Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szkocsovszki László

Túljelentkezés van a szabadkai Kosztolányi Dezső Gimnáziumban

2019-06-01
15:44
2020-02-10
17:20
Forrás
Pannon RTV
Az anyanyelvből megszervezett felvételi vizsgára többen jelentkeztek, mint amennyi szabad hely van a szabadkai Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnáziumban.

A nyelvi szakokra csak azok pályázhatnak, akik sikeresen teljesítik a mai anyanyelvi és a holnapi idegen nyelvi vizsgát.

Idén a szabadkai Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium két nyelvi szakára összesen 48 diák iratkozhat be. Viszont 58-an jelentkeztek: 45-en angol szakon, 13-an pedig német szakon szeretnék folytatni tanulmányaikat.

Egy 24-es létszámú angol nyelvi osztályt és egy szintén 24 fős, kombinált angol-német nyelvi osztályt indítanak idén. Vajdaság minden részéből érkeztek a szombati, anyanyelvi felvételire. A teszt kitöltésére két óra állt a felvételizők rendelkezésére.

László Attila temerini végzős nyolcadikos anglisztikára iratkozna. Azt mondta, az anyanyelvi felvételin a húszból csak egyetlen feladatot nem tudott megoldani, azt, amelyik a házi olvasmányra vonatkozott: „A többi feladat, ahol az ismert írókat és az ismert verseket, költői alkotásokat fel kellett ismerni, azokat szerintem mindenki le tudta írni, megoldotta, és szerintem azon, a többsége az egész felvételizős csoportnak maximális pontot fog szerezni.”

Dudás Lilla bajmoki végzős is a Kosztolányiba szeretne iratkozni, német szakra:
„- Szerintem nem volt nehéz, mindent kitöltöttem, és majd meglátjuk.
- Vasárnap pedig idegen nyelvből felvételiztek, ott mire számítasz?
- Remélem, hogy az sem lesz nehéz és eleget készültem ahhoz, hogy le tudjam tenni.”

Hosszú idő után őszre újra nyílik egy sportosztály is, számukra azonban nincs felvételi, részletezte Novák Attila. A Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium igazgatója hozzátette, többen már egy óra alatt megoldották a tesztet: „Nem annyira a tárgyi tudást méri a feladatlap, a teszt, hanem inkább a kreativitást, az íráskészséget, az anyanyelvi készséget, hogy hogyan tud bánni az anyanyelvével, és akkor van néhány olyan téma is, ahol kell tudni tényanyagot is. Tehát anélkül azért nem megy.”

Magyar és idegen nyelvből is összesen 120 pont szerezhető és ahhoz, hogy sikeres legyen a felvételi vizsga, legalább 50 százalékot, azaz minimum 60 pontot kell elérni.

Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium
felvételi
túljelentkezés
anyanyelv
vizsga
Szabadka

Most

18:20

Gazdák, figyelem!

IPARD forrásokkal kapcsolatos rendeletek születtek a szerb kormány ülésén. Jó hír a hízómarha-tenyésztőknek: támogatást kaphatnak.
17:33, Frissítve: 17:44

Indián tábor Csantavéren

Egy idős, csantavéri házaspár alakította ki az indián tábort, benne minden indián kultúrára jellemző kellékkel.

Népszerű

Kigyulladt egy családi ház Szabadkán

Kigyulladt egy ház Szabadkán, a Bodrogvári Ferenc utcában. A családi ház lángokban áll, a tűzoltók és a mentők most értek a helyszínre. A kiérkező két tűzoltókocsival azonnal megkezdték a ház oltását.
Számlák a borítékban

Már most kezdjék el gyűjteni a számlákat!

Harminc autót és tíz belgrádi lakást is lehet nyerni a Vedd el a számlát, és nyerj! elnevezésű állami nyereményjáték újabb körében, amelynek célja, hogy visszaszorítsa a feketegazdaságot Szerbiában.