Ugrás a tartalomra
Tanjug/Sava Radovanovic

Több szerbiai községben rendkívüli helyzet van a havazás miatt

2019-01-11
15:55
2019-01-11
17:28
Forrás
Tanjug
Hét szerbiai községben is rendkívüli helyzet van a szűnni nem akaró hóesés miatt. A legtöbb hó Nova Varoš, Lučani, Raška, Ivanjica, Kraljevo, Požega és Arilje községekben esett.

A hótakaró vastagsága a legtöbb helyen a fél métert is meghaladja, de a szél méteres hótorlaszokat emel. A mentőcsapatok eddig 10 személyt evakuáltak a kritikus pontokról. A Szerbia Útjai Közvállalat 1800 munkatársa a nap huszonnégy órájában folyamatosan tisztítja az utakat. A szakemberek azt tanácsolják, hogy akinek nem muszáj, az ne induljon útnak.

A hóban elakadt gépkocsijukat tolták az emberek a Dél-szerbiai Leskovacban. A hókotrók folyamatos munkája ellenére a város útjait vastag hóréteg borítja. A Legtöbb hó Leskovac mellett Nova Varoš, Prijepolje, Novi Pazar, Sjenica, Tutin és Ivanjica vidékén esett. A több napos havazás, és az így keletkezett hótorlaszok Dél-Szerbiában csaknem lehetetlenné tették a közlekedést. Több helyen méteres hóakadályok képződtek az olykor viharos szélben.

Raškában van ahol egy méteres a hótakaró vastagsága. Golija és a Kopaonik hegyoldalain a hófúvásoknak köszönhetően a hó vastagsága több mint két méter.

Foto: Tanjug/Sava Radovanovic

Predrag Marić, a belügyminisztérium rendkívüli helyzetekkel foglalkozó szektorának vezetője ismertette, hogy a veszélyeztetett községekből tíz személyt evakuáltak. A helyi Vörös Kereszt munkatársai pedig több háztartásába vittek segítséget. A falvakban pedig sok helyen befagytak a vízórák és a vízvezetékek is.

Predrag Marić, a belügyminisztérium rendkívüli helyzetekkel foglalkozó szektorának vezetője: „Eddig tizenegy beavatkozásunk volt. Tíz embert evakuáltunk. Öt súlyos beteget szállítottunk kórházba, és egy csecsemőt éjjel Bor területén magas lázzal vittünk kórházba. Az elkövetkező negyvennyolc órában számottevően kevesebb csapadék várható. Számunkra azonban ez semmit sem jelent, amíg Szerbia veszélyeztetett területein nem rendeződik a helyzet.”

Belgrádban is sok hó esett. A legtöbb helyen több mint 20 centi. Az utakat egész éjjel takarították.

Goran Vesić, polgármester-helyettes, Belgrád: „Ez azt jelenti, hogy 145 jármű van az utcákon. Kilencven óriás tehergépkocsi, mint amilyen itt mögöttem is látható. 1767 kilométer elsőrendű utat takarítunk. Ezeken az utcákon közlekednek a város tömegközlekedés járművei. A negyedik készültségi fokozaton maradunk mindaddig, míg el nem áll a csapadék. Ezek után a város másodrangú utainak megtisztítását fogjuk kezdeni.”

Foto: Tanjug/Dusan Ancic

Péntek délutántól Szerbia nagy részén várhatóan eláll a havazás - jelenti a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet. Az előrejelzések szerint Vajdaság legnagyobb részén nem kell jelentősebb hótakaró kialakulásával számolni. Szombat délelőtt azonban kisebb hóesésé többfelé előfordulhat.

rendkívüli helyzet
Szerbia
Predrag Marić
Goran Vesić

Most

21:05

Civil Akadémia először a határon túl

Első alkalommal rendeztek meg határon túli városban Civil Akadémiát. A Civil Összefogás Fórum és a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány szabadkai előadására a belépés ingyenes volt.
15:28, Frissítve: 20:02

Hadivásár Belgrádban

Megkezdődött a Partner 2019. elnevezésű, fegyvereket és katonai felszereléseket felvonultató nemzetközi vásár Belgrádban.

Népszerű

Gyilkosság és öngyilkosság Péterrévén

Vadászpuskával megölt egy nőt, majd magával is végzett egy férfi hétfőn Péterrévén. A mojbecej portál nem hivatalos értesülései szerint a férfi valószínűleg a nő férje volt.