvidéken 502-t, Kragujevacon 290-et, Nišben 247-et, Kraljevoban 199-et, Pancsován 184-et. A vajdasági települések közül még Palánka van a lista első felében, 85-tel, továbbá Nagybecskerek 93-mal, Óbecse 85-tel, Verbász pedig 71 új koronavírusos beteggel.

A szerb államfő elmondta, országszerte rendkívül nehéz a helyzet a kórházakban. Hozzátette, az elkövetkező időszakban minden nap a legnehezebb lesz.

A szerbiai járványhelyzet jelentős romlásáról beszélt Aleksandar Vučić azon a találkozón, ahol szerbiai beruházásokra vonatkozó megállapodás született a francia és a szerb kormány között. A szerb államfő leszögezte a járvány kezdete óta a mai a legnehezebb nap Szerbia számára.

„A kórházakban rendkívül nehéz a helyzet, tehát ha mindennap 10 000 embert fogadnak vizsgálatra, és közülük ezer embert benntartanak, és nincs egy szabad ágy sem, akkor egyértelmű, hogy milyen helyzetben vannak.”

Tanjug / Zoran Žestić

A szerb államfő hozzátette, hiába építenek új kórházakat, ha az emberek nem tartják be az intézkedéseket. Mint mondta, egy katasztrofális forgatókönyvhöz közeledik az ország.

Ennek ellenére Szerbia továbbra is folytatja a beruházások megvalósítását. A szerb és a francia kormány ma 581 millió euróról kötött megállapodást. Franciaország ugyanis a támogatja Szerbia kiemelt jelentőségű projektjeit. A belgrádi metró is francia támogatással épülhet meg.

A járvány kitörése óta 1.315 személy vesztette el a harcot a betegséggel szemben Szerbiában, 140.608-an fertőződtek meg koronavírussal, kórházban több mint 6.500 beteget ápolnak, 223-an vannak lélegeztetőgépen.

Pannon RTV

Rendkívüli helyzetet hirdettek Újvidéken - a gyors ütemben romló járványhelyzet miatt döntött így a városi válságstáb. Az elmúlt 24 órában 1755-el nőtt az új koronavírus fertőzöttek száma Vajdaságban, a Vajdasági Közegészségügyi Intézet továbbra is rendkívülinek értékeli a tartományban a járványügyi helyzetet. A legtöbb fertőzöttet Újvidéken, Pancsován, és Nagykikindán regisztrálták, őket Szabadka és Zombor követi. Jelenleg Vajdaságban 20.176 aktív esetet tartanak nyilván. A Vajdasági Klinikai Központban 335 pácienst kezelnek, 23-an vannak lélegeztetőgépen.

Pannon RTV

12 beteg van lélegeztetőgépen a Szabadkai Közkórházban - tájékoztat a szerb közmédia. Dr. Gordana Krtinić szerint a jelenlegi helyzet nagyon kritikus. Az epidemiológus elmondta, az új esetek száma folyamatosan növekszik. Jelenleg 108-an szorulnak orvosi ellátásra. 13 embernek súlyos az állapota, közülük 12-en szorulnak mesterséges lélegeztetésre. Szerdán Szabadkán 93 új esetet regisztráltak, közülük mintegy 40 ember került kórházba.

Az általános iskolai felsősök és a középiskolások hétfőtől átállnak az online oktatásra, az alsósok esetében marad a rendes tanítás, az óvodák pedig nem zárnak be - a szerbiai válságstáb döntése alapján. Ez egyelőre a téli szünetig így is marad, amely december 21-étől január 18-áig tart.

Elfogadta mai ülésén a szerb kormány a köztársasági válságstáb legutóbbi ajánlásait a koronavírus terjedésének visszaszorítására. Ennek értelmében november 30-tól a téli szünet kezdetéig, december 21-ig az általános iskolák felsős tagozatai, továbbá a középiskolások áttérnek távoktatásra. A döntés értelmében a téli szünet december 21-én kezdődik, és január 15-ig tart minden diák számára az ország területén. Emellett a kormány mai döntésének értelmében a vendéglátóipari egységek, fogadóirodák, plázák, klubok, kávézók, bárok, éttermek december 15-ig kell, hogy alkalmazzák a rövidített munkaidőt, azaz 18 órakor zárniuk kell. Ez korábban december elsejéig szólt. 

intézkedés
koronavírus
fertőzés
kórház
Szerbia
Vajdaság
beteg
járvány

Most

16:26, Frissítve: 16:38

Sorban álltak az oltásért Belgrádban

Minden eddiginél nagyobb tömeg érkezett ma a Belgrádi Vásár területén lévő oltóhelyhez, hogy megkaphassák a vakcinát. A nagy érdeklődés miatt a szerb fővárosban a napokban további két oltóhelyet nyitnak, ahol tömegesebben tudják oltani a a lakosságot

Népszerű

Virágautomata Zentán

A Tisza-parti kisvárosban egy újításnak köszönhetően ezentúl éjjel-nappal lehet csokrokat, virágokat venni. Bár nem új keletű dologról van szó, környékünkön ez még is ritkaságnak számít.