Ugrás a tartalomra

Túlterheltek a Zentai Közkórház dolgozói, nincsenek elegen (videó)

2017-03-12
13:00
Annak ellenére, hogy Szerbiában kétezer munkanélküli orvost tartanak számon, mégis hiány van belőlük
Annak ellenére, hogy Szerbiában kétezer munkanélküli orvost tartanak számon, mégis hiány van belőlük. Ennek oka, hogy létszámstop van érvényben az egészségügyben, így az intézmények csak nagy nehézségek árán tudnak munkaviszonyt létesíteni. Zentán a legtöbben a hosszú várakozási időre panaszkodnak az egészségügyi ellátással kapcsolatban. Aulik Béla, Zenta: „Nagy a várakozási idő, erről ennyit, most is vérvételre majd csak kedden kerülök sorra.” A vizsgálatra való várakozás ideje a választott orvostól függően változhat. Újházi László, Zenta: „Például egyik nap jelentkezem, másnap már jöhetek az orvoshoz.” zenta egeszseghaz Zentán hiába működik egészségügyi középiskola, mégis hiány van szakápolókból. Az egészségházakban a szakápolók fizetése nem haladja meg a 30 ezer dinárt, az orvosoké pedig 60 ezer dinár körül alakul. A magasabb külföldi jövedelmek csábítóan hatnak a szerbiai munkaerőre. Lőrinc Csongor, egészségüggyel és szociális ügyekkel megbízott tag, Zenta Város Tanácsa: „Az egyik ok a létszámstop, ami azt jelenti, hogy aki befejezi az iskolát nem tud munkába állni és másra kényszerült, a másik ok a túlságosan elkomplikált felvételi procedúra, a harmadik pedig az egészségügyben elég alacsonyak a fizetések és ez is sajnos egy nagyon nagy mérvadó ebben a dologban.” zentai kozkorhaz 1 A Zentai Közkórházban az utolsó két évben csak külön minisztériumi engedéllyel vehetnek fel dolgozót. A nyugdíjba vonulók helyére lépőkkel is csak meghatározott időre köthetnek szerződést. Dr. Vasas Mihály, igazgató, Zentai Közkórház: „A betegbiztosító jelentősen kevesebb dolgozót hagy jóvá, jobban mondva fizet, mint amennyi a normatíváknak megfelel. Tehát ezt még a korlátozások előttről örököltük, jobban mondva ez már 10 éve húzódó dolog. Minden szférában, úgy a szakdolgozók, az orvosok, a kiszolgáló személyzetet illetően minden szférában jelentősen a normatívák alatt vagyunk. A meglévő feladatot, vagyis a 240 ágyon fekvő beteget, a szakszolgálatot kb. 15%-al kevesebb dolgozóval látjuk el, mint átlagosan az országban. Innen indultunk és ehhez jöttek még a korlátozások.”A Zentai Közkórház működése jelenleg az ott dolgozók elkötelezettségén múlik, és attól függ, hogy meddig bírják az emberek a túlterhelést. zentai kozkorhaz 2
Zentai Közkórház
kevés dolgozó
túlterheltség
létszámstopp

Most

23:33, Frissítve: 00:12

Közvita a vajdasági közmédia műsorairól

A vajdasági közmédia műsorairól tartott közvitát csütörtökön este Szabadkán a Vajdasági RTV Műsortanácsa. Pancsova és Temerin után a szabadkai volt a harmadik, a zárórendezvény Újvidéken lesz.
23:23, Frissítve: 00:34

Győzött a Partizan

A Partizan labdarúgói 2:1-es győzelmet arattak a Young Boys csapata felett az Európa Liga B csoportjának ötödik fordulójában. A Partizan bejutott a kieséses szakaszba az Európa Ligában.
22:23, Frissítve: 00:12

„Szeretném, ha lennének barátaim”

Tavaly karácsony óta nincs áram a bajmoki Bošković család házában. Öten élnek együtt egy háztartásban. Három gyermekük van, de hamarosan újabb babával bővül a család.
21:54, Frissítve: 00:33

BATE Boriszov - Crvena Zvezda 0:0

A belgrádi együttes gól nélküli mérkőzést játszott Fehéroroszországban. Ezzel növelte esélyét, hogy tavaszra is a nemzetközi porondon szerepelhessen.

Népszerű

Cvijan család háza

Segítsünk a szabadkai Cvijan családnak

Egy hete nincs áram a szabadkai Cvijan család házában, mert nincs miből fizetni a számlát. Heten élnek együtt egy háztartásban. Zsuzsanna egyedülálló anyukaként neveli két gyermekét.