Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Kerekes Rudolf

Tudományos kávéházat szerveztek nőknek Belgrádban

2019-02-12
10:17
2019-02-12
15:30
Forrás
Pannon RTV
A nők a tudományban világnap alkalmából a Collegium Hungaricum rendezvényén elhangzott: több nő vesz részt a felsőoktatásban mint férfi, a doktori fokozattal rendelkezők aránya pedig közel azonos.

A tudományt népszerűsítő rendezvény vendégei között volt orvos, programozó, régész, mérnök és antropológus. Az estet azzal a céllal szervezték meg, hogy arra ösztönözzék a nőket, válasszanak olyan szakmákat, ahol feltalálóként, fejlesztőként, kutatóként, művészként, mérnökként, tervezőként tudnak majd dolgozni. Kristina Vasović, Belgrád: „Azt hiszem, hogy mindenki nevében, aki ma este itt volt, azt mondanám, hogy nagyon szép volt, és olyan témákról beszéltünk, amelyek a társadalomban mindannyiunk számára fontosak mind a férfiak, mind a nők számára.

A rendezvényen kiemelték: a fiatal nőkre kiemelt figyelmet kell fordítani, különösen a természettudományi-, a műszaki- és az informatikai területen, ahol jelenleg alacsony a számarányuk. Nehezen döntenek ugyanis a tudományos szakmák mellett. Anđelka Isaković, orvos, Belgrád: „Nos, el kell ismernem, hogy ez nem volt könnyű döntés, de valahogy mindig kíváncsi voltam, többet akartam tudni, érdekeltek a dolgok, amiket nem könnyű megtalálni a tankönyvekben és egyszerűen csak érdekelt, hogy megértsem, hogyan működik a világ.

Manapság már több nő vesz részt a felsőoktatásban mint férfi, a doktori fokozattal rendelkezők aránya pedig közel azonos - hangzott el a többi között a Collegium Hungaricum és a Tudománynépszerűsítő Központ által szervezett rendezvényen.

Collegium Hungaricum
Belgrád
nők a tudományban

Most

09:57, Frissítve: 10:03

Akiknek szenvedélyük az utazás

Közel kilencszáz helyen járt a világon eddig az utazási világrekorder. Az amerikai származású Robert Bonifas pontosan 864 célállomáson fordult meg, ahol számtalan kalandos élménnyel gazdagodott.
09:48

Viharos, esős őszre készülhetünk

Nem lesz nyugodt és stabil az időjárás ősszel a Balkánon. Az AccuWeather előrejelzése szerint szeptembertől heves viharok, zivatarok lehetnek, hasonlóak, mint amilyenek nyáron is előfordultak.
08:04

Öngyilkos merénylet egy kabuli esküvőn

Hatvanhárom halálos áldozata és több mint száznyolcvan sebesültje van annak az öngyilkos merényletnek, melyet vasárnapra virradóra követtek el Kabulban egy esküvőn – közölték afgán hatósági források.

Népszerű

Szakad a hó Ausztráliában

Hideghullám érte el Délkelet-Ausztráliát, a hegyvidéki területeken a hőmérséklet -3 fok körül mozgott.

Közel 200 km/h-val száguldozott

193 kilométeres óránkénti sebességgel haladt egy 24 éves férfi a szerbiai Rača település olyan útszakaszán ahol a sebességkorlátozás 80 km/h volt.