Ugrás a tartalomra

Új ablakok az oromhegyesi Szent Mihály-templomban

2023.01.03
16:09
2023.01.04
12:30
Forrás
Pannon RTV
Két darab vitrázs ablak újult meg az oromhegyesi Szent Mihály római katolikus templomban, valamint az ide tartozó plébánián megtörtént a nyílászárók cseréje. A beruházás összértéke 7 ezer euró, mely helyi családok és hívek adományaiból valósult meg.

Az oromhegyesi templom 1912-ben épült fel, és a kilenc vitrázs ablakból még két ablak nem ábrázolt szentet, melyet az elmúlt időszakban sikerült elkészíttetni. Az egyik ablak Szent Pio Atyát ábrázolja, mely Bálint Rudolf és unokatestvére Bicskei István adományából készült el.

Bálint Rudolf, adományozó, Oromhegyes: „Mindig mikor bajban volt a család, akkor a nagyanyánk a Padre Pi
óhoz imádkozott, és volt foganatja. Továbbra is az egész család hozzá imádkozott.

Szent Pio Atya stigmatizált olasz római katolikus pap, kapucinus szerzetes volt. A Pio nevet a szerzetesrendben kapta. Pappá szentelése után Padre Pio avagy Pio atya néven vált ismertté.

B
icskei István, adományozó, Oromhegyes: Amikor fogságba esett a nagyapám a második világháborúban, a nagyanyám hozzá fohászkodott. 3,5 fél évig volt rézbányában, a nagyapám is imádkozott, az olvasót mondta minden nap, és 3,5 fél év után haza segítette a jó Isten.

A hit reményében született meg a másik vitrázs ablak is, amely Gazdag Veronika és családja támogatásából készült el. Árpádházi Szent Erzsébetet ábrázolja, aki egy alkalommal kenyereket vitt gondozottjainak, miközben sógorával találkozott, kérdésére, hogy mit visz kosarában, Erzsébet azt válaszolta, hogy rózsákat. Amikor megmutatta, a kenyerek helyett télvíz idején illatos rózsák voltak a kosarában. Erzsébetet azóta többnyire rózsákkal a kötényében, kosarában ábrázolják.

Gazdag Veronika, adományozó, Oromhegyes:
A kisebbik lányom indítványozta, hogy a mi családunk lehetne az, aki elkészítteti az utolsó vitrázs ablakot. Az ő ötlete volt, hogy ez legyen Árpád Házi Szent Erzsébet, úgy gondolta, hogy magyar szentet válasszunk.

A vitrázs ablakok mellett a plébánia épületének szinte összes ablakát is kicserélték.

Kozma Róbert, az oromhegyesi Szent Mihály római katolikus templom plébánosa:
A parókia részéről a nyílászárókat kellett nagyon sürgősen felújítani, mert elavult.

A plébános elmondta, az egyik legnagyobb elismerés az, amikor a hívő közösség közösen segíti az egyház fejlődését, hisz az akkor azt jelenti, hogy a hit, az önfeláldozó érték és a nagylelkűség jelen van a közösségben.

Oromhegyes
Szent Mihály templom

Most

07:35

Érkezik a csapadék

A reggeli órákban Szerbia déli vidékein már esett, késő délutánra pedig az ország többi részén is megvastagszik a felhőzet. Késő délutánra Vajdaságba is megérkezhet a csapadék.
21:33, Frissítve: 21:53

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.
19:36, Frissítve: 08:14

Ismét a VMSZ adja a tartományi házelnököt

Miloš Vučevićtyel egyeztetett dr. Pásztor Bálint Belgrádban. A Vajdasági Magyar Szövetség elnöke a Szerb Haladó Párt elnökével a koalíciós szerződésről és az együttműködés folytatásáról tárgyalt.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.