Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Kerekes Rudolf

Tudományos kávéházat szerveztek nőknek Belgrádban

2019-02-12
10:17
2019-02-12
15:30
Forrás
Pannon RTV
A nők a tudományban világnap alkalmából a Collegium Hungaricum rendezvényén elhangzott: több nő vesz részt a felsőoktatásban mint férfi, a doktori fokozattal rendelkezők aránya pedig közel azonos.

A tudományt népszerűsítő rendezvény vendégei között volt orvos, programozó, régész, mérnök és antropológus. Az estet azzal a céllal szervezték meg, hogy arra ösztönözzék a nőket, válasszanak olyan szakmákat, ahol feltalálóként, fejlesztőként, kutatóként, művészként, mérnökként, tervezőként tudnak majd dolgozni. Kristina Vasović, Belgrád: „Azt hiszem, hogy mindenki nevében, aki ma este itt volt, azt mondanám, hogy nagyon szép volt, és olyan témákról beszéltünk, amelyek a társadalomban mindannyiunk számára fontosak mind a férfiak, mind a nők számára.

A rendezvényen kiemelték: a fiatal nőkre kiemelt figyelmet kell fordítani, különösen a természettudományi-, a műszaki- és az informatikai területen, ahol jelenleg alacsony a számarányuk. Nehezen döntenek ugyanis a tudományos szakmák mellett. Anđelka Isaković, orvos, Belgrád: „Nos, el kell ismernem, hogy ez nem volt könnyű döntés, de valahogy mindig kíváncsi voltam, többet akartam tudni, érdekeltek a dolgok, amiket nem könnyű megtalálni a tankönyvekben és egyszerűen csak érdekelt, hogy megértsem, hogyan működik a világ.

Manapság már több nő vesz részt a felsőoktatásban mint férfi, a doktori fokozattal rendelkezők aránya pedig közel azonos - hangzott el a többi között a Collegium Hungaricum és a Tudománynépszerűsítő Központ által szervezett rendezvényen.

Collegium Hungaricum
Belgrád
nők a tudományban

Most

Népszerű

Ítéletidő Bácskában

Szabadkát nem sokkal 20 óra előtt érte el a vihar. Egyes helyi közösségekben nagy mennyiségű jég esett.