Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Géza

Túlterheltek a vajdasági kórházak

2021.10.26
17:24
2021.10.26
18:16
Forrás
Pannon RTV
Folyamatosan emelkedik a koronavírus-fertőzöttek száma Vajdaság területén, a kórházak túlterheltek. Az újvidéki covid-kórházban a 600 ágyból 522 foglalt, 51 ember lélegeztetőgép segítségére szorul.

Az aktív fertőzöttek száma 26 ezer, 45 községben rendkívüli a járványhelyzet. A legtöbb beteget Újvidéken tartják számon, majd Szabadka következik a sorban. A tartományi székvárosban egyébként tegnap este 40 vendéglátóipari egységet ellenőriztek 22 óra után a védettségi igazolásokkal összefüggésben, két esetben történt szabályszegés.

Pannon RTV/Juhász Géza

Maja Sedar pontosan egy éve esett át a betegségen. Könnyebb tünetei voltak csupán. A vakcina második dózisát vette fel.

„Iszonyatos fejfájásom volt, lázam viszont nem, a CRP-értékem sem emelkedett meg, de borzasztóan fájt a fejem, szóval... De meggyógyultam.”

Mirko Sedar ugyan felvette a kínai Sinopharm második adagját is, mégis megfertőződött. Nyolc napot töltött az újvidéki covid-kórházban, néhány napja engedték ki.

„Most már minden rendben van, minden rendben, de ez a csapás az egész szervezetemet megzavarta, a vércukorszintemet, meg minden mást, mindenre kihatással volt, szóval még sok dolog van vele.”

Pannon RTV/Juhász Géza

Újvidéken több mint 6100 az aktív fertőzöttek száma, a covid-kórház is majdnem teljes kapacitással működik, 522 beteget ápolnak ott, közülük 51-en szorulnak mesterséges lélegeztetésre. Az újtelepi covid-rendelőbe az elmúlt néhány napban sokkal többen jelentkeznek koronavírus-gyanús tünetekkel.

Dr. Mirjana Puškarević, orvos, újtelepi Covid-rendelő, Újvidék: „Naponta 700-850 beteg megy át ezen az intézményen. Nőtt a kórházi kezelésre szoruló betegek száma is. Az lenne a tanács a polgárok számára, hogy azokban az első napokban, amikor megjelennek a tüneteket, vagyis a gyengeség, a torokszárazság, ne jöjjenek azonnal. A legjobb, ha várnak három-négy napot, majd utána jönnek el kivizsgálásra és tesztelésre.”

Az orvos hozzátette, semmiképpen se csináltassunk saját szakállunkra laboratóriumi vizsgálatokat, illetve ne essünk pánikba. A betegség veszélyes, de gyógyítható, ennek ellenére a legjobb, ha igyekszünk megelőzni.

Újvidék
covid-kórház
koronavírus

Most

17:45, Frissítve: 19:51

Toborozták a számlálóbiztosokat

Több mint 40 ezren töltötték ki a számlálóbiztosi munkával kapcsolatos elektronikus jelentkezési űrlapot – jelentette be a Köztársasági Statisztikai Intézet.
16:51, Frissítve: 16:56

Nagy ho-ho-horgász gyerekek

Egyhetes ifjúsági horgásztábort tartanak a Péterrévéhez közeli Csík-ér partján. Az esemény a Mohol Sporthorgász Egyesület szervezésében valósult meg.
16:49, Frissítve: 20:07

KORszintézis

KORszintézis címmel szervezték meg a Topolyai Művésztelep idei nyári alkotótáborát. A vajdasági művészek a tábor első napjaiban a város kültéri alkotásait tekintették meg, melyek inspirációul szolgálnak az alkotáshoz.

Népszerű