Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Kerekes Rudolf

Tudományos kávéházat szerveztek nőknek Belgrádban

2019.02.12
10:17
2019.02.12
15:30
Forrás
Pannon RTV
A nők a tudományban világnap alkalmából a Collegium Hungaricum rendezvényén elhangzott: több nő vesz részt a felsőoktatásban mint férfi, a doktori fokozattal rendelkezők aránya pedig közel azonos.
Pannon RTV/Kerekes Rudolf

A tudományt népszerűsítő rendezvény vendégei között volt orvos, programozó, régész, mérnök és antropológus. Az estet azzal a céllal szervezték meg, hogy arra ösztönözzék a nőket, válasszanak olyan szakmákat, ahol feltalálóként, fejlesztőként, kutatóként, művészként, mérnökként, tervezőként tudnak majd dolgozni. Kristina Vasović, Belgrád: „Azt hiszem, hogy mindenki nevében, aki ma este itt volt, azt mondanám, hogy nagyon szép volt, és olyan témákról beszéltünk, amelyek a társadalomban mindannyiunk számára fontosak mind a férfiak, mind a nők számára.

Pannon RTV/Kerekes Rudolf

A rendezvényen kiemelték: a fiatal nőkre kiemelt figyelmet kell fordítani, különösen a természettudományi-, a műszaki- és az informatikai területen, ahol jelenleg alacsony a számarányuk. Nehezen döntenek ugyanis a tudományos szakmák mellett. Anđelka Isaković, orvos, Belgrád: „Nos, el kell ismernem, hogy ez nem volt könnyű döntés, de valahogy mindig kíváncsi voltam, többet akartam tudni, érdekeltek a dolgok, amiket nem könnyű megtalálni a tankönyvekben és egyszerűen csak érdekelt, hogy megértsem, hogyan működik a világ.

Pannon RTV/Kerekes Rudolf

Manapság már több nő vesz részt a felsőoktatásban mint férfi, a doktori fokozattal rendelkezők aránya pedig közel azonos - hangzott el a többi között a Collegium Hungaricum és a Tudománynépszerűsítő Központ által szervezett rendezvényen.

Collegium Hungaricum
Belgrád
nők a tudományban

Most

20:21

A portugálok ellen javítottak a németek

A német válogatott egygólos hátrányból fordítva magabiztos, 4-2-es győzelmet aratott a portugál csapat felett a labdarúgó Európa-bajnokság magyar érdekeltségű F csoportjának második fordulójában, Münchenben.
18:01, Frissítve: 19:10

Focizni jó – minden korosztálynak

Családi napot tartott a hajdújárási Vinogradar Futballklub. Az esemény alkalmával a gyerekek mellett a szülők is összemérhettél erejüket a pályán, illetve új tagok felvételére is sor került.

Népszerű

Mától érvényesek az enyhítések Szerbiában

A járványhelyzet javulásával a köztársasági válságstáb hétfőn döntött a járványügyi intézkedések enyhítéséről, azonban ezt a kormánynak is el kellett fogadnia. Az új szabályok mától léptek hatályba.

Két bácsfeketehegyi kamasz fulladt vízbe

Két bácsfeketehegyi fiú belefulladt a Kúla-Kishegyes-csatornába. A 14 és 16 éves fiúk a Szikics és Kishegyes közötti szakaszon fürödtek, ott történt a tragédia - erősítették meg a szerb közmédiának a Szabadkai Rendőrkapitányságon.
Horgos-2

Megnyílik az összes határátkelő

Megnyílik az összes határátkelő Szerbia és Magyarország között - jelentette be Facebook-bejegyzésében Pásztor István. A Vajdasági Magyar Szövetség elnöke azt írja, június 23-ától az összes határátkelő dolgozni fog a két ország között.