Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

Továbbra is migránsok népesítik be a Horgos melletti Bácska-birtokot

2019-02-18
15:29
2019-02-18
17:34
Forrás
Pannon RTV
A mintegy 20, főként afganisztáni és pakisztáni illegális bevándorló célja, hogy minél előbb az EU területére jusson. A helyiek szerint kevesebben vannak, mint az elmúlt években.

A napsütésben önfeledten játszanak a migránsok horgosi Bácska-birtok területén. A környezetüket rendben tartják, ugyanakkor folyamatosan tervezik átlépésüket a szerb-magyar vagy esetleg más határok irányába.

Stábunk érkezésekor az egyik csoport éppen Horgos központjába igyekezett vásárolni.

„- Hová tart éppen?
- A központba.
- És melyik európai országba menne?
- Nem tudom.
- Nem tudja?
- Nem.
- Megpróbálta már átlépni a határt?
- Igen. Néhányszor itt Magyarország felé, néhányszor pedig Horvátország irányába is.”

Nehéz körülmények között élnek az elhagyatott épületekben, a hidegebb napokon tüzet gyújtottak,az mellett melegedtek. Az egyik egykori istálló tetőszerkezetét megbontották és eltüzelték. Van olyan migráns, aki már fél éve él az elhagyatott birtokon.

„- Mi inkább itt szoktunk lenni, de néha megpróbálunk elindulni, hogy ott léphessük át a határt.
- Melyik országba menne?
- Amelyik európai ország befogadna minket. Mindegy.”

Az egyik afganisztáni migráns azt mondta, már számtalanszor próbálkozott átlépni a határt illegálisan. Eddig mindig visszatoloncolták.

„6-7, de van az már 8 hónapja is, hogy itt élek Horgos környékén. Itt mindenki megpróbált átmenni Magyarországra, Horvátországba, de elfogták őket, visszaküldték. Amikor a magyar határt átléptem, a rendőrök elfogtak és visszatoloncoltak Szerbiába. Amikor Horvátországba mentem, ott is így jártam. Bosznia felé is hasonlóképpen próbálkoztam, de visszaküldtek. Mindenki. Már vagy hússzor próbálkoztam.”

A horgosiak korábban többször látták őket a település központjában. Most csak elvétve fordulnak meg ott, akkor jellemzően a pékséget, a pénzváltót és a boltot keresik fel. Váradi Lajos szerint nem zavaró a jelenlétük: „Párat, amit láttam, találkoztam velük. Barátságosak voltak, mást nem tudok mondani.”

Összességében az elmúlt időszakban lényegesen kevesebben fordulnak meg a szerb-magyar határ ezen részén. A migrációs útvonal az utóbbi időben inkább Bosznia-Hercegovina felé vezet. A legutóbbi információk szerint Szerbia-szerte a befogadóközpontokban 4.500 migráns tartózkodik, azok számáról, akik nem hajlandóak a központokba vonulni nincsenek információk.

migránsok
Horgos

Most

21:20, Frissítve: 21:39

Sólymos László a Most-Híd új elnöke

Sólymos Lászlót, a Most-Híd korábbi alelnökét választották pártelnöknek a szlovák-magyar vegyespárt mai füleki kongresszusán - jelentette be a párt Facebook profilján.
20:56, Frissítve: 22:05

Irány a világűr!

Közép-európai idő szerint 21 óra 22 perckor lövik ki az Elon Musk által alapított SpaceX űrhajóját a NASA Kennedy Űrközpontból, a floridai Canaveral-ból.
19:37, Frissítve: 20:28

Teljes a káosz Minneapolisban

A hét elején történt rendőri brutalitás miatt utcai zavargások törtek ki. Minnesota állam kormányzója, Tim Waltz a Nemzeti gárda legmagasabb szintű mobilizációját rendelte el.

Népszerű

Újra szabadon átléphető a szerb-magyar határ

Ma délelőttől karanténkötelezettség nélkül lehetséges a személyforgalom a szerb-magyar határon a szerb és a magyar állampolgárok számára - jelentették be Röszkén sajtótájékoztatón.