Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Scheller Endre

Tüntetés Szabadkán

2020.02.29
20:18
2020.04.19
19:21
Forrás
Pannon RTV
Békés tüntetésre gyűltek össze a polgárok ma késő délután Szabadkán. A megmozdulás célja, hogy felhívja a figyelmet a migránshelyzetre környékünkön.
Pannon RTV/Scheller Endre

A résztvevők elsétáltak a Városházától a Jadran színpadig, majd onnan vissza. A demonstráció valamivel 19 óra előtt ért véget. A szervezők az állam intézkedéseit sürgetik, nagyobb rendőri jelenlétet szeretnének az érintett területeken, és hogy a bevándorlók ne szabadon az utcákon legyenek, hanem befogadóközpontokban helyezzék el őket.

Pannon RTV/Scheller Endre

Saša Demić, szervező: A mai polgári összejövetel fő oka, hogy az utcáinkon, a városunkban nem létezik többé az a biztonság, amelyet 20-25 évvel ezelőttről ismerünk, amikor Szabadka egy nyugodt és biztonságos város volt. Akkor még normálisan lehetett sétálni a városban este, délben és reggel is. Ma nem lehet a gyerekeket egyedül elengedni az iskolába. Ma a gyerekeket vezetni kell az iskolába.

Pannon RTV/Scheller Endre

A tüntetésen résztvevő szabadkaiak, mint mondják, a biztonságukat féltik.

Szőcs Mária:
Az az igazság, hogy nagyon félünk, és most ahogy kísérjük a helyzetet a világban, egyre bizonytalanabbak vagyunk, hogy mi következhet ezután. Jobb, hogy ha előre megakadályozzuk a bajt, mint aztán... Nem tudom mi lesz velünk, tényleg.

Pannon RTV/Scheller Endre

Az előző hasonló megmozduláshoz képest most többen gyűltek össze Szabadka központjában. Hasonló megmozdulás volt egyébként Požarevacon is, Szabadkára pedig érkeztek tiltakozók Rumáról és Zomborból is.

Milan Jovanović, Zombor:
Zomborból jöttünk a barátommal, eljöttünk, hogy támogatást nyújtsunk a szabadkai társainknak. Egyszerűen vissza akarjuk szorítani a viselkedésüket, a gőgös hozzáállásukat. Úgy gondolom, hogy nem tartoznak ide, és hogy nagy gondokat okoznak. Mindenki fél tőlük.

A szervezők nyílt levelet is felolvastak, amelyben arra kérik a belügyi szerveket és az állam vezetését, hogy védjék az ország határait és egyetlen illegális bevándorlót se engedjenek be Szerbiába.

Szabadka
biztonság
migránsellenes
migránsválság

Most

22:06

Elfogadták a képviselők a jelentést

A köztársasági parlament képviselői közül 154-en szavaztak igennel, 23-an nemmel a Pristinával folytatott párbeszédről szóló jelentésre, amely a tavaly szeptembertől idén január közepéig terjedő időszakra vonatkozik.
21:17

Dr. Pásztor Bálint a koszovói jelentésről

A vajdasági magyarság érdeke is az, hogy béke és stabilitás legyen az országban, és ameddig Koszovó kérdése nem oldódik meg, addig Szerbia nem tud előre jutni sem az integráció, sem a gazdasági fejlődés útján.
21:11

Áthelyezik a belgrádi állatkertet

Majdnem kilencven évvel megalapítása után Belgrád közvetlen központjából egy szigetre helyezik át a belgrádi állatkertet annak érdekében, hogy a nándorfehérvári várnak is helyet adó Kalemegdan felkerülhessen az UNESCO világörökségi listájára.

Népszerű

Meghalt egy féléves gyermek

A kuršumlijai Egészségügyi Központ sürgősségi osztályára vitték be, életjelek nélkül volt. A gyermeket előző nap megvizsgálták ebben az egészségügyi intézményben, ahol az illetékesek szerint megfelelő terápiát írtak elő.

Ilyen egy hagyományos falusi lakodalom!

300 vendég és 17 vőfély mulatott a 16. vőfélybálon Szabadkán, a Népkörben. Magyarországról és Vajdaságból érkeztek a vőfélyek és vőfélylányok, akik közül többen családi hagyományként űzik ezt a mesterséget.

Szabadka legendás diszkói

Largo, Aquarius, Lezonit, Amfora, Mladost, Hacienda… Legendás hírű szabadkai szórakozóhelyek a 1970-es és 80-as évekből, amikor még mindenki táncolt.