Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Óvári Dániel

Új átlagsebesség-mérő rendszer működik a szerbiai autópályákon

2022.07.29
16:21
2022.07.29
17:27
Forrás
Pannon RTV
A sebességmérés mellett a rendszer segítségével mától megállapítható lesz, hogy a járművezető és az utasok becsatolták-e a biztonsági övet, illetve hogy a sofőr telefonál-e vezetés közben.

Szerbiában évente mintegy 40-50 személy hal meg autópályán történő balesetben, ez a szerbiai halálos autóbalesetek mintegy 10 százaléka. A legtöbb esetben a sebesség játszik nagy szerepet a szerencsétlenségeknél, amely gyakran más faktorokkal együttesen jelentkezik, mint az alkohol és a telefonálás vezetés közben.

Slavoljub Babić, Sajkásszentiván: „Mindannyiunk számára fontos, mindannyian benne vagyunk a játékban, igaz? Ezért vigyázok. Falun élek, így többnyire biciklizem, de amikor vezetek, vigyázok. Lehetőleg kerülöm az újvidéki autózást, tömegközlekedést használok, mert általában nagy a stressz a közlekedésben.”

A professzionális sofőrök gyakran belefeledkeznek a vezetésbe, vagyis annyira rutinszerűvé válik számukra, hogy nem koncentrálnak eléggé - hangsúlyozta Srboljub Maletić újvidéki taxisofőr.

„- Rengeteg kilométert teszünk meg, és néha megtörténik. Velem történt, hogy az iskolánál nem figyeltem, elfelejtettem, hogy 30 km/h a korlátozás, 40-nel mentem és megbüntettek. Egyébként a városban, ahol az 50 km/h a határ, arra figyelünk.
- És az autópályán?
- Az autópályán 130 km/h a maximum. Az autóban van tempomat, beállítom, és nem lépem túl a korlátozást.”

A point to point, tehát a ponttól pontig átlagsebesség-mérés már 30 éve működik egyes országokban. Ezt a módszert vezették be mától a szerbiai autópályákon is. A sebességmérőket az utak legkritikusabb részein állították fel, 5-15 kilométeres szakaszok elején és végén egyet-egyet. Az ötven legkritikusabb részt választották ki.

Dragan Jovanović, közlekedési mérnök, Újvidék: „Néhány korábbi, a közlekedési balesetek kockázatával, és azok következményeivel foglalkozó kutatás alapján határoztak meg a megfelelő szakaszokat, ahol csökkenthetik a közlekedési balesetek kockázatát. Ami itt nagyon fontos, hogy a szakaszok kezdő pontjaitól a végpontokig ne lehessen leállni vagy elfordulni, például éttermeknél. Így lehet csak funkciójuk abban az értelemben, hogy ponttól pontig a járművezetőknek nincs lehetőségük lefordulni. Így lehet lemérni a valódi átlagsebességet, és kezelni azt.”

A legnagyobb kihívást a külföldi sofőrök azonosítása és büntetése jelenti majd - tette hozzá a szakember. A sebességmérőkön elhelyezett csúcstechnológiás kamerák segítségével lehet majd követni, hogy az utasok becsatolták-e a biztonsági öveiket, vagy hogy a sofőr telefonozik-e vezetés közben. Ugyanezeknek a kameráknak hála már nem csak a rendszámtábla alapján azonosíthatják a tulajdonost, hanem az is követhető lesz, hogy ki vezette a járművet.

sebességmérő
autópálya
Szerbia

Kapcsolódó tartalmak

Most

15:34, Frissítve: 15:41

LeBron került az élre

LeBron James, a Los Angeles Lakers sztárja megdöntötte Kareem Abdul-Jabbar rekordját, ezzel ő lett az észak-amerikai kosárlabda-bajnokság történetének legeredményesebb játékosa.
13:55, Frissítve: 16:03

Most az orvos jött a páciensekhez Bezdánban

Ultrahangvizsgálatok, teljes vérkép készítése, cukorbetegek ellenőrzése, EKG-vizsgálat - ezeket a vizsgálatokat végezték Bezdánban a zombori Dr. Đorđe Lazić Egészségház szakorvosai egy új program keretében.

Népszerű