Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

Több mint 91%-os védettséget nyújt a Szputnyik V vakcina

2021.03.30
13:39
Forrás
hirado.hu
A klinikai teszteken a valós életben is helytálltak a Pfizer–BioNTech és a Moderna vakcinái – derül ki egy amerikai tanulmányból.

A második oltás beadását követően azonban az orosz Szputnyik V hatékonysága mindkét amerikai fejlesztésű oltóanyagén túltesz. Az első dózis beadását követő két hét alatt jelentősen csökkent a Covid-fertőzés kockázata a Pfizer–BioNTech és a Moderna oltóanyagainak hatására – jelentette egy hétfőn megjelent amerikai tanulmányra hivatkozva a Reuters. A vírusfertőzés kockázata a második oltás után két héttel 90 százalékkal csökkent, állítja a tanulmány.

Bár más alapelven működik, mint a Pfizer vagy a Moderna vakcinája, a Szputnyik V is a legjobb oltóanyagok közé tartozik. Az orosz vakcinát kifejlesztő Gamaleja Járványügyi és Mikrobiológiai Kutatóintézet felmérései szerint a Szputnyik V 91,6 százalékos védettséget nyújt a valós életben a koronavírus-fertőzés ellen. Ez 0,6 százalékponttal jobb eredmény, mint amit az első klinikai tesztek igazoltak tavaly augusztusban.

Szputnyik V vakcina
védettség
koronavírus
oltás
kutatás

Most

Népszerű

Börtönbe vonul Lagzi Lajcsi

Lopás és vesztegetés miatt 2 év 10 hónap börtönbüntetésre ítélték Galambos Lajost, művésznevén Lagzi Lajcsit.