Ugrás a tartalomra
Tanjug/ Andrija Vukelić

További 5 áldozat Szerbiában, 1060 igazolt fertőzött

2020-04-01
15:20
2020-04-07
16:40
Forrás
Pannon RTV
A covid19.rs oldal adatai alapján további 5 áldozatot követelt a vírus, összesen 28-at. Egy nap alatt 160-nal nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában, összesen 1060 beteget tartanak nyilván.
Tanjug/Sava Radovanović

Kép: Tanjug/Sava Radovanović

Jelentősen nőtt az elvégzett tesztek száma is: 810 személytől vettek mintát, ebből lett 160 pozitív, 650 pedig negatív.

Az elmúlt 24 óra leforgása alatt újabb 5 férfi veszítette el a küzdelmet a koronavírus ellen. Átlagéletkoruk 61,2 év és mindannyian krónikus betegségben szenvedtek. Eddig 21 férfi és 7 nő életét követelte a betegség Szerbiában. A legutóbbi áldozatokkal együtt az országban a halálozási arány 2,64 százalék.

Dr. Darija Kisić Tepavčević, igazgatóhelyettes, Batut Közegészségügyi Intézet: „Ebben a pillanatban összesen 72-en vannak lélegeztetőgépen. 10-en a Szerbiai Klinikai Központban, 1 fő a Niši Fertőzőbetegségek Klinikai Központjában, 6-an a Vajdasági Klinikai Központban, 9-en a Kragujeváci Klinikai Központban, 15-en a Dr. Dragiša Mišović Klinikai Kórházi Központban, 9-en a Szerbiai Klinikai Központ tüdőosztályán, 12-en a Niši Klinikai Központban és 10-en a Zimonyi Klinikai Kórházi Központban.”

 

Tanjug/Dragan Kujundžić

Kép: Tanjug/Dragan Kujundžić

A szerbiai polgárok SMS-üzenetekben kaptak figyelmeztetést az elmúlt nap folyamán arról, hogy drámai a járványhelyzet az országban. A szóban forgó üzenetet a címzettek vegyes érzelmekkel fogadták. Egyeseket otthon maradásra ösztönzött, míg mások nem tudták mire vélni az üzenetet.

Az SMS-üzenet szövege:

”Situacija je dramaticna.

Priblizavamo se scenariju iz Italije i Spanije.

Molimo vas da ostanete kod kuce.

Krizni stab za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19

---------------------------------------------------------------------

„Drámai a helyzet.

Az olasz és a spanyol forgatókönyvhöz közeledünk.

Arra kérjük önöket, maradjanak otthon.

A COVID-19 fertőző betegség ellen küzdő válságtörzs”

Dr. Darija Kisić Tepavčević, igazgatóhelyettes, Batut Közegészségügyi Intézet: „Egyetlen tájékoztatónk célja sem a pánikkeltés. Mindannyiunk célja az, hogy a megakadályozzuk a fertőzés terjedését. A válságtörzs megegyezésre jutott a mobilszolgáltatókkal és üzenetet küldött annak érdekében, hogy azokhoz a polgárokhoz is eljusson az információ, akik nem néznek televíziót, akiknek nincs internetjük, akik számára ez az alapvető kommunikációs eszköz. A pánikkeltés nem volt célunk, a cél azoknak a tájékoztatása volt, akik eddig nem rendelkeztek információkkal, akik eddig nem fogták fel a helyzet komolyságát, hogy ilyen módon jusson el hozzájuk az üzenet.”
 

Tanjug/ Andrija Vukelić

Csütörtökön a válságtörzsek ülésén arról fognak dönteni, hogy milyen intézkedésekkel lehetne még nagyobb mértékben meggátolni a vírus további terjedését. A sajtótájékoztatón elhangzott, mindenkinek szerepe van a fertőzés terjedésének megállításában és ezt semmilyen intézkedéssel nem lehet helyettesíteni.

fertőzött
koronavírus
halott
áldozat
Darija Kisić Tepavčević
elhunyt

Most

Népszerű