Ugrás a tartalomra
Migránsok
Illusztráció: Pannon RTV

Továbbra is gondot okoznak a migránsok Bosznia-Hercegovinában

2019-08-26
20:58
2020-04-19
18:51
Forrás
Pannon RTV
A horvát határszakasz közelében lévő településeken már több mint 6000 illegális bevándorló torlódott fel.

A hétvégén odáig fajult a helyzet, hogy Bihács központjában két migráns késsel támadott meg egy fiatal lányt.

Migránsok a parkban

Az Una folyóban mosakodnak a migránsok Bihácson. A boszniai város központját szinte már teljesen a birtokukba vették az illegális bevándorlók. „Egyedül nem szoktam kijárni. Amióta megláttam itt a migránsokat nem érzem magam biztonságban. Nem érzem jól magam, ez már nem az én országom, ahol élni szeretnék. Úgy érzem, hogy el kell költöznöm innen, mert itt már semmi sem a régi” - mondja egy helyi asszony.

Egy másik helybéli asszony sem örül a több ezer bevándorlónak, akik közül ketten egy fiatal lányt is megtámadtak a hétvégén. „Hallottam az incidensről. Itt történt ennél a hídnál. Én nem félek a migránsoktól, de kellemetlen kimenni a városba, mindenhol migránsokat látni. Bihácsiak már sehol sincsenek” - meséli a nő.

A fiatal lányt ért támadást a helyi rendőrség szóvivője is megerősítette. Ale Šiljdedić elmondta, hogy a megtámadott nőnek szerencséje volt, hogy egy járókelő éppen arra tartott, így nem történt nagyobb baj. A pontos személyleírásnak köszönhetően a hatóság emberei gyorsan elfogták az elkövetőket, akik késsel fenyegették meg a lányt. „Két külföldi állampolgárról van szó, vagyis migránsokról. Két fiatal pakisztáni állampolgárt tartóztattunk le. Alkoholtesztet végeztünk el rajtuk, ami pozitív lett. Bebizonyosodott, hogy ők voltak a bűncselekmény elkövetői” - nyilatkozta a bihácsi rendőrségi szóvivő.

A migránsok egy része a városban található befogadóközpontban van elszállásolva, ahol napi szinten ételt és ruhát biztosítanak a számukra. Sokan az várostól több kilométerre létesített táborban húzzák meg magukat, de elégedetlenek az ottani körülményekkel. „Naponta két alkalommal adnak ételt, de nem valami jót. A reggeli nem jó, de amit délután adnak az finom. Az embereknek szükségük van ruházatra is, ezért jönnek be a városba, hogy vegyenek valamit. A rendőrök megfogják őket és visszaviszik a táborba” - panaszkodik az egyik migráns.

Migránsok

A befogadóközpontba a migránsok állítása szerint csak a kiskorúakat és a családokat engedik be, a felnőtt, egyedülálló férfiakat nem, ezért a város parkjaiban húzzák meg magukat. „Ha van azonosító kártyád a táborhoz, akkor kaphatsz ételt. Ha nincs kártyád, akkor nem alhatsz a táborban és valamelyik kereskedelmi épületbe kell menned. Itt tudunk csak aludni” - mutatta meg a szálláshelyét az egyik férfi.

Bihácson és a környező településeken minden eddiginél több, a hivatalos számadatok szerint csaknem hatezer migráns tartózkodik. Számuk azonban ennél is magasabbra tehető, hiszen sokan nincsenek regisztrálva és illegális szállásokon, illetve a szabad ég alatt alszanak, legalábbis ameddig a meleg idő kitart.

Bosznia-Hercegovina
Bihács
migráns

Most

Népszerű