Ugrás a tartalomra
Tanjug/Sava Radovanovic

Több szerbiai községben rendkívüli helyzet van a havazás miatt

2019-01-11
15:55
2019-01-11
17:28
Forrás
Tanjug
Hét szerbiai községben is rendkívüli helyzet van a szűnni nem akaró hóesés miatt. A legtöbb hó Nova Varoš, Lučani, Raška, Ivanjica, Kraljevo, Požega és Arilje községekben esett.

A hótakaró vastagsága a legtöbb helyen a fél métert is meghaladja, de a szél méteres hótorlaszokat emel. A mentőcsapatok eddig 10 személyt evakuáltak a kritikus pontokról. A Szerbia Útjai Közvállalat 1800 munkatársa a nap huszonnégy órájában folyamatosan tisztítja az utakat. A szakemberek azt tanácsolják, hogy akinek nem muszáj, az ne induljon útnak.

A hóban elakadt gépkocsijukat tolták az emberek a Dél-szerbiai Leskovacban. A hókotrók folyamatos munkája ellenére a város útjait vastag hóréteg borítja. A Legtöbb hó Leskovac mellett Nova Varoš, Prijepolje, Novi Pazar, Sjenica, Tutin és Ivanjica vidékén esett. A több napos havazás, és az így keletkezett hótorlaszok Dél-Szerbiában csaknem lehetetlenné tették a közlekedést. Több helyen méteres hóakadályok képződtek az olykor viharos szélben.

Raškában van ahol egy méteres a hótakaró vastagsága. Golija és a Kopaonik hegyoldalain a hófúvásoknak köszönhetően a hó vastagsága több mint két méter.

Foto: Tanjug/Sava Radovanovic

Predrag Marić, a belügyminisztérium rendkívüli helyzetekkel foglalkozó szektorának vezetője ismertette, hogy a veszélyeztetett községekből tíz személyt evakuáltak. A helyi Vörös Kereszt munkatársai pedig több háztartásába vittek segítséget. A falvakban pedig sok helyen befagytak a vízórák és a vízvezetékek is.

Predrag Marić, a belügyminisztérium rendkívüli helyzetekkel foglalkozó szektorának vezetője: „Eddig tizenegy beavatkozásunk volt. Tíz embert evakuáltunk. Öt súlyos beteget szállítottunk kórházba, és egy csecsemőt éjjel Bor területén magas lázzal vittünk kórházba. Az elkövetkező negyvennyolc órában számottevően kevesebb csapadék várható. Számunkra azonban ez semmit sem jelent, amíg Szerbia veszélyeztetett területein nem rendeződik a helyzet.”

Belgrádban is sok hó esett. A legtöbb helyen több mint 20 centi. Az utakat egész éjjel takarították.

Goran Vesić, polgármester-helyettes, Belgrád: „Ez azt jelenti, hogy 145 jármű van az utcákon. Kilencven óriás tehergépkocsi, mint amilyen itt mögöttem is látható. 1767 kilométer elsőrendű utat takarítunk. Ezeken az utcákon közlekednek a város tömegközlekedés járművei. A negyedik készültségi fokozaton maradunk mindaddig, míg el nem áll a csapadék. Ezek után a város másodrangú utainak megtisztítását fogjuk kezdeni.”

Foto: Tanjug/Dusan Ancic

Péntek délutántól Szerbia nagy részén várhatóan eláll a havazás - jelenti a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet. Az előrejelzések szerint Vajdaság legnagyobb részén nem kell jelentősebb hótakaró kialakulásával számolni. Szombat délelőtt azonban kisebb hóesésé többfelé előfordulhat.

rendkívüli helyzet
Szerbia
Predrag Marić
Goran Vesić

Kapcsolódó tartalmak

Most

17:24, Frissítve: 17:34

Jó termést remélnek a szőlészek

A legtöbb észak-bácskai szőlősben alszanak még a tőkék. Ez a csapadékmenetes, a szőlőtőkékre még hűvös idő a legjobb metszésre. Eddig a legtöbb helyen a betakart tőkék bontása történt meg.
16:54, Frissítve: 18:16

Meghalt Baló György

A magyarországi televíziós szerkesztő, műsorvezető, a Magyar Televízió volt kulturális igazgatója, Pulitzer- és Prima Primissima-díjas újságíró 71 éves volt.

Népszerű

Bombarobbanás történt Topolyán

Csütörtök éjjel fél tizenegy körül a Ljubljanai utca 16-os szám alatt, B. L. otthona előtt robbant a bomba egy magyar rendszámtáblás autó alatt – adta hírül egy helyi (mojabackatopola.rs) hírportál.
Mentőautó

Holtan találtak egy 15 éves fiút Topolyán

A topolyai Bartók Béla utca egyik házában ma a reggel holtan találták a 15 éves O. A. -t. A kiskorú holttestét állítólag barátjának a dédanyja találta meg az ágyban.