Ugrás a tartalomra
Szerbiai RTV/screenshot

Több támogatás a második és ötödik gyermek után

2019.10.12
09:00
2019.10.12
18:07
Forrás
Szerbiai RTV
Az év első kilenc hónapjában Szerbiában közel 400 gyermekkel született több, mint tavaly - írja a Szerbiai RTV.

Az állam továbbra is támogatja a gyermekvállalást, a 2020-as költségvetés több pénzt irányoz elő a második, illetve az ötödik gyermeket vállaló szülők segítésére. Slavica Đukić Dejanović népesedéspolitikáért felelős tárca nélküli miniszter elmondta, a szülés ösztönzésére tavaly 500 millió, míg az idei évben 650 millió dinárt fordítottak. Ez az összeg jövőre tovább emelkedik. A kétgyermekes családokat a jelenlegi két évnél hosszabb ideig támogatják majd, míg az ötödik gyermek után 10 éven át jár majd a havi 18 ezer dináros családi pótlék, tette hozzá a miniszter.

Slavica Đukić Dejanović, népesedéspolitikáért felelős tárca nélküli miniszter: „Ha ötödik gyerek születik egy családban, számukra ugyanazokat a feltételeket biztosítjuk majd, mint a negyedik gyermek esetében, vagyis minden hónapban a gyerek 10 éves koráig 18 ezer dinárt juttatunk a családnak. De úgy gondoljuk, hogy az anyagi eszközök mellett, amelyek mindenképpen nagyobbak lesznek, nagyon fontos még az is, hogy beruházásokat valósítunk meg a munkaadókkal együtt, napköziket hozunk létre, illetve olyan szolgáltatásokat biztosítunk a szülők számára, hogy legyen hol hagyniuk a gyerekeiket, és ne aggódjanak amiatt, hogy ki fogja megetetni őket, vagy ki fog pelenkát cserélni.”

Slavica Đukić Dejanović
népesedéspolitika
gyermekvállalás
családi pótlék

Most

22:06

Elfogadták a képviselők a jelentést

A köztársasági parlament képviselői közül 154-en szavaztak igennel, 23-an nemmel a Pristinával folytatott párbeszédről szóló jelentésre, amely a tavaly szeptembertől idén január közepéig terjedő időszakra vonatkozik.
21:17

Dr. Pásztor Bálint a koszovói jelentésről

A vajdasági magyarság érdeke is az, hogy béke és stabilitás legyen az országban, és ameddig Koszovó kérdése nem oldódik meg, addig Szerbia nem tud előre jutni sem az integráció, sem a gazdasági fejlődés útján.
21:11

Áthelyezik a belgrádi állatkertet

Majdnem kilencven évvel megalapítása után Belgrád közvetlen központjából egy szigetre helyezik át a belgrádi állatkertet annak érdekében, hogy a nándorfehérvári várnak is helyet adó Kalemegdan felkerülhessen az UNESCO világörökségi listájára.

Népszerű

Meghalt egy féléves gyermek

A kuršumlijai Egészségügyi Központ sürgősségi osztályára vitték be, életjelek nélkül volt. A gyermeket előző nap megvizsgálták ebben az egészségügyi intézményben, ahol az illetékesek szerint megfelelő terápiát írtak elő.

Ilyen egy hagyományos falusi lakodalom!

300 vendég és 17 vőfély mulatott a 16. vőfélybálon Szabadkán, a Népkörben. Magyarországról és Vajdaságból érkeztek a vőfélyek és vőfélylányok, akik közül többen családi hagyományként űzik ezt a mesterséget.

Szabadka legendás diszkói

Largo, Aquarius, Lezonit, Amfora, Mladost, Hacienda… Legendás hírű szabadkai szórakozóhelyek a 1970-es és 80-as évekből, amikor még mindenki táncolt.