Ugrás a tartalomra

Továbbra is sok a migráns az észak-bánáti településeken

2020-02-13
17:27
2020-04-19
19:02
Forrás
Pannon RTV
Majdányon, Rábén, Oroszlámoson folyamatosan járőröznek a szerb hatóság emberei, de a falvakban annyi illegális bevándorló van, hogy a rendőrök is csak nehezen birkóznak meg a rájuk háruló feladattal.

A helyiek szerint az elmúlt napokban valamelyest javult a helyzet, de ez továbbra is távol áll a régen megszokott nyugalomtól.

Majdányon, Rábén és Oroszlámoson szinte minden lakatlan házba beköltöznek a migránsok. A mögöttem látható épületnek az egyik szobájában is tüzet raktak. A füst pedig a megbontott tetőszerkezeten áramlik ki.

Stábunkat a ház belsejében nem csak a lobogó tűz, hanem a migránsok otthagyott holmijai fogadta. Matracok, pokrócok és minden ami ahhoz szükséges, hogy az illegális bevándorlók átvészeljék a hideg napokat. Őket a hatóság emberei folyamatosan próbálják kitessékelni az épületekből. A migránsok azonban nem mennek messzire, csak az észak-bánáti falvak utcáin bolyonganak. Méghozzá nem is kevesen.

Stábunk egy pakisztáni csoport tagjaival beszélgetett, akik napok óta folyamatosan próbálkoznak az átkeléssel a szerb-magyar-román hármashatárnál: „Eddig hét alkalommal próbáltam átszökni, de ahogyan önök is tudják, nagyon nehéz átjutni a határon. A rendőrök elfognak minket, van hogy a románok, van hogy a magyar rendőrök és visszaküldenek minket Szerbiába.”

A migránsok szinte otthon érzik magukat a lakatlan házakban, az utcán is folyamatosan vonulnak a kisebb-nagyobb csoportok. Jovan Torbica oroszlámosi lakos szerint, ha a rendőrség nem lenne a terepen, akkor még a mostanitól is több migráns érkezne a környékre: „Most egy kicsit jobb, amióta Pásztor Bálint felszólalt a parlamentben. A rendőrség jön és végzi a munkáját. Meg kell védeni a polgárokat és a vagyonukat.”

A majdányon élő Ábrahám József szerint a migránsok szinte több kenyeret vásárolnak a vegyesboltban, mint a helyiek: „A kisboltban 60 meg 80 kenyeret megrendelnek, és azt estefelé elviszik. Csak vannak, hiába vannak itt a rendőrök. Nekik is van dolguk.”

A majdányi és a rábéi lakosok nemrég aláírásgyűjtésbe fogtak a kialakult migránshelyzet miatt. A petíció kezdeményezője Gyémánt Ella volt. Szerinte a kezdeményezést mindenki aláírta, akit otthont találtak: „Szerettük volna elérni vele, hogy biztonságosabban éljünk, mert nagyon sok volt a migráns a faluba, Majdányon és Rábén is. Nagyon sok idős család és egyedül élő van. Féltünk az utcára menni. Nem tudjuk, hogy mit akarnak, ez a probléma és félünk tőlük, hogy valami probléma lesz belőle.”

Az aláírt petíciókat a szervezők átadták a törökkanizsai polgármesternek, a törökkanizsai rendőrkapitánynak és a VMDK elnökének, hogy juttassa el a tartományi képviselőház illetékeseihez.

Majdány
Rábé
Oroszlámos
lakatlan
petíció
VMDK
Dr. Pásztor Bálint
migráns

Most

Népszerű

Ausztriában szakad a hó

A meteorológiai Intézet Tirol, Vorarlberg, Salzburg és Nyugat-Steiermark tartományokra kiadta a téli figyelmeztető jelzést.

Lezuhant egy Mig-21-es

Lezuhant ma reggel egy MiG-21-es típusú vadászgép Mali Zvornik közelében. Mindkét pilóta, Dejan Krsnik és Zvonko Vasiljević meghalt.