Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Lukács Attila

Továbbra sem iható a nagybecskereki víz

2020.12.17
07:45
2020.12.17
15:45
Forrás
Pannon RTV
Tizenhat év után is megoldatlan Nagybecskerek vízellátása. Sőt, a vízgyárban történt hétfői robbanás után, amelyben két dolgozó megsérült, bizonytalanná vált a berendezés üzembe helyezése. A városi hálózatban ugyan van víz, de az továbbra sem iható.
Pannon RTV/Lukács Attila

Újra sorok az egyetlen nagybecskereki öko-kút előtt, ugyanis, ahogy már sokadszor, ismét leállt a vízgyár próbaüzemeltetése, újra sárgás-barna színű a csapvíz. Aki teheti, továbbra is palackozott vizet vásárol. Ráadásul a járványhelyzet miatt még több vízre van szüksége mindenkinek.

Milan Novaković, nyugdíjas, Nagybecskerek: „Mit mondjak? Talán az illetékeseknek kellene erről gondolkodniuk. Én nem javíthatok ezen semmit. A víz nem jó. A feleségem megnyitotta a melegvizes csapot és egy gallydarab jött ki belőle.”

Pannon RTV/Huszár Dániel

A víz most – klórozás után - közvetlenül a kutakból kerül a vezetékbe. A vízgyár lekapcsolása és az átállás mondhatni rutinszerű volt. A berendezés próbaüzemeltetése során ugyanis erre már többször is szükség volt.

Siniša Gajin, sajtófelelős, Városi Vízművek, Nagybecskerek: „2004-ben a tartományi egészségügyi felügyelőség betiltotta a vezetékes víz használatát. Ez a tiltás mindmáig érvényben van. Úgyhogy a városi vízvezetékből származó víz, amely jelenleg a kutakból érkezik, fogyasztásra alkalmatlan.”

Pannon RTV

A vízellátás megoldása elhúzódott, de az emberek reagálásából ítélve leszögezhető, hogy a nagybecskerekieknek jó a tűrőképessége. A Polgári Fordulat civil egyesület most lakossági fórumokon próbálja melegen tartani a problémát.

Dušan Kokot, elnök, Polgári Fordulat civil egyesület: „Ez elsősorban egészségügyi kérdés. Ahhoz, hogy konkrét megoldáshoz jussunk, széleskörű nyilvános vita szükséges, amelyben részt kell vennie az önkormányzati hatalom képviselőinek, de ugyanúgy a szakmának és a polgároknak is véleményt kellene mondaniuk arról, hogy hogyan oldhatnánk meg a problémát. Sajnos - mint sok mást - ezt is úgy akarták megoldani, hogy „van egy haverom, aki ezt majd megcsinálja”.”

Pannon RTV/Lukács Attila

A robbanás okairól hivatalos információ továbbra sincs. A vizsgálat még tart, és amíg az be nem fejeződik, addig a vízgyár igazgatója sem mehet be a létesítménybe. Jó hír azonban, hogy az égési sérüléseket szenvedett dolgozók állapota javul.

Nagybecskerek
víz
vízgyár
ivóvíz

Most

17:31, Frissítve: 17:36

Beléphetnek Magyarországra az ott érettségiző diákok

Beléphetnek Magyarország valamennyi megnyitott határátkelőhelyén azok a külföldön tartózkodó diákok, akik az érettségi vizsgán történő részvételüket igazolni tudják az intézmény vizsgabehívójával, május 2-a és 26-a, valamint június 2. és 26. között.
16:19, Frissítve: 17:29

Védjük meg a tavasz hírnökeit!

A több napig tartó hideg és csapadékos tavaszi időjárás különösen megnehezíti a fecskék életét. A hűvös időben a madarak kevés repülő rovart találnak, ami egyébként a kizárólagos táplálékukat jelenti. Mi segíthetünk, hogy túléljék rossz a időt!

Népszerű

A szabadkai vörös zóna

A Pannon Televízió stábja engedélyt kapott arra, hogy a Szabadkai Közkórház covid-részlegének vörös zónájában forgasson, ott, ahol a legsúlyosabb betegeket kezelik. Megrázó felvételeket rögzítettünk!