Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Zséli Ágnes

Tüdőspecialista a koronavírus tüneteiről

2020.11.30
10:57
2020.11.30
16:55
Forrás
Pannon RTV
A koronavírus jelenleg agresszívebb, mint amilyen tavasszal volt - állítja a tüdőspecialista. Dr. Kovács László szerint, amíg nem érkezik meg a védőoltás, védekezni kell.

A szakember beszélt a betegség lefolyásáról is. Azt mondta: a koronavírus-fertőzés úgy kezdődik, hogy egy magas láz jelentkezik, ezt kíséri a hidegrázás, az ízületekben a fájdalmak, valamint fejfájás is. Egy komoly fáradékonyság, utána a következő napokban jelentkezik a torokfájás száraz köhögéssel, ami azt jelenti, hogy a vírus lefelé halad az alsó légutakba. Dr. Kovács hangsúlyozta: ez a folyamat egy hétig tart. Az alsó légutaknál jelentkező gyulladás hozhat komoly kórképet a betegeknél - tette hozzá az orvos.

Dr. Kovács László, tüdőspecialista, Törökbecse: A következő pillanat lehet az is, hogy a vírus elindul az emésztőrendszerbe. Ebben az esetben jellemző a hányás, hányinger, hasmenés, ami azt jelenti, hogy a vírus még egy utat talált magának és a következő fázisban lehet komoly szimptomatológia az ún. emésztőrendszerben. A fiataloknál jellemző még az, hogy a vírus megrongálja a receptorokat a szag és ízek iránt. Ez a fiataloknál és a gyerekeknél jellemző. Ami dominál a kórképben a komoly betegeknél, a borzadalmas fáradékonyság, a légszomj, ami azt jelenti, hogy a beteg nem képes pár lépést sem tenni, már kifullad és ebben az esetben nagyon oda kell figyelni, vigyázni, hogy időben reagáljunk.

koronavírus
tünet
tüdőspecialista
Dr. Kovács László

Most

Népszerű

Aleksandar Vučić: Aki mer, az nyer

Aki mer, az nyer - mondta magyarul Aleksandar Vučić szerb államfő Horgoson. Ezzel a mondattal Orbán Viktor magyar miniszterelnök Szerbia felé irányuló politikáját jellemezte.