Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Géza

Tompít a hőség vezetéskor

2022.07.04
12:38
2022.07.04
17:04
Forrás
Pannon RTV
Készüljünk fel a kánikulára, ha útra kelünk! Előbb fáradunk, türelmetlenebbek lehetünk, koncentrációzavar léphet fel. Néhány jótanács a hosszú út előtt!

Július és augusztus számít a legveszélyesebb időszaknak a közlekedésben Szerbiában. A statisztikai kimutatások alapján ebben az időszakban átlagosan 100 személy hal meg Szerbia útjain. Az illetékesek arra kérik a közlekedésben résztvevőket, hogy fokozottan figyeljenek és tartsák be a szabályokat.

Pannon RTV/Juhász Géza

Szikrázó napsütés, 30 fok feletti hőmérsékletek, forró aszfalt és beton. Megviseli az ember szervezetét, akár az utcán, akár egy többé-kevésbé hűtött járműben tartózkodik.
„- Épp valamelyik nap lebetegedtem. Ki-be, ki-be, hideg-meleg, katasztrófa.
- Ez hogy hat a többi sofőrre?
- Mindenki ideges. A közlekedés káosz.”

Amikor a szervezetünk arra összpontosít, hogy alkalmazkodjunk a kánikulához, csökken a koncentráció és növekszik a frusztráció, ezzel együtt pedig a baleset veszélye is.
„- Igyekszek minél kevesebbet vezetni, inkább gyalog menni, a reggeli vagy esti órákban menni. Egyrészt meleg van az autóban, másrészt nehéz parkolóhelyet találni.”

„- A legnagyobb baj, hogy egyszerűen lehetetlen lehűlni. Ez a fő gond. A légkondinak működnie kell az autóban, a parkolókon sehol sincs hűvös.”

Pannon RTV/Juhász Géza

A nyári időszak a nyaralások ideje is, és ilyenkor hosszú utakat tesznek meg teljes családok a tűző napon, gyakran nagy sebességgel. Nagyon fontos testileg és lelkileg is felkészülni. Legyen elég folyadék nálunk, a mobiltelefon feltöltve, a jármű megfelelő technikai állapotban. A pihenés is létfontosságú, fáradtan vezetni életveszélyes lehet. Damir Okanović, igazgató, Közlekedésbiztonsági Bizottság: „Ne teszteljék a tűrőképességük határait. Ne mondd magadnak, amikor érezni kezded a fáradtság első jeleit, hogy meg tudod csinálni, meg tudod csinálni, meg tudod csinálni. Nem tudod! Szóval, az első biztonságos helyen meg kell állni pihenni. A kávé és energiaital fogyasztása csalóka. Megoldhatja a jelenlegi helyzetet, de az a helyzet percekben mérhető.”

Pannon RTV/Juhász Géza

Egyéb előírásokat is be kell tartani: biztonsági övek bekötése, a gyerekek szabályos, ülésben való szállítása. Sokan éjjel szeretnek útnak indulni, de a szakemberek ezt a bioritmus és a látási viszonyok miatt inkább csak a professzionális sofőröknek ajánlják.

Pannon RTV/Juhász Géza

A hőség mindenkinek kikezdi az idegeit. Nem csak a sofőrök, hanem a gyalogosok is türelmetlenebbé válnak, kevésbé ügyelnek az úttesten való átkeléskor, igyekeznek minél hamarabb a hűvösbe jutni. Ezért fokozottan ügyeljünk az útkereszteződésekben is, valamint a településeken belül.

közlekedés
hőség
vezetés
nyaralás
autó

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű

Halálos baleset Bácsfeketehegynél

Halálos baleset történt délután az autópályán. Egy személyautó és egy kombi ütközött össze az Újvidék és Szabadka közötti autópálya-szakasz bácsfeketehegyi lejáratánál pénteken.

Folytatódtak a tüntetések Vajdaság-szerte

Nem egyeztek meg a gazdák és a kormány képviselői. A gazdák azt mondták, az alacsony felvásárlási árak, a magas üzemanyag- és műtrágya árak, továbbá a vízlecsapolási illeték miatt elégedetlenek.