Ugrás a tartalomra
Pixabay/Engin_Akyurt

Úgy tűnik, szexuális úton terjedhet a majomhimlő

2022.05.23
18:04
Forrás
Euronews
A járványkutatók szerint kevés az esély rá, hogy a koronavírushoz hasonló betegséghullámról legyen szó.

Több mint 90 majomhimlős esetet jelentettek be május 23-áig Afrikán kívüli országokból. Szakértők szerint egyre biztosabb, hogy ezeket szexuális úton adták tovább a fertőzöttek.

A járványkutatók szerint kevés az esély rá, hogy a koronavírushoz hasonló betegséghullámról legyen szó. Az európai járványkutatók szerint az elszaporodó majomhimlős esetek elszigetelt, "random" események, amit legalább két esetben szexuális úton adhattak tovább egymásnak a betegek.

Dr. David Heymann, a WHO korábbi veszélyhelyzeti részlegének vezetője szerint a jelenleg leginkább elfogadott elmélet szerint a betegség gyors terjedése a meleg és biszexuális férfiakhoz köthető, akik szexuális úton adták át a vírust legalább két, tömeges megbetegedéseket okozó esetben, Spanyolországban és Belgiumban is.

A vírus vélhetően apró sebeken keresztül terjed nedvekkel, nyálkahártyaérintkezéssel, vagyis szoros kontaktus kell a továbbadásához. Bár nincs rá külön oltás, de a himlő elleni oltások 85 százalékban hatékonynak bizonyulnak ellene. Ha valaki mégis megkapja, általában pár hét alatt gyógyul, viszonylag enyhe tünetekkel.

majomhimlő
kiütés
WHO

Most

21:35

Waldorffeszt Zebegényben

Emberközpontú oktatási módszer, amely elsősorban a gyerekek gyakorlati, kreatív és szociális képességeik fejlesztésére koncentrál - ez a Waldorf-pedagógia.
18:23, Frissítve: 18:36

Ünnepelnek a martonosiak

Magyarkanizsa község egyik legrégebbi települése műsorsorozat keretében ünnepli fennállásának 100 éves, írott dokumentumokban is lejegyzett múltját.
16:23, Frissítve: 20:03

Állóháború, országos légiriadó

Az éjszaka folyamán több ukrán városból is robbanásokról érkeztek jelentések, és légiriadót rendeltek el az országban. Szeverodonyecket ugyan át kellett adniuk az oroszoknak, a szomszédos Liszicsanszkban azonban még kitartanak az ukrán erők.

Népszerű