Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Ádám

Többen látványos bemutatóval érkeztek a Középiskolák Börzéjére

2019-03-22
17:42
2019-03-22
20:40
Forrás
Pannon RTV
A házigazda Magyarkanizsa mellett Törökkanizsa, Csóka, Zenta, Ada és Szabadka középiskolái mutatkoztak be a nyolcadik Középiskolák Börzéjén.

A Tisza-menti városba mintegy 400 hetedikes és nyolcadik érkezett, hogy a Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola Ady-épületében ismerkedjenek a környékbeli középiskolákkal. Egyes oktatási intézmények látványos bemutatókkal keltették fel a diákok figyelmét.

Megközelítőleg 400 községbeli hetedik és nyolcadik osztályos tanuló érkezett Magyarkanizsára a Középiskolák Börzéjére, ahol 16 iskola mutatkozott be. Megkérdeztük a diákokat, hogy melyik középiskolába szeretnének iratkozni.

Erdélyi Szonja: „A szabadkai Politehnikai-műszaki iskolába szeretnék továbbmenni, mert nagyon vonz ez, a rajzolás, a grafikai irányultság.”

Kovács Alexandra:
„- Milyen középiskolába szeretnél továbbmenni?
- A zentai Egészségügyi Középiskolára gondoltam.
- Miért erre a középiskolára esett a választásod?
- Mert ez az az iskola, amelyik a leginkább közel áll hozzám.”

Oláh Sámuel: 
„- Melyik középiskolába szeretnél majd menni és miért ezt a középiskolát választod?
- Csókára, a Vegyészeti-élelmiszeripari Középiskolába vegyészlaboránsnak.”

A börzén Magyarkanizsa, Törökkanizsa, Csóka, Zenta, Ada és Szabadka középiskolái képviseltették magukat. Sokan látványos bemutatóval érkeztek a börzére, ezáltal is felkeltve a diákok érdeklődését.

A csókai Vegyészeti-élelmiszeripari Középiskolából érkezők látványos kísérleteket mutattak be, míg a magyarkanizsai Beszédes József Mezőgazdasági és Műszaki Iskolaközpont tanárai kisállatokat és traktort is hoztak a bemutatóra. Oluški Karolina, tanár, Beszédes József Mezőgazdasági és Műszaki Iskolaközpont, Magyarkanizsa: „A Beszédes József Mezőgazdasági és Műszaki Középiskola Kanizsán van, egy olyan középiskola, aminek már tekintélyes múltja van és azzal is dicsekedhetünk, hogy az előző generációk tanulói az életben is helytálltak.”

A továbbtanulási lehetőségek ismertetése elengedhetetlen a diákok számára, ezzel is ösztönözve őket arra, hogy itthon, Vajdaságban tanuljanak tovább - emelte ki Gulácsi Beáta, a börze koordinátora: „Ennek a fő célja általában, illetve ezért is kezdeményeztük, hogy közelebb hozza magát az intézményeket a diákokhoz és a szülőkhöz is. Sokkal könnyebb, mint amikor, annak se vagyok se én, se más ellene, hogy elmenjenek magába az intézménybe a bemutatókra, a nyílt napokra, de mégis ez az ő környezetükben, illetve a gyerekek számára egy ismert környezetben sokkal könnyebb.”

A középiskola kiválasztása után a végzős diákok legfontosabb feladata az érettségi lesz, ahol magyar nyelvből és irodalomból, matematikából kell vizsgát tenniük és egy kombinált tudásfelmérő tesztet is sikeresen ki kell tölteniük.

Magyarkanizsa
Középiskolák Börzéje

Most

18:26, Frissítve: 18:45

Szamárverseny 37-ik alkalommal Királyhalmon

Idén 37. alkalommal tartják meg a Szamárversenyt Királyhalmon. A szamaragolás és a fogathajtás mellett kerékpárverseny, szamárkvíz, tombola, este pedig koncertek várják az érdeklődőket.
17:47, Frissítve: 17:56

A szerbiai részeg sofőrök toplistája

Megjelentette a hullarészegen vezetők toplistáját a szerbiai Belügyminisztérium. Hihetetlennek tűnik, pedig igaz: az idei rekordernek 4,23 ezrelék alkoholt találtak a szervezetében.
16:13

Az Etnopolisban pezseg az élet

Az Interetno Fesztivál szervezői idén gazdag programmal kedveskednek a közönségnek. A kirakodóvásár is éppolyan népszerű, mint a gasztrotér és a bortér.
15:18, Frissítve: 15:40

Családi nap a Makkhetesen

Főzőverseny, kirakodóvásár, élőzene és gazdag művelődési műsor fogadta azokat, akik ma ellátogattak Szabadka makkhetesi helyi közösségébe.

Népszerű

Tűz pusztít Bosznia-Hercegovinában

Trebinje környékén, a Boszniai Szerb Köztársaságban az éj folyamán a lángok a szél miatt több kilométerre kiterjedtek. Félő, hogy a lángok a közelben elhelyezkedő Zasad településig jutnak.

Tűz Szabadkán

Több autó is kiégett tegnap Szabadkán, a sugárút közelében, amikor kigyulladt a központi garázs a Šumska utcában.

Megtámadták a TSC szurkolóit Temerinben

A TSC szurkolóinak egy kisebb csoportját eddig ismeretlen tettesek megtámadták Temerinben, amikor a vasárnap esti Vojvodina elleni mérkőzés után hazafelé tartottak.