Ugrás a tartalomra

Több tízezren követtek el környezetkárosító bűncselekményt Szerbiában

2022.10.21
16:00
2022.10.21
21:26
Forrás
Pannon RTV
Környezetvédelmi konferenciát tartottak a Tartományi Képviselőházban. Megelőzésről és büntetőjogról is szó volt.

Lesújtó adat, hogy Szerbiában csak az elmúlt években mintegy 29 ezer esetben indítottak eljárást olyan személyek ellen, akik környezetkárosító bűncselekményt követtek el.

A környezetvédelem napinkban az egyik legtöbb figyelmet kiváltó téma. A pénteki konferencia témája a környezetvédelem büntetőjogi védelme volt.

Stanko Bejatović, moderátor, a Büntetőjogi Elmélet és Gyakorlat Egyesület elnöke, Kragujevac: „A megelőzés, bármi is legyen, nem elegendő a környezet megőrzéséhez. Büntetőjog nélkül nincs megfelelő környezetvédelem. Ezt könnyű mondani, de nem könnyű elérni. A mai konferencián szeretnénk választ adni erre, és remélem, hogy sikerül is, hogy hogyan és milyen módon tudunk segíteni, hogy a büntetőjog hozzájáruljon a környezet védelméhez abban a mértékben és oly módon, ahogyan azt elvárják tőle.”

Az elmúlt években mintegy 29 ezer esetben indítottak eljárást olyan személyek ellen, akik környezetkárosító bűncselekményt követtek el. Egy részük pénzbírságot, míg mások börtönbüntetést kaptak.

Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke: „Ez egy nagyon nagyon fontos kérdés, fontos, hogy erről a szakma beszéljen, fontos, hogy ennek a kérdésnek a nemzetközi kontextusba helyezése is megtörténjen, és hogy lássuk, hogy hol vagyunk mi ezzel, nem csak a szabályozás vonatkozásában, hanem az alkalmazása valós védelem tekintetében.”

A szerbiai rendőrségnél olyan különleges egységek is működnek, amelyek a környezetvédelem ellen elkövetett bűncselekményekkel foglalkoznak. Az újvidéki konferencián ők is részt vettek.

környezetvédelem
konferencia
Pásztor István

Most

Népszerű