Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Dobó Krisztián

Új emléktáblával emlékeztek 1848/49-re Bezdánban

2022.03.20
14:30
2022.03.20
20:56
Forrás
Pannon RTV
A nyugat-bácskai Bezdánban is megemlékeztek az 1848-49-es magyar forradalomról és szabadságharcról. A vasárnap délelőtti ünnepség keretében leleplezték az új emléktáblát, amellyel a bezdáni áldozatoknak állítanak emléket.
Pannon RTV/Dobó Krisztián

Ünnepi szentmisével kezdődött a megemlékezés Bezdánban. Zélity Mihály plébános kiemelte, minden emberben megvan a szabadság utáni vágyakozás: „Így jobban magunkévá tudjuk tenni a márciusi ifjak törekvését. Szeretnénk mi is, különösen most, amikor ilyen háborús helyzet van körülöttünk, nem messze tőlünk, szabadságot, boldogságot, szeretetet érezni. Hogy elmondhassuk, emberhez méltó életet élhetünk.”

Pannon RTV/Dobó Krisztián

A szentmisét követően leleplezték a templom falán elhelyezett új emléktáblát, amellyel az 1848-49-es magyar forradalom és szabadságharc bezdáni áldozataira emlékezik a falu lakossága.

Csutura Nikola, Bezdáni Hidak Polgári Egyesület: „Sikerült kérnünk ezt az új emléktáblát a Magyar Nemzeti Tanácstól. Ők nagyon szívesen segítettek, adományozták ezt a táblát számunkra, hogy minél ünnepélyesebben és méltó módon tudjunk emlékezni március 15-éről és az aradi vértanúkról októberben.”

Pannon RTV/Dobó Krisztián

Az ünnepi műsort közösen szervezték meg a Bezdáni Hidak Polgári Egyesület és a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület tagjai, valamint a katolikus templom kórusa. Idén a Varázspálca gyermekcsoport is bemutatkozott.

Sípos Erzsébet, elnök, Petőfi Sándor Művelődési Egyesület, Bezdán: „Volt benne egy kis ének is. Próbáltuk most már a gyerekeket is bevonni, hogy átadjuk ezt a hagyományt, hogy őrizzük ezt a hagyományt, ne csak az idősek emlékezzenek. ”

Pannon RTV/Dobó Krisztián

A szavalatok és énekek után a helyi szervezetek képviselői megkoszorúzták a bezdáni áldozatok emléktábláját.

Bezdán
1848-49-es forradalom és szabadságharc
1848/49

Most

16:17, Frissítve: 17:20

Levendulanapok Szabadkán

Jótékonysági Levendulanapokat tartottak a szabadkai Vasutastelep üzletközpontjában. A látogatók levendulapalántát, vágott virágot, levendulavizet- és olajat, valamint más kézműves termékeket is vásárolhatnak.
14:47, Frissítve: 14:53

Szurkoljunk a magyar női pólósoknak!

VB-döntőt játszik 20 órától a magyar női pólóválogatott. Az ellenfél az Egyesült Államok csapata, mely a torna legnagyobb esélyesének számít.
14:41, Frissítve: 16:54

Hajnal Jenő: Az öröm és a megtiszteltetés díja ez

Emlékplakettet adományozott Hajnal Jenőnek a budapesti székhelyű Nagy Imre Társaság. A Magyar Nemzeti Tanács elnökének így köszönték meg munkáját az ’56-os eseményekre való emlékezés kapcsán, illetve közreműködését az emlékhelyek létrehozásában.

Népszerű

Apa és négy gyerek – segítsünk a Vranka családnak

Segítségre szorul a szabadkai Vranka család. Az apa egyedül neveli négy gyermekét. A szerény körülmények között élő öttagú családnak leginkább élelmiszerekre, tisztálkodási szerekre, valamint építőanyagokra lenne szükségük.