Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szkocsovszki László

Több, mint érték

2022.05.06
13:06
2022.05.06
16:01
Forrás
Pannon RTV
Bácska kulturális örökségeinek és erőforrásainak újrahasznosításáról szóló konferenciát tartottak Szabadkán, a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon.

A projekt célja, hogy a népi hagyományos ökológiai tudást bemutassák, valamint közkinccsé tegyék a fenntartható fejlődést szolgáló erőforrásokat és a megújulás lehetőségeit.

Pannon RTV/Szkocsovszki László

Simon András, a Szegedi Tudományegyetem Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszékének tanszékvezető docense a tájházakról, mint ökológiai közvetítőkről tartott előadást.

„1995 óta járunk a Muravidékre, a szlovéniai magyarság körébe és ott különböző gyűjtemények, tájházak, néprajzi, helytörténeti gyűjtemények létrehozásában közreműködtünk és ezeknek a helyszíneknek a kiállításaiban, a programokban, amiket ott rendeznek. A hagyományos ökológiai tudásnak nagy szerepe van: gyümölcsfajta gyűjtemények, régi aratási szokásoknak, műveleteknek a felidézése.”

Pannon RTV/Szkocsovszki László

Farkas Judit, a Pécsi Tudományegyetem Néprajz-Kulturális Antropológia Tanszék docense az ökofalvakkal és az ott élő emberek természethez való viszonyulásával foglalkozik. Szerinte a fiatalok egyre nyitottabban állnak ehhez a témához.

„Az idősebb generáció sokszor azt mondja, hogy: jó, hát nekem mindegy, mert én kifelé megyek. A fiatalok viszont befelé mennek és gyakran hallom azt, hogy: amit a felmenőink elrontottak, annak a rossz visszahatását mi kapjuk meg. Nekik tényleg a bőrükre megy, hogyan lehet ezt a folyamatot visszafordítani, hogyan lehet ezt a világot megtartani úgy, hogy lássanak állatokat, növényeket, friss levegőt tudjanak szívni.”

Raffai Judit, a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar docense elmondta, elődeink tapasztalatai és a megőrzött vidéki örökségek olyan lehetőségeket nyújtanak, melyek a jelenkori világot sújtó válságidőszakban is alkalmazhatók.

„A népi kultúrában lévő tudást, a hagyományos ökológiai tudást próbálja bemutatni, ami ma is nagyon jól használható és ami sok szempontból segítheti azt, hogy kicsit fenntarthatóbban tudjunk élni. Ahogy a pályázat címe is mondja, ennek a tudásnak az újrahasznosításáról van szó, nem az újrahasznosított dolgokról, hanem ennek a tudásnak újrahasznosításáról.”

A találkozón számos külföldi és vajdasági szakember tartott előadást magyar és szerb nyelven is. Az esemény az Európai Unió támogatásával valósult meg.

MTTK
Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar
konferencia
újrahasznosítás

Most

19:30, Frissítve: 19:41

Újra járható az M5-ös autópálya Lajosmizsénél

Az autópályán, Lajosmizse közelében a forgalom ismét zavartalanul haladhat. Kora este 3 gépkocsi ütközött az M5-ös autópályán Lajosmizsénél, a Szeged felé vezető oldalon - közölte a Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon.
18:11, Frissítve: 18:48

Kisorsolták az első lakásokat a nyereményjátékon

Šabacra és Kruševacra került a Vedd el a számlát és nyerj! nevű nyereményjáték első két díja, legalább is itt kaptak számlát a vásárlásukról a beküldők. Egy másfél szobás és egy kétszobás belgrádi lakás jár a nyerteseknek.
17:07, Frissítve: 17:19

Petr Pavel nyerte a cseh elnökválasztást

Petr Pavel nyugalmazott tábornok nyerte a cseh államfőválasztást - derül ki a statisztikai hivatal által közzétett, a szavazókörzetek 98 százalékában leadott és összeszámlált szavazatok alapján.
16:02, Frissítve: 17:22

Valamelyest csökkent a műtrágya ára

Az őszi 110 dináros ár helyett most akár 90 dinárért is megvásárolható a növények számára elengedhetetlen tápanyagforrás. A gazdák örülnek az árcsökkenésnek, de mint mondják, ez még mindig nagyon drága.

Népszerű

Gázt szállító vagonok siklottak ki Szabadkánál

Kisiklott egy propénnel teli tartályokat szállító vonat három vagonja Szabadkán. Információink szerint szivárgás nem történt, a balesetben pedig senki sem sérült meg. A vagonok sínre való visszahelyezése még folyamatban van.

Nyugdíjasok figyelmébe!

Februártól nyílik lehetőség jelentkezni a gyógyfürdők ingyenes igénybevételére. A kisnyugdíjasok kérhetik.