Ugrás a tartalomra
Tanjug/ Dragan Kujundzic

Tömeges tesztelések és drákói büntetések Szerbiában

2020-03-23
20:11
2020-03-24
11:42
3-tól 12 évig terjedő börtönt kapnak a következő napokban azok, akik megszegik a karantént.

Újabb áldozatot követelt a koronavírus Szerbiában, ezzel háromra nőtt a vírus szövődményeibe elhunytak száma – jelentette be sajtótájékoztatóján Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnök. A államfő leszögezte, mindent megtesznek annak érdekében, hogy a fertőzöttek száma ne növekedjen exponenciálisan. Ebben segítségükre vannak a kínai szakemberek is – tette hozzá. A javaslatukra ezentúl naponta lényegesen több koronavírus-tesztet végeznek el országszerte, ezzel könnyebben lehet kontrollálni a vírus terjedését. Hozzátette, sokkal súlyosabb büntetésekre számíthatnak ezentúl azok, akik megszegik a szerb kormány által hozott intézkedéseket.

Meghalt egy 60 éves nő, ő a szerbiai koronavírus-járvány harmadik áldozata. A belgrádi Dragiša Mišović kórházban ápolták, nem voltak komolyabb komplikációi. A szerb kormány és a kínai szakemberek három témában egyeztettek hétfő délután. Hadjáratot indítanak a koronavírus ellen, maximálisan támogatják az egészségügyi dolgozók munkáját, és gazdasági intézkedéseket hoznak. Tömeges tesztelések kezdődnek el 48 órán belül. Aleksandar Vučić államfő leszögezte: van elég tesztanyag. Hozzátette, a kínai szakemberek azt javasolták, hogy nem kell meghosszabbítani a kijárási tilalmat Szerbiában, azonban be kell tartani.

„Nem hosszabbítjuk meg a kijárási tilalmat, de a következőket tesszük. Nem lesz könnyű ilyen sok embert tesztelni, mert a betegeket meg is kell gyógyítani, mert sokkal többen lesznek. Hogyan kezeljük majd őket? Tárgyaltunk a betegek és páciensek osztályozásáról is. Nem lesz többé lehetőség a visszaélésekre, amiben a rendőrségnek lesz nagy szerepe, hogy ellenőrizze a házi karanténban lévő személyeket, mert komoly büntetések lesznek, majd meglátják az első eseteket, ahol 3-tól 12 éves börtönt kapnak a következő napokban azok, akik megszegik az otthoni vesztegzárat.” Ezek az emberek ugyanis több ezer polgár egészségét kockáztatják - tette hozzá. Szükség esetén háromezer ágyat biztosítanak a könnyű esetek számára, Szerbia nagyobb sport- és üzletközpontjainak csarnokaiban. Szigorúan izolálni kell minden súlyosabb beteget - figyelmeztetett az államfő.

Most kell ellentámadást indítani a koronavírus ellen - szögezte le. Jelenleg már háromszor annyi lélegeztetőgép van Szerbiában, mint a krízis előtt. 21-től 28 napot kellene otthon töltenünk és lehet, hogy vége lenne ennek az állapotnak - nyomatékosított Aleksandar Vučić. Gazdasági támogatásokat is kilátásba helyezett a szerb elnök. Nem csökkentik sem a nyugdíjakat, sem a minimálbéreket. A krízist követően erősíteni kell a magánszférát. „Mivel mindenképpen elbocsájtások vannak a magánszektorban Szerbiában, nekem van még egy kérésem. Külön támogatást és segélyt kapnak azok, akik nem mondanak fel a munkásaiknak. Nem kényszeríthetjük a magánvállalkozókat, nem hajthatjuk és nem zsarolhatjuk őket, de tudniuk kell, hogy nagy állami támogatásra számíthatnak kizárólag azok, akik nem bocsájtják el az embereket. Ezzel motiváljuk őket, hogy tartsák meg a munkásaikat, ebben a krízishelyzetben is, hogy ők eltarthassák családjaikat.”

A márciusi nyugdíjakat egy összegben fizetik ki, mégpedig április 10-én, a négyezer dináros egyszeri juttatásokkal együtt - ígérte a szerb államfő.

áldozat
koronavírus
Aleksandar Vučić

Most

10:11, Frissítve: 10:41

Predrag Kon: Az utolsó szalmaszál

A 24 órás kijárási tilalom bevezetése az utolsó szalmaszál a koronavírus elleni harcban, de ennek még nem érkezett el az ideje – jelentette ki dr. Predrag Kon járványügyi szakorvos.
09:57

Védőkesztyűhiány jelentkezhet

Hamarosan jelentős védőkesztyűhiány jelentkezhet, ugyanis a karantén miatt már több országban akadozik a termelés, mivel a gyárak nem tudnak teljes kapacitással működni.

Népszerű

Ezek a koronavírus tünetei

A Covid-19 koronavírus-fertőzés tünetei kezdetben emlékeztetnek a megfázásra. Ezek a hőemelkedés, torokfájás, tüsszögés, köhögés és nehéz légzés, gyengeség.