Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

Továbbra is migránsok népesítik be a Horgos melletti Bácska-birtokot

2019-02-18
15:29
2019-02-18
17:34
Forrás
Pannon RTV
A mintegy 20, főként afganisztáni és pakisztáni illegális bevándorló célja, hogy minél előbb az EU területére jusson. A helyiek szerint kevesebben vannak, mint az elmúlt években.

A napsütésben önfeledten játszanak a migránsok horgosi Bácska-birtok területén. A környezetüket rendben tartják, ugyanakkor folyamatosan tervezik átlépésüket a szerb-magyar vagy esetleg más határok irányába.

Stábunk érkezésekor az egyik csoport éppen Horgos központjába igyekezett vásárolni.

„- Hová tart éppen?
- A központba.
- És melyik európai országba menne?
- Nem tudom.
- Nem tudja?
- Nem.
- Megpróbálta már átlépni a határt?
- Igen. Néhányszor itt Magyarország felé, néhányszor pedig Horvátország irányába is.”

Nehéz körülmények között élnek az elhagyatott épületekben, a hidegebb napokon tüzet gyújtottak,az mellett melegedtek. Az egyik egykori istálló tetőszerkezetét megbontották és eltüzelték. Van olyan migráns, aki már fél éve él az elhagyatott birtokon.

„- Mi inkább itt szoktunk lenni, de néha megpróbálunk elindulni, hogy ott léphessük át a határt.
- Melyik országba menne?
- Amelyik európai ország befogadna minket. Mindegy.”

Az egyik afganisztáni migráns azt mondta, már számtalanszor próbálkozott átlépni a határt illegálisan. Eddig mindig visszatoloncolták.

„6-7, de van az már 8 hónapja is, hogy itt élek Horgos környékén. Itt mindenki megpróbált átmenni Magyarországra, Horvátországba, de elfogták őket, visszaküldték. Amikor a magyar határt átléptem, a rendőrök elfogtak és visszatoloncoltak Szerbiába. Amikor Horvátországba mentem, ott is így jártam. Bosznia felé is hasonlóképpen próbálkoztam, de visszaküldtek. Mindenki. Már vagy hússzor próbálkoztam.”

A horgosiak korábban többször látták őket a település központjában. Most csak elvétve fordulnak meg ott, akkor jellemzően a pékséget, a pénzváltót és a boltot keresik fel. Váradi Lajos szerint nem zavaró a jelenlétük: „Párat, amit láttam, találkoztam velük. Barátságosak voltak, mást nem tudok mondani.”

Összességében az elmúlt időszakban lényegesen kevesebben fordulnak meg a szerb-magyar határ ezen részén. A migrációs útvonal az utóbbi időben inkább Bosznia-Hercegovina felé vezet. A legutóbbi információk szerint Szerbia-szerte a befogadóközpontokban 4.500 migráns tartózkodik, azok számáról, akik nem hajlandóak a központokba vonulni nincsenek információk.

migránsok
Horgos

Most

07:36, Frissítve: 07:48

Szükségállapot Velencében

Szükségállapotot hirdetett az olasz kormány az áradás miatt Velencében, 20 millió euró gyorssegélyt kap a város a legsürgősebb teendőkre.
07:17, Frissítve: 07:28

Foci: Szerbia legyőzte Luxemburgot

Az Európa-bajnoki selejtezősorozat B-csoportjában tegnap Szerbia 3–2-re nyert Belgrádban Luxemburg ellen, míg Portugália 6-0-ra verte Litvániát.
00:02, Frissítve: 00:10

Federer jutott az elődöntőbe

Roger Federer két szettben 6:4, 6:3-ra verte Novak Đokovićot a Londonban zajló tenisz világbajnokság csoportkörének harmadik fordulójában, így ő lesz ott Dominic Thiem mellett a négy között.

Népszerű

Keresi a rendőrség

Nagy erőkkel keres egy férfit a szerbiai rendőrség, akit nemi erőszak kísérletének elkövetésével gyanúsítanak. A bűncselekményt Belgrádban, a szerb főváros Vračar nevű részében követte el.