Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bognár Róbert

Több mint ötezer új koronavírus-fertőzött Vajdaságban

2022.01.26
15:40
2022.01.26
22:43
Forrás
Pannon RTV
A mišeluki covid-kórház kapacitásainak több mint fele megtelt. Ott jelenleg 353 pácienst kezelnek, közülük 22-en vannak lélegeztetőgépen.

Az elmúlt 24 órában Vajdaságban 5 215 új koronavírussal fertőzött pácienst regisztráltak, ebből 1320-at Újvidéken. Az aktív esetek száma a tartományi székvárosban 8 355. Az év eleje óta folyamatosan egyre nagyobb nyomás nehezedik Újvidéken az újtelepi covid-rendelőre. Naponta 1 100-tól 1 400 páciens jelentkezik vizsgálatra, és több órát kell várni a vizsgálatra és az eredményekre.

Pannon RTV/Bognár Róbert

A rendelőben várakozók nyilatkoztak:

„Mikor először jöttem, elég sokáig kellett várakozni. Szinte az egész napot itt töltöttem, csak délután tudtam folytatni. Első alkalommal tíz órát vártam a diagnózisra”

„Körülbelül húsz nappal ezelőtt voltam itt, és akkor nagyon nagy tömeg volt. Mintegy hét órát vártam. Azonban most, mikor ellenőrzésre jövök, teljesen más a helyzet, elég gyorsan megy, az orvosok és a nővérek is nagyon kedvesek. Nekem úgy tűnik, hogy sokkal jobb a helyzet, mint amilyen volt.”

Pannon RTV/Bognár Róbert

A rendszerre nehezedő teher csökkentése érdekében január 19-én az újtelepi rendelő teljes épületét átalakították covid-központtá, valamint 20-ra emelték az egészségügyi csapatok számát. Emellett elfogadják a magánúton elvégzett teszteket is.

Pannon RTV/Bognár Róbert

Dr. Aleksandra Milinković Lacković, a Covid-rendelő koordinátora, Újvidéki Egészségház: „Továbbra is nagy számú páciens jön tesztelésre. Azok a páciensek, akik magánlaboratóriumból hoznak eredményeket, és csak betegszabadságot szeretnének kezdeni, azok természetesen itt is megtehetik. A választott orvosuknál is jelentkezhetnek, de természetesen nem személyesen mennek hozzá. Szomszéd vagy rokon is elviheti a leleteket a választott orvoshoz, persze csak, ha nem pozitívak. Elektronikus postán is elküldhető a lelet a magánlaboratóriumból, és megkezdhető a betegszabadság az orvosnál.”

Pannon RTV/Bognár Róbert

Az utóbbi időben a gyerekek körében is jelentősen megnőtt a fertőzöttek aránya. Az ő esetükben a tesztek 60 százaléka pozitív. Az adatok alapján továbbra is a 20-39 éves korosztály jelentkezik legnagyobb arányban vizsgálatra, és a fertőzöttek többsége oltatlan.

Covid-19 rendelő
járvány
Dr. Aleksandra Milinković Lacković

Most

13:03, Frissítve: 13:24

Folytatódnak a harcok Ukrajnában

Eddig 1908-an adták meg magukat a körülzárt mariupoli Azovsztal acélműből – jelentette be Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter. Az Azovsztal üzem blokádja folytatódik – tette hozzá.

Népszerű