Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bognár Róbert

Topolyára is érkeznek az adományok az ukrajnai menekülteknek

2022.03.08
20:20
2022.03.08
20:25
Forrás
Pannon RTV
A Vajdasági Magyar Szövetség és a szabadkai Caritas közösen indított jótékonysági akciójára március 13-ig, vagyis vasárnapig várják az adományokat Vajdaság-szerte.

Leginkább tartós élelmiszerre és tisztálkodási szerekre van szükség - hívták fel az adakozók figyelmét az illetékesek.

Dósa Lenke, önkéntes, Caritas Topolya: „A kedves topolyaiaktól szívesen fogadjuk az adományokat, hétfőtől péntekig leszünk nyitva, reggeltől öt óráig ügyeletet tartunk, hát már a tegnapi és a mai adomány is bizonyítja, hogy azért meghallgatásra talált a felhívás.”

Pannon RTV/Bognár Róbert

Topolyán a helyi közösség épülete mellett a Caritas-ház is gyűjtőpontként szolgál. A helyi plébánia Caritas-csoportja is sok embert meg tud mozgatni a városban.

Szakály József, plébános, Topolya: „A mi plébániánk is szeretett volna csatlakozni ehhez az egész Kárpát-medencét megmozgató, nagy akcióhoz, hogy segítségére lehessünk, amennyire csak lehet a háború áldozatainak, hiszen bennünk is még él az emléke a 90-es évek retteneteinek. Én egészen fiatalon éltem meg ezt, de azért láttam, hogy mivel jár az, amikor menekülni kell.”

A gyűjtési akcióhoz a Dr. Hadzsi János Önkéntes Tűzoltó Egyesület is csatlakozott.

Holló Dániel, elnök, Dr. Hadzsi János Önkéntes Tűzoltó Egyesület, Topolya: „Folyamatosan gyűjtjük még mi is nálunk az adományokat, és remélem, hogy össze fog jönni még egy sokkal nagyobb összegű adomány, ami lesz, ilyen tartósító eszközök, amik vannak ételre, meg ugyanúgy tisztálkodási eszközök, amiket gyűjtünk a tűzoltóságon, és akkor át fogjuk adni az adományokat a Caritasnak, hogy ő továbbítsa ahova kell, a bajban lévőknek.”

Pannon RTV/Bognár Róbert

A Topolyai Gazdakör is részt vesz a jótékonysági akcióban.

Bábi Lajos, elnök, Topolyai Gazdakör: „Egy tízezer dináros csomagot állítsunk össze, ez pedig, hogyha lehetséges, akkor legyen cukor, étolaj és liszt.”

Pannon RTV/Bognár Róbert

Topolya község önkormányzata is segít a bajbajutottaknak.

Szatmári Adrián, polgármester, Topolya: „Itt, Topolyán konkrétan kettő gyűjtőpontot alakítottunk ki, az egyiket a helyi közösség épületében, a másikat a Caritas székhelyén, a plébánia mellett található ez az épület. Ez a gyűjtési akció ezen a héten tart és én tisztelettel kérek mindenkit, akinek lehetősége van rá, az segítsen a kárpátaljai menekülteknek.”

Szatmári Adrián polgármester hozzátette, hogy nem csak Topolyán, hanem a község más településein is gyűjtőpontokat alakítottak ki a helyi közösségek épületeiben.

Vajdaság számos településén alakítottak ki gyűjtőpontokat. Vállalkozások is támogatják a megmozdulást. A szabadkai Masterplast pénzt adományozott, a Masterplast Magyarország pedig nagy mennyiségű polietilén hab tornaszőnyeget ajánlott fel, amely matracként is szolgálhat. A gyűjtés második napján valamivel több mint 400 ezer dinár gyűlt össze.

Ami Ukrajnában zajlik, az a szerbiai és a magyarországi választási kampányt is befolyásolja – mondta Pásztor István a Szabadkai Magyar Rádió Napindító című műsorában. A VMSZ elnöke hozzátette, valószínűleg a későbbiekben is szükség lesz hasonló gyűjtésre.

A Szerbiai Püspökkari Konferencia döntése alapján március 13-án, a vasárnapi szentmiséken pénzgyűjtés lesz az ukrajnai menekültek javára. A segélyezési megmozdulás koordinátora a szabadkai és a nagybecskereki egyházmegye Caritas szeretetszolgálata.

Topolya
Caritas
Vajdasági Magyar Szövetség
adománygyűjtés

Most

10:21

Erkel Ferenc-est a nagybecskereki leánykollégiumban

Erkel Ferencre, Himnuszunk zeneszerzőjére emlékeztek tegnap este a nagybecskereki Szathmáry Karolina leánykollégiumban. A magyar kultúra napja alkalmából megtartott rendezvényt a kollégium a helyi Petőfi MME-vel közösen szervezte meg.
20:32, Frissítve: 20:52

Hetvenezren várólistán

Csaknem hetvenezren vannak a kórházak várólistáján Szerbiában. Egy komplikált csípő vagy térdműtétre akár 10 évet is várni kell az állami betegellátásban.

Népszerű

Meghalt egy féléves gyermek

A kuršumlijai Egészségügyi Központ sürgősségi osztályára vitték be, életjelek nélkül volt. A gyermeket előző nap megvizsgálták ebben az egészségügyi intézményben, ahol az illetékesek szerint megfelelő terápiát írtak elő.

Egy fiatal nő harca, hogy újra járni tudjon

Páger Anita 26 éves muzslyai lány egy baleset következtében öt éve mozgássérült. Bekerült a Budi human jótékonysági alapítvány programjába és thaiföldi műtétjére indult gyűjtési akció. Májusig nem egész 16 millió dinárt kellene összegyűjteni.

Ilyen egy hagyományos falusi lakodalom!

300 vendég és 17 vőfély mulatott a 16. vőfélybálon Szabadkán, a Népkörben. Magyarországról és Vajdaságból érkeztek a vőfélyek és vőfélylányok, akik közül többen családi hagyományként űzik ezt a mesterséget.

Két rendszámfelismerő rendőrautó Szabadkának

Két új rendőrautóval gazdagodott a Szabadkai Rendőrigazgatóság. A két jármű rendszámfelismerő rendszerrel és kamerákkal is fel van szerelve a közlekedési rendészet igényeihez igazítva.