Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

Új autó segíti a Fejlesztési Tanácsadó Központ munkáját

2023.02.08
17:48
2023.02.08
18:51
Forrás
Pannon RTV
A többi között egy Ford márkájú személygépkocsival gazdagodott a Szabadkai Egészségház Fejlesztési Tanácsadó Központja. Ezen kívül a szabadkai Vojput Kft. digitális könyvtárral és új bútorokkal is ellátta a központot.

A szabadkai központ évente mintegy 1500 hat éven aluli gyermeket lát el, akik fejlődési gondokkal küszködnek.

A szabadkai Koza Eszter a 14 hónapos kisfia járásával és etetésével felmerülő problémákkal kapcsolatban fordult segítségért a Szabadkai Egészségház Fejlesztési Tanácsadó Központjához és azon belül a családközpontú Kora Gyermekkori Intervenciós csapatához.

„Ami nekem nagyon fontos volt, hogy nem kellett több helyre vinnem a gyereket és különböző szakemberekkel találkozni, hanem itt együtt meg tudták oldani, vagyis tudtak nekünk segíteni, mivel nemcsak egy szakember dolgozik külön-külön, hanem összedolgoznak.”

A szakemberek Kozáékat útmutatással, tanácsokkal igyekeztek ellátni, hogy kisfiuk fejlődését minél hatékonyabban támogathassák. Az intervenciós csapat 10-10 gyermekkel foglalkozik jelenleg óvodában és az egészségházban is.

Kiskároly Erzsébet, koordinátor, Kora Gyermekkori Intervenciós csapat, Szabadkai Egészségház: „Ez a módszer magába foglalja három intézmény együttműködését: az egészségügyi, a szociális központ és az iskoláskor előtti intézmény működését. Mondhatom, hogy ez a nemzeti program egy szorosabb együttműködést alakított ki úgy az intézmények között, mint a szakemberek között, hiszen közösen támogatjuk a családot.”

A szabadkai Vojput Kft. 4 millió dinárral támogatta a Szabadkai Egészségház Fejlesztési Tanácsadó Központját, amelyből egy személygépkocsit, valamint felszerelést vásárolhatott az intézmény.

Dr. Tatjana Popović, igazgató, Szabadkai Egészségház: „Büszkén elmondhatom, hogy a donáció révén a Fejlesztési Tanácsadó teljesen új felszerelést és új gépkocsit kapott, amely a gyerekek igényeit látja majd el, tehát integrált szolgáltatásokat nyújthat. Az autó a gyerekek igényei alapján a külvárosba is szállít majd és ez nagyon fontos. Ilyen eddig nem volt, ez újdonság.”

A szerb egészségügyi minisztérium már korábban összeállított egy kora-gyermekkori nemzeti fejlesztési programot, amely szerint Szerbiában minden regionális központ egészségházában egy Fejlesztési Tanácsadó nyíljon a szabadkai mintájára, amely már 1961 óta működik.

Dr. Vickó Ferenc, egészségügyi államtitkár, Szerbia: „Ez azért fontos nekünk, mert a kora-gyerekkori fejlődésnek a problémáival foglalkoznak és az intervenciók úgy bizonyultak a legjobbnak, vagyis a legmegfelelőbbnek, ha családi körben, esetleg az iskola előtti intézményekben bonyolódik le, mert ezzel a szülőket is erősítjük, mivel 365 nap alatt ott tudnak lenni segíteni a gyerekeken és sokkal könnyebben boldogulnak az életben.”

Szerbiában mintegy 60 ezer hat éven aluli, fejlődési zavarokkal küszködő gyermek él. Ennek mintegy 70 százalékát zárkóztathatja fel sikeresen az országban jelenleg mintegy 15 Fejlesztési Tanácsadó Központban dolgozó szakember.

Szabadka
Szabadkai Egészségház
adomány
személygépkocsi
Vickó Ferenc

Most

15:02, Frissítve: 16:18

Emberek a kulisszák mögött

Renata Rudićtyal, a szabadkai Szabadegyetem oktatási programszervezőjével beszélgetett a Kortárs Galéria munkatársa, az emberek a kulisszák mögött című beszélgetős esten.
14:52, Frissítve: 16:18

Orvoshiánnyal küzd Magyarkanizsa község

Egyebek mellett erről is szó esett a Községi Képviselő-testület mai ülésén. Elfogadtak továbbá egy rendeletjavaslatot, amely az Európai Charta esélyegyenlőségi akciótervének helyi szintű megvalósítását irányozza elő.
13:58

Némi orosz előny Bahmutnál

Az orosz erők némi előnyt szereztek a keleti csatatéren, Bahmut városában, de súlyos árat fizettek ezért, amely emberéletekben mérhető – közölte a kijevi vezetés csütörtökön, részleteket azonban nem közöltek.

Népszerű

Tömegbaleset Szabadkánál - VIDEÓ!

A baleset a Topolya és az észak-bácskai város közötti úton történt, a szakaszt teljesen lezárták. A szerencsétlenséget az orkán erejű széllökések miatt kialakult porvihar okozta.