Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Tombol a parlagfűszezon

2021.08.11
15:28
2021.08.11
16:29
Forrás
Pannon RTV
A szakértők szerint az elkövetkező hetekben egyre több problémát fog okozni az allergiások körében. Virágzásnak csúcspontja augusztus közepére várható.

Elkezdődött a parlagfűszezon! Ez a gyomnövény elhagyatott útszéleken, mezőkön de az otthonunkban is megtalálható. Azoknak, akik allergiások, kellemetlenséget okoz ez az időszak. Ugyanis ilyenkor megjelenhetnek a tüneteik: köhögés, orrfolyás, tüsszögés.

Pannon RTV

Sokan gyógyszerekkel próbálják enyhíteni a tüneteket de van, aki a házi praktikákat részesíti előnyben: „Többször kell mosdani, hajat mosni, tisztálkodni. Ha nagyon érzem a tüsszögést meg, hogy könnyezik a szemem akkor bemegyek és elrendezem magam. És amikor csillapodik, egy kicsit akkor kimegyek.”

 

Pannon RTV

A tömeges virágzás során az esős időszakok visszavehetik a pollentermelést, és felfrissülést hozhatnak az allergiások számára. A szakemberek elmondása szerint népbetegségnek számít már a parlagfű-allergia: „Én szerencsére nem vagyok allergiás de nagyon sok ismerősöm az, és ők most teljesen kész vannak. Folyik az orruk, köhögnek, tüsszögnek, könnyezik a szemük és teljesen piros nekik. Úgyhogy, ők nagyon szenvednek.”

Pannon RTV

Minden tizedik ember szenved parlagfű allergiától Szabadkán - mondta el dr. Pajor Margit általános orvos. A virágzás csúcspontja augusztus közepére várható. A szakember fontosnak tartja, hogy amennyiben valaki észlel tüneteket magán bátran forduljon orvoshoz: „A tüneteket természetesen gyógyszerekkel kell kezelni. Ezeknek régebbi generációjuk kicsit kellemetlen volt, mert altattak és lenyugtatták az embert. De már az új generációsok úgy vannak megcsinálva, hogy ezek a tünetek egyre jobban elkerülendők és az allergiás folyamat lejátszását csökkentik, vagy teljesen sikerül megszüntetni őket. Ezeket a gyógyszereket időben kell elkezdeni szedni, amikor már az allergia szezon első jelei megjönnek. Aki tudja mire allergiás az már 10 nappal előbb elkezdheti szedni őket. így nem engedjük meg, hogy kifejlődjenek a tünetek. Napi egyet kell beszedni belőlük, ezen kívül pedig a lokális kezelés is jó, szemcseppek, orrcseppek, rágótabletták. Amennyiben fulladás is előjön inhalálás és injekció is számításba jöhet.”

Pannon RTV

Az allergiásoknak problémát okozhatnak még a gomba- és csalánfélék, de az útifű, a pázsitfűfélék, a libatopfélék és az üröm is most virágzik.

parlagfű
parlagfű-allergia
parlagfűszezon
Dr. Pajor Margit

Most

10:34

Megérkezik végre az igazi tél?

Vajon milyen időnk lesz februárban? Annyi biztos, hogy folytatódik a változékony időjárás térségünkben, a csapadákos időjárás is jelen lesz hó és eső formájában - jelenti a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet.
10:21, Frissítve: 10:37

Erkel Ferenc-est a nagybecskereki leánykollégiumban

Erkel Ferencre, Himnuszunk zeneszerzőjére emlékeztek tegnap este a nagybecskereki Szathmáry Karolina leánykollégiumban. A magyar kultúra napja alkalmából megtartott rendezvényt a kollégium a helyi Petőfi MME-vel közösen szervezte meg.

Népszerű

Meghalt egy féléves gyermek

A kuršumlijai Egészségügyi Központ sürgősségi osztályára vitték be, életjelek nélkül volt. A gyermeket előző nap megvizsgálták ebben az egészségügyi intézményben, ahol az illetékesek szerint megfelelő terápiát írtak elő.

Egy fiatal nő harca, hogy újra járni tudjon

Páger Anita 26 éves muzslyai lány egy baleset következtében öt éve mozgássérült. Bekerült a Budi human jótékonysági alapítvány programjába és thaiföldi műtétjére indult gyűjtési akció. Májusig nem egész 16 millió dinárt kellene összegyűjteni.

Ilyen egy hagyományos falusi lakodalom!

300 vendég és 17 vőfély mulatott a 16. vőfélybálon Szabadkán, a Népkörben. Magyarországról és Vajdaságból érkeztek a vőfélyek és vőfélylányok, akik közül többen családi hagyományként űzik ezt a mesterséget.

Két rendszámfelismerő rendőrautó Szabadkának

Két új rendőrautóval gazdagodott a Szabadkai Rendőrigazgatóság. A két jármű rendszámfelismerő rendszerrel és kamerákkal is fel van szerelve a közlekedési rendészet igényeihez igazítva.