Ugrás a tartalomra

Tüntetni fognak a nyugdíjasok Belgrádban

2019-05-14
23:08
Forrás
Szabad Magyar Szó
Tiltakozást jelentett be a nyugdíjaztatott katonai személyek szakszervezetének szövetsége.

A tagok azért vonulnak pénteken 11 órakor a Nikola Pašić térre Belgrádban, mert az Alkotmánybíróság felfüggesztette az eljárást a nyugdíjak ideiglenes kifizetési módjáról szóló törvény alkotmányosságának kivizsgálása ügyében, amit a képviselők kezdeményeztek. Jovan Tamburić, az egyesület elnöke azt mondta, azért szervezik a tiltakozást, mert a nyugdíjreform teljesen átláthatatlan, továbbá azért is, mert a Szerbiai RTV közszolgálati médiumként nem tudósít objektíven a nyugdíjasok helyzetéről és a nyugdíjbiztosító leépítése körüli problémákról.

Az elnök szerint egyetlen bíróságnak sem volt ereje és bátorsága foglalkozni az üggyel és kimondani, hogy egy alkotmányellenes törvényről van szó.

Tamburić hozzátette, hogy a nyugdíjakat, az árakhoz viszonyítva, 26 százalékkal kellett volna növelni, majd kiemelte, 2012 óta a legsebezhetőbb rétegtől, vagyis az idősektől 4-5 milliárd eurót “lopott el” az állam.

Vesna Rakić Vodinelić jogászprofesszor a Betának azt mondta, hogy az Alkotmánybíróság nem megszokott döntést hozott azáltal, hogy április 25-én egyszerűen csak felfüggesztette az ügyet, és hogy tulajdonképpen csendben elismerte, hogy a szóban forgó törvény alkotmányellenes.

nyugdíjas
tüntetés

Most

16:26

Tűz pusztít Bosznia-Hercegovinában

Trebinje környékén, a Boszniai Szerb Köztársaságban az éj folyamán a lángok a szél miatt több kilométerre kiterjedtek. Félő, hogy a lángok a közelben elhelyezkedő Zasad településig jutnak.

Népszerű

Megtámadták a TSC szurkolóit Temerinben

A TSC szurkolóinak egy kisebb csoportját eddig ismeretlen tettesek megtámadták Temerinben, amikor a vasárnap esti Vojvodina elleni mérkőzés után hazafelé tartottak.