Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

Továbbra is migránsok népesítik be a Horgos melletti Bácska-birtokot

2019-02-18
15:29
2019-02-18
17:34
Forrás
Pannon RTV
A mintegy 20, főként afganisztáni és pakisztáni illegális bevándorló célja, hogy minél előbb az EU területére jusson. A helyiek szerint kevesebben vannak, mint az elmúlt években.

A napsütésben önfeledten játszanak a migránsok horgosi Bácska-birtok területén. A környezetüket rendben tartják, ugyanakkor folyamatosan tervezik átlépésüket a szerb-magyar vagy esetleg más határok irányába.

Stábunk érkezésekor az egyik csoport éppen Horgos központjába igyekezett vásárolni.

„- Hová tart éppen?
- A központba.
- És melyik európai országba menne?
- Nem tudom.
- Nem tudja?
- Nem.
- Megpróbálta már átlépni a határt?
- Igen. Néhányszor itt Magyarország felé, néhányszor pedig Horvátország irányába is.”

Nehéz körülmények között élnek az elhagyatott épületekben, a hidegebb napokon tüzet gyújtottak,az mellett melegedtek. Az egyik egykori istálló tetőszerkezetét megbontották és eltüzelték. Van olyan migráns, aki már fél éve él az elhagyatott birtokon.

„- Mi inkább itt szoktunk lenni, de néha megpróbálunk elindulni, hogy ott léphessük át a határt.
- Melyik országba menne?
- Amelyik európai ország befogadna minket. Mindegy.”

Az egyik afganisztáni migráns azt mondta, már számtalanszor próbálkozott átlépni a határt illegálisan. Eddig mindig visszatoloncolták.

„6-7, de van az már 8 hónapja is, hogy itt élek Horgos környékén. Itt mindenki megpróbált átmenni Magyarországra, Horvátországba, de elfogták őket, visszaküldték. Amikor a magyar határt átléptem, a rendőrök elfogtak és visszatoloncoltak Szerbiába. Amikor Horvátországba mentem, ott is így jártam. Bosznia felé is hasonlóképpen próbálkoztam, de visszaküldtek. Mindenki. Már vagy hússzor próbálkoztam.”

A horgosiak korábban többször látták őket a település központjában. Most csak elvétve fordulnak meg ott, akkor jellemzően a pékséget, a pénzváltót és a boltot keresik fel. Váradi Lajos szerint nem zavaró a jelenlétük: „Párat, amit láttam, találkoztam velük. Barátságosak voltak, mást nem tudok mondani.”

Összességében az elmúlt időszakban lényegesen kevesebben fordulnak meg a szerb-magyar határ ezen részén. A migrációs útvonal az utóbbi időben inkább Bosznia-Hercegovina felé vezet. A legutóbbi információk szerint Szerbia-szerte a befogadóközpontokban 4.500 migráns tartózkodik, azok számáról, akik nem hajlandóak a központokba vonulni nincsenek információk.

migránsok
Horgos

Most

Népszerű

Párját ritkító menyegző volt Palicson

Vidékünkön ma már ritkaságszámba megy az ősi zsidó hagyomány szerinti esküvő. Ezért is volt látványos és párját ritkító a pénteken Palicson megtartott menyegző.

Halálos baleset Ásotthalomnál

Halálos autóbaleset történt Ásotthalom közelében ma hajnalban, az 55-ös főúton - közölte a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon.