Ugrás a tartalomra
Szerbiai RTV/screenshot

Több támogatás a második és ötödik gyermek után

2019.10.12
09:00
2019.10.12
18:07
Forrás
Szerbiai RTV
Az év első kilenc hónapjában Szerbiában közel 400 gyermekkel született több, mint tavaly - írja a Szerbiai RTV.

Az állam továbbra is támogatja a gyermekvállalást, a 2020-as költségvetés több pénzt irányoz elő a második, illetve az ötödik gyermeket vállaló szülők segítésére. Slavica Đukić Dejanović népesedéspolitikáért felelős tárca nélküli miniszter elmondta, a szülés ösztönzésére tavaly 500 millió, míg az idei évben 650 millió dinárt fordítottak. Ez az összeg jövőre tovább emelkedik. A kétgyermekes családokat a jelenlegi két évnél hosszabb ideig támogatják majd, míg az ötödik gyermek után 10 éven át jár majd a havi 18 ezer dináros családi pótlék, tette hozzá a miniszter.

Slavica Đukić Dejanović, népesedéspolitikáért felelős tárca nélküli miniszter: „Ha ötödik gyerek születik egy családban, számukra ugyanazokat a feltételeket biztosítjuk majd, mint a negyedik gyermek esetében, vagyis minden hónapban a gyerek 10 éves koráig 18 ezer dinárt juttatunk a családnak. De úgy gondoljuk, hogy az anyagi eszközök mellett, amelyek mindenképpen nagyobbak lesznek, nagyon fontos még az is, hogy beruházásokat valósítunk meg a munkaadókkal együtt, napköziket hozunk létre, illetve olyan szolgáltatásokat biztosítunk a szülők számára, hogy legyen hol hagyniuk a gyerekeiket, és ne aggódjanak amiatt, hogy ki fogja megetetni őket, vagy ki fog pelenkát cserélni.”

Slavica Đukić Dejanović
népesedéspolitika
gyermekvállalás
családi pótlék

Most

07:11

Milyen vizet iszunk?

Évente átlagosan 70 liter palackozott vizet fogyaszt egy szerbiai polgár. Ez a szám minden évben 10 és 20 százalék közötti növekedést mutat - mondják a belgrádi Városi Közegészségügyi Intézet szakemberei.

Népszerű

69 kérdés, 30 perc

Október 1-jén, szombaton kezdődik és 31-éig tart a népszámlálás Szerbiában.

Újabb tömegbaleset Szabadkán

A hidegfront, a változékony időjárás, a helyenként nedves és sárfelhordásos útszakaszok miatt az elmúlt egy-két napban nőtt a koccanásos balesetek száma.